Președintele rus Vladimir Putin nu a amenințat cu un atac nuclear imediat pentru a opri contraofensivele ucrainene în Ucraina ocupată de Rusia în timpul discursului său în care a anunțat anexarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean ceea ce sugerează că liderul de la Kremlin consideră că acest lucru ar aduce implicarea Occidentului în război și ar însemna mai multe pierderi decât câștiguri pentru Rusia, se arată în cea mai recentă analiză făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

Regiunile ocupate de rusi in Ucraina si anexate de Federatia RusaFoto: Hotnews

În discursul ținut de Putin în care a anunțat anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina chiar în perioada în care trupele ruse luptă să reziste la Lyman, într-o zonă care se află în teritoriu proaspăt alipit, demonstrează că Moscova va avea probleme în a menține controlul în zonele pe care susține că vor să aparțină Rusiei.

Prin anexarea acestor teritorii, Putin probabil că vrea să înghețe pentru o perioadă războiul de-a lungul liniilor de front existente la această oră pentru a-și întări forțele prin mobilizarea parțială anunțată la 21 septembrie, șapte luni de la începutul invaziei.

Aluzii la utilizarea armelor nucleare de către Occident

Cu toate că Putin a făcut mai multe referiri generale la utilizarea nucleară în discursul în care a încercat să demonizeze Occidentul și indicând SUA ca fiind singurele care au folosit arme nucleare, nu a făcut o amenințare directă în ceea ce privește Ucraina, făcând aluzie doar că Rusia va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a apăra teritoriul rusesc proaspăt revendicat în care Kievul a lansat o contraofensivă.

De asemenea, liderul de la Kremlin încearcă să aducă Kievul la masa negocierilor prin această anexare ilegală, indicând Ucraina ca fiind principal vinovat pentru războiul ”început în 2014”, cu toate că Moscova a spus clar că teritoriile proaspăt anexate vor rămâne teritoriu rusesc.

Putin crede că prin amenințările nucleare va determina Occidentul să influențeze Ucraina să negocieze, însă se înșeală, apreciază ISW, iar contraofensiva ucraineană în estul țării va continua.

ISW spune că nu poate preconiza când ar putea decide Putin să folosească armele nucleare, însă liniile roșii au fost deja depășite de mai multe ori de la începutul războiului.

Putin folosește și alte metode de presiune

Însă Putin folosește alte două metode pentru a încerca să-și atingă obiectivele: mobilizarea parțială și presiunile energetice cu care presează Europa pentru a descuraja ajutorul acordat Ucrainei.

Putin ar trebui probabil să folosească mai multe arme nucleare tactice în Ucraina pentru înghețarea liniilor frontului și oprirea contraofensivei ucrainene, dar costul acestora ar trebui să depășească costurile potențial foarte ridicate ale posibilelor represalii din partea NATO.

De aceea, Putin ar putea încerca un atac terorist nuclear împotriva unuia sau mai multor centre mari de populație ucrainene sau a unor infrastructuri critice în speranța de a forța Ucraina să se predea.

Care sunt principalele opțiuni ale lui Putin

ISW estimeză că Putin are două opțiuni principale de utilizare a armelor nucleare tactice: lovirea nodurilor cheie ale liniilor de comunicații terestre ucrainene și a centrelor de comandă pentru a paraliza operațiunile ofensive ucrainene și lovirea concentrațiilor majore de forțe ucrainene în apropierea liniei de contact, însă o singură armă nucleară nu ar fi decisivă împotriva niciunuia dintre aceste seturi de ținte.

ISW apreciază că utilizarea armelor nucleare ar fi un pariu masiv pentru câștiguri limitate care nu ar atinge obiectivele de război declarate de Putin. În cel mai bun caz, utilizarea nucleară rusă ar îngheța liniile frontului în pozițiile lor actuale și ar permite Kremlinului să își păstreze teritoriul ocupat în prezent în Ucraina.

Cu cât Putin este mai încrezător că utilizarea nucleară nu va obține efecte decisive, ci va atrage intervenția militară directă a Occidentului în război, cu atât este mai puțin probabil să declanșeze un atac nuclear, concluzionează ISW.