Recucerirea localității Lîman, un oraș-cheie pentru ruși în regiunea Donețk, este unul dintre factorii importanți pentru recuperarea teritoriile ocupate din regiunea vecină Lugansk, proaspăt anexată vineri de președintele rus Vladimir Putin, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghei Gaidai, notează Reuters.

Trupele ucrainene sunt pe cale să încercuiască forțele ruse din zona LymanFoto: Levine/Washington Post / Sipa Press / Profimedia

"Eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk este unul dintre factorii-cheie pentru continuarea dezocupării regiunii Lugansk", a scris Gaidai pe canalul său de Telegram.

Regiunile Lugansk și Donețk alcătuiesc regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde lupte grele între forțele ruse și ucrainene au loc de luni de zile.

Rusia a suferit o înfrângere militară umilitoare sâmbătă, când trupele ucrainene au eliberat orașul cheie din estul țării, Lîman.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că soldații săi s-au retras ”pe linii mai avantajoase", după ce au fost încercuiți de forțele ucrainene.

Înfrângerea este o rușine pentru Vladimir Putin, care a anexat și regiunea Donețk, unde se află orașul Lîman.

Ce scrie presa rusă despre înfrângerea de la Lîman

Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Lîman a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN, citat de news.ro

Retragerea marchează cel mai semnificativ câştig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.

Anunţul Rusiei că trupele sale s-au retras a venit la doar câteva ore după ce forţele ucrainene au declarat că au încercuit trupele ruseşti în oraş, care se află în Doneţk.

Trupele ucrainene au anunțat încercuirea orașului Lîman

Forţele ucrainene au declarat sâmbătă că au intrat în Stavky, un sat învecinat cu Lîman, potrivit lui Serghei Cherevatyi, purtătorul de cuvânt militar al grupării estice a forţelor ucrainene.

"Gruparea rusă din zona Lîman este încercuită. Aşezările Yampil, Novoselivka, Shandryholove, Drobysheve şi Stavky sunt eliberate. Măsurile de stabilizare sunt în curs de desfăşurare acolo", a declarat Cherevatyi într-o conferinţă de presă televizată sâmbătă dimineaţa.

"Eliberarea orașului Lîman este importantă, pentru că este un alt pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Aceasta este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna şi Severodonetsk. Prin urmare, la rândul său, este foarte important din punct de vedere psihologic", a spus el.

Cherevatyi a declarat că acţiunile trupelor ucrainene dau tonul pentru "a rupe cursul acestor ostilităţi".