Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat duminică că este posibil din punct de vedere tehnic să se refacă infrastructura offshore ruptă a conductelor Nord Stream, relatează agenția de presă TASS, citată de Reuters.

scurgere de gaze in Marea Baltica din Nord StreamFoto: DANISH DEFENCE / UPI / Profimedia

"Nu au existat niciodată astfel de incidente. Desigur, există posibilități tehnice de a restabili infrastructura, este nevoie de timp și de fonduri corespunzătoare. Sunt sigur că se vor găsi posibilități adecvate", a spus Novak.

Agenția daneză pentru energie a declarat duminică că a fost informată de Nord Stream AG că a fost obținută o presiune stabilă în conducta avariată Nord Stream 1 și că acest lucru indică faptul că scurgerea de gaze naturale din ultimele zile a fost oprită.

În total, săptămâna trecută au fost descoperite patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca și Suedia.

Deși niciuna dintre aceste conducte nu era în uz în momentul presupuselor explozii, ele erau pline de gaz care, începând de luni, a ieșit la suprafața Mării Baltice.

Sâmbătă gazul nu au mai fost semnalate scurgeri din conducta Nord Stream 2.