​Guvernul rus continuă să își sporească controlul asupra spațiului informațional rusesc, în timp ce încearcă să modeleze narațiunea în interiorul, dar și în afara Rusiei în legătură cu invazia Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare.

Rusia vrea să controleze spațiul informaționalFoto: © Leonid Sorokin | Dreamstime.com

Un blogger militar rus spune că Moscova face eforturi de a transforma spațiul informațional să "arate ca o pisicuță împotriva unui rinocer" în comparație cu grupurile de reflecție străine, organizațiile non-profit și mass-media independente.

Duma de Stat a Rusiei ar avea în vedere un proiect de lege care ar reglementa algoritmii de "recomandare" pe rețelele de socializare, cinematografele online, motoarele de căutare și piețele de internet, permițând în cele din urmă guvernului să dezactiveze anumiți algoritmi, potrivit publicației economice Kommersant.

Kommersant a relatat că acest proiect de lege va cere proprietarilor tuturor site-urilor și platformelor să asigure capacitatea guvernului de a bloca total sau parțial participarea anumitor utilizatori și că aceste prevederi au apărut înainte de începutul războiului și vizează în special Facebook, Instagram și YouTube, din cauza riscului de "conflict social".

Reacția millbloggerilor

Bloggerii militari ruși au reacționat spunând că acest proiect de lege ar face mai dificilă distribuirea propagandei, deoarece ar restricționa accesul la informații personalizate pe internet, notează ISW.

Duma de Stat a Rusiei ia probabil în considerare acest proiect de lege în încercarea de a aborda un punct nevralgic consistent în capacitatea Kremlinului de a prezenta și apăra războiul în fața cetățenilor ruși și de a stabili un mijloc direct de contracarare a surselor interne și externe de disidență online.

În plus, Serviciul Federal de Securitate de Stat al Rusiei (FSB) a luat măsuri pentru controlul asupra spațiului informațional și a semnat un decret la 4 noiembrie prin care a aprobat o listă de activități militare și tehnico-militare, care, dacă sunt primite de surse străine, pot fi folosite împotriva securității Federației Ruse.

Acest decret reprezintă, de fapt, un efort extins din partea FSB de a interzice în linii mari o gamă largă de informații despre armata rusă, ceea ce ar impune în mod evident un control mai strict asupra discursului milblogerilor ruși și a altor surse de acest tip care discută și critică frecvent dimensiunile tactice, operaționale și strategice ale războiului din Ucraina.

Moscova încearcă să controleze spațiul inundat de critici

Atât proiectul de lege propus de Duma, cât și decretul FSB indică faptul că guvernul rus se străduiește să preia controlul asupra spațiului informațional, deoarece este tot mai mult inundat de criticile aduse armatei ruse atât pe plan intern, cât și extern.

Oficialii ruși caută probabil să consolideze măsurile de cenzură pentru a reprima prevalența vocilor străine și a criticilor interne prin aplicarea presiunii legislative asupra algoritmilor fundamentali și prin prezentarea unei game largi de activități care pot fi considerate dăunătoare pentru securitatea statului rus, mai notează ISW.

sursă foto articol © Leonid Sorokin | Dreamstime.com

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro