Autoritățile ucrainene au găsit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în mașini dintr-un convoi cu civili care încercau să părăsească zona de conflict din districtul Kupian din regiunea Harkov, spune guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, scrie The Guardian, citând presa ucraineană. Serviciul de securitate al Ucrainei a publicat imagini cumplite în care pot fi văzute mașini arse sau ciuruite de gloanțe cu oameni înăuntru, carbonizați, sau căzuți pe marginea drumului.

Război în Ucraina: Soldați ruși pe străzile din MariupolFoto: Maximilian Clarke/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, a anunțat sâmbătă seară că în urma atacului au fost ucise 24 de persoane, între care 13 copii și o femeie însărcinată, conform The Kyiv Independent.

„Aceasta este o cruzime care nu are nicio justificare”, a spus Sinegubov.

El susține că rușii au tras asupra convoiului de evacuare în care se aflau șapte mașini cu civili, în 25 septembrie.

Inițial, el afirma, citat de Pravda și The Kyiv Independent, că cel puțin 20 de oameni au murit în atac, 10 dintre ei fiind copii.

SBU, serviciul de informații al Ucrainei, a publicat sâmbătă pe Twitter un videoclip și fotografii dure, cu mașini ciuruite de gloanțe și arse, cu oameni prinși acolo sau împușcați pe marginea drumului.

Imagini cu un puternic caracter emoțional!

Conform SBU, există și supraviețuitori ai masacrului, care depun mărturie.

Pe măsură ce Ucraina a recucerit așezările din regiunea Harkov,, în 10 septembrie, forțele de ordine au început să descopere potențialele crime pe care forțele ruse le-au comis în timpul ocupației. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, în Kupiansk, pe atunci ocupat, trupele rusești ar fi torturat localnici și i-ar fi amenințat că îi vor duce pe un câmp minat și le vor ucide familiile.

Amintim că în 30 septembrie o rachetă lansată de forțele ruse a lovit un convoi de civili lângă Zaporojie, ucigând 30 de persoane și rănind alte 88, potrivit autorităților ucrainene.