Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de mobilizare, potrivit serviciului de presă al guvernului regional, a anunțat luni presa de stat rusă RIA Novosti.

Mobilizarea din Rusia - Bărbați ruși chemați la comisariatul militarFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

"Un total de 100 de decizii privind măsurile de mobilizare au fost anulate în regiunea Leningrad. Dintre acestea, 76 - din cauza vârstei, 1 - din cauza numărului de copii minori, 2 - din cauza necesității de a îngriji rude cu dizabilități, 11 - din cauza aptitudinii fizice limitate", potrivit serviciului de presă citat de RIA.

Prin decret al președintelui Vladimir Putin, o mobilizare parțială este în curs de desfășurare în Rusia din 21 septembrie.

Duminică, doi parlamentari ruși de rang înalt au declarat că mobilizarea ar trebui să se desfășoare "în conformitate cu legea", în urma unor rapoarte privind "incidente eronate de mobilizare a cetățenilor".

Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă după ce au fost considerați inapți pentru război, acesta fiind cel mai recent eșec al înrolării a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, potrivit Al Jazeera.

Mihail Degtiarev, guvernatorul regiunii Habarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că mai multe mii de bărbați s-au prezentat pentru înrolare în 10 zile, dar mulți dintre ei nu erau eligibili.

"Aproximativ jumătate dintre ei s-au întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecție pentru a intra în serviciul militar", a declarat Degtiarev într-o postare video pe aplicația de mesagerie Telegram.

Comisarul militar din Sankt Petersburg a corectat numărul de recruți pe care autoritățile militare i-au mobilizat în oraș, afirmând că acesta este de fapt de 10 ori mai mic decât numărul anunțat inițial, relatează Meduza.

Colonelul Ilfat Abzalov a declarat inițial că 80.000 de ordine de încorporare au fost înmânate cetățenilor din al doilea oraș ca mărime din Rusia. El a revenit apoi și a declarat pentru agenția TASS că numărul este de doar 8.000.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi "corectarea greșelilor" în cadrul mobilizării în curs a Rusiei pentru ofensiva din Ucraina, în timp ce nemulțumirea a crescut din cauza convocării adesea haotice a recruților, potrivit AFP.

Mass-media și rușii de pe rețelele de socializare au raportat cazuri de mobilizare a persoanelor în vârstă, a studenților, a bolnavilor sau a recruților fără experiență militară. Mobilizarea a declanșat, de asemenea, demonstrații și fuga a mii de oameni în străinătate.

"Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta", a mustrat Putin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunea rusă.