Pe rețeaua Telegram a apărut un nou scenariu incredibil în rândul propagandiștilor ruși: Republica Moldova se pregătește să declare mobilizarea generală în rândul cetățenilor săi.

Soldati rusi la granita TransnistrieiFoto: Amos Chapple / Zuma Press / Profimedia Images

Scenariul a fost publicat de contul de Telegram WarGonzo, un cont care urmărește evoluțiile militare din Ucraina și care are peste 1,2 milioane de urmăritori. Unul dintre cei care lucrează la proiectul WarGonzo este jurnalistul rus Semen Pegov, un propagandist cu conexiuni cu serviciile speciale rusești și care în trecut a fost acuzat de relatări false sau înscenări.

Scenariul publicat acum, vizualizat deja de aproape 800.000 de urmăritori ai canalului, spune că Republica Moldova ar declanșa o mobilizare generală și, împreună cu trupe române, ar deschide un nou front pentru Rusia, de presupus în regiunea Transnistriei unde Federația Rusă are trupe staționate.

  • Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova!
  • Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău.
  • Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova - pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în mesajul WarGonzo.

Reacție rapidă de la Chișinău

Republica Moldova a reacționat rapid, iar Ministerul Apărării de la Chișinău a transmis că informațiile vehiculate de propagandiștii ruși sunt false.

  • „ATENȚIE! FALS!
  • Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara - este falsă.
  • Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.
  • În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării.
  • Îndemnăm pe toți să se informeze doar din surse credibile și oficiale. Împreună prevenim dezinformarea”.

Nu e prima dată când Republica Moldova apare menționată în mesajele propagandiștilor ruși.

În luna August, Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului, încercă să agite spiritele în Republica Moldova, vorbind despre „înăbușirea unor proteste antiguvernamentale” ale găgăuzilor.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie cu scopul de a limita propagarea dezinformării ruse în mass-media din Republica Moldova, interzicând la doar două zile după începerea „operațiunii militare speciale” site-urile Sputnik și Gagauznews.

Agresiunea militară declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie a tensionat și mai mult relațiile dintre Chișinău și Moscova în contextul în care guvernul pro-european condus de Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie.

Tot în luna martie Republica Moldova s-a cuplat cu succes la rețeaua electrică europeană, după ce s-au debranșat de cea rusească.

În aprilie și mai au avut loc mai multe provocări în regiunea separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Molodva despre care președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu exclusiv acordat HotNews.ro că ar lucra pentru interese străine.

Ce este Transnistria?

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina, cu o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane în care etnicii ruși și ucraineni sunt împreună mai numeroși decât etnicii moldoveni.

În Transnistria modernă, mai bine de 50% dintre locuitori sunt etnici ruși sau ucraineni, toți proruși. Când Moldova a devenit independentă, în 1991, populația rusofonă s-a răsculat și, după un scurt război, a declarat Republica Separatistă Transnistria. Un ajutor consistent l-a reprezentat armata rusă staționată acolo.

Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între noua Republică Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile sovietice.

Nicio țară, inclusiv Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

Ce legătură are Transnistria cu conflictul ruso-ucrainean?

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește forță de „menținere a păcii". Kievul este îngrijorat de faptul că aceste forțe ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre vest.

Rusia a efectuat exerciții militare în regiune chiar în luna februarie, înainte de invazia Ucrainei, și a declarat că prezența rusă este esențială pentru a-și proteja cetățenii din zonă și pentru a menține pacea între moldoveni și transnistreni.

În cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să implice Transnistria în război într-o anumită măsură, aceasta are puține pârghii pentru a refuza, deoarece rămâne dependentă din punct de vedere economic de Rusia, inclusiv pentru gazul gratuit.