SUA au sancționat vineri sute de oficiali ruși, parlamentari, precum și membri ai familiilor acestora, dar și companii, în ceea ce secretarul Trezoreriei Janet Yellen a numit o „acțiune zdrobitoare”, dar în realitate măsurile vor avea un efect redus asupra capacității președintelui Vladimir Putin de a susține economia țării sale cu venituri din petrol și gaze, arată o analiză Bloomberg.

Elvira NabiullinaFoto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acest lucru ridică întrebări fundamentale cu privire la eficacitatea sancțiunilor, în ciuda faptului că, pe hârtie, faptul că administrația Biden i-a sancționat pe guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, și pe Alexander Novak, viceprim-ministru și o figură cheie în sectorul energetic al Rusiei pare o măsură puternică. Sancțiunile de până acum nu au afectat din punct de vedere material războiul din Ucraina și nici nu au afectat hotărârea lui Putin de a-l continua, în ciuda eșecurilor repetate.

Sancționarea statelor care intră în afaceri cu Rusia

Anexarea insolentă de către Putin a regiunilor din Ucraina - și amenințarea sa de a folosi arme nucleare pentru a-și apăra teritoriile capturate - au necesitat o oarecare reacție.

Pentru administrația Biden, s-a rezumat la necesitatea de a trimite un semnal, de a intra în contact cu țările care ar putea fi înclinate să sprijine guvernul rus și să transmită că s-ar putea situa de partea greșită a politicii de sancțiuni a SUA.

„Vreau să lansez un avertisment clar celor care s-ar gândi să ofere sprijin politic și economic acestor teritorii anexate sau eforturilor Rusiei de a justifica și apăra anexarea: puteți fi supuși sancțiunilor americane ca urmare a acestor activități”, a spus consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

Dar nu este clar dacă această amenințare despre sancționarea țărilor care ajută Rusia este suficientă.

„Pentru a izola și mai mult Rusia, trebuie să se analizeze serios aplicarea sancțiunilor secundare, mai degrabă decât doar amenințarea”, a spus Daniel Tannebaum, fost oficial al Departamentului Trezoreriei, partener la Oliver Wyman.

„Sancțiunile secundare obligă țările să aleagă între a face afaceri cu ținta sancțiunilor sau cu cei care impun sancțiuni. În acest caz, s-ar putea realiza tranzacții legate de energie, agricultură, alimente și medicamente, dar, în mod mai larg, s-ar putea interzice comerțul sectorial suplimentar.”

Agențiile americane au venit cu o listă lungă de noi ținte vizate de sancțiuni după ce Putin a anunțat anexarea pe baza unor referendumuri false în zonele din Ucraina. Președintele Joe Biden a spus săptămâna aceasta că SUA „nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată revendicarea de către Rusia a teritoriului suveran al Ucrainei”.

Yellen a spus într-o declarație că măsurile de vineri au fost menite să „slăbească și mai mult complexul industrial militar deja degradat al Rusiei” și că SUA urmăresc „arhitectura financiară” a Rusiei pentru a limita capacitatea de a-și susține economia. Dar Trezoreria a mai spus că va continua să permită altor persoane decât americanii să cumpere petrol și gaze rusești, pe care criticii reacției SUA le-au citat drept o slăbiciune a regimului de sancțiuni.

„A existat un paradox în aceste sancțiuni”, a declarat senatorul Bill Cassidy, un republican din Louisiana, într-un interviu la „Balance of Power With David Westin” de la Bloomberg Television. „Pe măsură ce prețul internațional al petrolului a crescut, Rusia și-a crescut veniturile din vânzarea petrolului și gazelor naturale.”

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Elizabeth Rosenberg, a declarat miercuri Comisiei de Relații Externe a Senatului că economia Rusiei se preconizează să se contracte în următorii doi ani.

Ea le-a spus senatorilor că Rusia a fost nevoită să apeleze la Iran și Coreea de Nord pentru arme din cauza controalelor la export impuse de SUA și aliații săi.

Nu va fi nicio schimbare fără plafonarea prețului la petrol

Trezoreria a lucrat cu aliații europeni pentru a impune un plafon la prețul petrolului rusesc.

Propunerea ar permite petrolului să meargă din Rusia către cumpărătorii din lumea în curs de dezvoltare, cu condiția ca asigurătorii și companiile financiare care facilitează transportul să ateste că acesta este vândut sub un plafon prestabilit.

Trezoreria a spus că anticipează că plafonul va fi „cu mult peste” costul de producție.

Dorința UE de a impune plafonarea prețului la petrol ar alinia blocul comunitar cu eforturile SUA pentru ca prețul petrolului să nu crească.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Acest al optulea pachet de sancțiuni contra Rusiei propus de Uniunea Europeană include interdicții suplimentare asupra importurilor de produse rusești, care ar urma să văduvească Moscova de venituri de circa 7 miliarde de euro, precum și o bază legală pentru o plafonare a preţului petrolului rusesc.

Când au fost anunțate noile sancțiuni ale SUA, atenția s-a îndreptat imediat către Nabiullina. Ea a ocupat funcția de guvernator al băncii centrale a Rusiei din 2013 și a fost numită pentru un nou mandat de cinci ani în martie. Înainte de asta, ea a fost consilierul economic al lui Putin. Ea a gestionat consecințele economice ale sancțiunilor internaționale, adaptându-se rapid la o politică de război când rubla a scăzut cu 30%.

„Nu cred că sancționarea guvernatorului Nabiullina în sine va face atât de multă diferență, cred că este mai simbolică”, a spus Rachel Ziemba, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

„Marea întrebare și cel mai important pas ar fi plafonarea prețurilor și de ceea ce se întâmplă cu piețele energetice. Aceasta este piesa care încă nu a fost abordată. Deci, deși este o listă foarte lungă (de sancționați, n.r.), nu sunt sigură că este o schimbare completă a jocului.”

Senatorii Chris Van Hollen, un democrat din Maryland, și Pat Toomey, un republican din Pennsylvania - au depus un proiect care ar impune sancțiuni secundare țărilor precum India și China care achiziționează petrol rusesc la prețuri peste plafon. Trezoreria s-a ferit să folosească sancțiuni secundare pentru a impune plafonul de teamă că măsurile ar îndepărta aliații importanți precum India de Occident.

Dincolo de sectorul energetic, există o întrebare cu privire la cât de puternice s-ar putea dovedi sancțiunile SUA împotriva oficialilor și cetățenilor ruși importanți, în contextul în care acestea pot fi eludabile.

Tannebaum și Ziemba au spus că cea mai eficientă parte a acțiunilor SUA au fost restricțiile asupra anumitor exporturi către Rusia, inclusiv tehnologia critică. Mai semnificativă este și amenințarea cu sancțiuni pentru țările terțe care vând aceste articole Rusiei, au spus aceștia.