O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că blindatele VAB primite de armata ucraineană din partea Franței pot avea probleme cu tracțiunea în Ucraina din cauza condițiilor meteo.

Transportoarele blindate franceze nu s-au mai intalnit cu „rasputita” pana acumFoto: Captura video

Înregistrarea video este sugestivă, administratorii paginii OSINTtechnical amintind doar că încă este sezonul noroios, cunoscut sub denumirea de „rasputița” în Ucraina, Rusia și Belarus:

Primele imagini video cu soldații ucraineni folosind VAB-urile (Véhicule de l'Avant Blindé) primite de la francezi au apărut la sfârșitul lunii iulie, fostul ministru al Apărării de la Paris, Florence Parly, anunțând că Parisul va trimite un număr semnificativ de astfel de blindate Ucrainei în contextul în care Franța face deja planuri să le înlocuiască din rolul de principal transportor blindat folosit de militarii săi.

Date în folosință în 1974, transportoarele VAB (Véhicule de l'Avant Blindé) au trecut prin mai multe modernizări de-a lungul anilor și au fost folosite în practic toate conflictele la care Franța a participat în ultima jumătate de secol.

Transportoarele VAB au un echipaj format din două persoane și ele pot transporta până la 10 militari pe câmpul de luptă.

Franța a promis noi echipamente militare Ucrainei

Franța a mai trimis deja Ucrainei și o parte din puternicele (și mult mai modernele) sale tunuri autopropulsate Caesar, președintele Emmanuel Macron anunțând încă din luna aprilie că aceste arme dezvoltate în anii 1990 vor ajunge la Kiev.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare săptămâna trecută a surprins cum un tun Caesar este lovit de forțele rusești cu o dronă deși nu este cu totul clar dacă acesta a fost distrus în urma atacului.

La începutul lunii octombrie guvernul de la Paris a anunțat că intenționează să trimită Ucrainei până la 12 din cele 15 obuziere autopropulsate Caesar cerute de Kiev, purtând negocieri în acest sens cu Danemarca, țara care trebuia să primească inițial aceste arme ca parte a unui contract de export de armament încheiat între Paris și Copenhaga.

Deși președintele Emmanuel Macron a fost criticat dur din cauza comentariilor sale repetate potrivit cărora Rusia nu trebuie umilită în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, Franța a fost una dintre țările care au oferit Ucrainei asistență militară substanțială după începerea invaziei rusești.

Un mesaj video mai puțin obișnuit postat pe 12 octombrie de ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter în care solicită Parisului noi ajutoare militare s-a viralizat pe rețelele de socializare la momentul respectiv.

La sfârșitul lunii octombrie noul premier francez Elisabeth Borne a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei și sistemul de apărare aeriană Crotal în contextul loviturilor repetate ale forțelor armate ruse asupra orașelor ucrainene și infrastructurii energetice a Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski anunțase vinerea trecută că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate în pragul iernii din cauza atacurilor rusești asupra țintelor civile.

Urmărește ultimele evoluții din a 271-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.