Rușii au filmat cum au atacat cu o dronă kamikaze unul dintre tunurile autopropulsate de artilerie Caesar primite de la Franța, una dintre armele mult apreciate de ucraineni și care a ajutat enorm la echilibrarea forțelor pe câmpul de luptă în bătălia artileriei.

Atac cu drona kamikaza asupra unui tun CaesarFoto: Colaj foto

Pe imaginile filmate din dronă se vede cum este identificat vehiculul cu tunul de artilerie Caesar, iar apoi o dronă kamikaze Zala Lancet atacă în plin.

Urmează o explozie, iar pe lângă vehicul se văd mai mulți militari care o iau la fugă.

Dronele kamikaze ZALA folosite de Rusia

Cele mai folosite drone kamikaze ale Rusiei se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Zala Aero mai produce și drone Zala Lancet, un model mai nou, cu o rază tot de circa 40 de km, dar cu mai multe configurații disponibile și care poate căra de la 1 kg până la 3 kg de explozibil. Despre modelul Lancet se spune că are o viteză în picaj de peste 300km/h, mult mai mare decât celelalte modele kamikaze.

Franța a furnizat Ucrainei 18 tunuri autopropulsate Caesar

Încă din luna mai Franța a donat Ucrainei 18 sisteme de tunuri autopropulsate Caesar, tunuri de artilerie de calibru 155mm care pot bate până la 50 de kilometri.

Pe lângă cele 18 sisteme furnizate, Ucraina negociază cu Franța să achiziționeze alte 15 tunuri Caesar, iar într-o primă fază Franța a precizat că ar putea să livreze Ucrainei 6 până la 12 obuziere autopropulsate Caesar destinate inițial Danemarcei.