O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins de la firul ierbii un atac ucrainean cu sisteme HIMARS, dovadă că loviturile ucrainene împotriva armatei ruse cu aceste arme de fabricație americană continuă și după retragerea Moscovei de pe malul de vest al Niprului în Herson.

Atac cu sisteme HIMARS surprins de la solFoto: Captura video

Deși nu este clar unde a fost filmată înregistrarea, cea mai plauzibilă variantă pare să fie tot în regiunea Herson sau alte zone din sudul Ucrainei, unde forțele ucrainene și-au concentrat lansatoarele de rachete americane după ce prima livrare a ajuns la Kiev în data de 23 iunie.

Comandamentul Operațional de Sud al forțelor armate ucrainene a anunțat luni că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn, o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn din regiunea Nikolaiev, afirmând că furtuna de pe mare ajută trupele Kievului să elibereze acest teritoriu.

Lupte se dau aici încă de săptămâna trecută însă armata ucraineană a păstrat până acum o „tăcere operațională” strictă cu privire la acțiunile sale.

Însă vegetația surprinsă în imagini nu lasă loc de dubiu că este vorba de imagini recente, o altă posibilitate fiind ca unele dintre sistemele HIMARS să fi fost transferate în estul Ucrainei, unde se duc lupte grele atât în regiunea Donețk, cât și în Lugansk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris luptele din Donețk drept un veritabil „iad”, aici desfășurându-se ultima ofensivă pe care armata rusă o mai încearcă în Ucraina, atacul de pe axa Bahmut condus de mercenarii Wagner.

Atacurile cu HIMARS pe timp de zi par să fi devenit norma în armata ucraineană

La fel ca restul atacurilor cu sisteme HIMARS surprinse recent, și această lansare a avut loc pe timp de zi, ceea ce amintește încă o dată de eșecul forțelor aeriene ruse de a obține superioritatea aeriană deasupra Ucrainei.

Ultimele luni de război au arătat de asemenea că Rusia are mari probleme cu operațiunile sale de recunoaștere, care în cazul lansărilor cu rachete HIMARS ar trebui efectuate cu drone specializate.

Însă sancțiunile impuse de Occident și alte state aliate precum Japonia asupra exporturilor de componente electronice au paralizat capacitatea Rusiei de a-și reface aceste forțe după pierderile grele înregistrate în primele stadii ale războiului iar aeronavele fără pilot cumpărate din Iran sunt unele de atac, care nu au capacități de recunoaștere și supraveghere a câmpului de luptă.

Amintim că în primele luni după ce au primit sistemele HIMARS din SUA forțele ucrainene le-au folosit aproape exclusiv pe timp de noapte, când sunt mai greu de depistat de către forțele inamice și scoase din joc de contra-lovituri ale acestora.

Deși primele imagini cu atacuri efectuate de ucraineni cu sistemele HIMARS pe timp de zi au apărut încă de pe 4 iulie, la mai puțin de două săptămâni după primirea lor, acestea au rămas extrem de rare până prin lunile august-septembrie.

De exemplu, aproape toate loviturile cunoscute care au fost lansate împotriva podului Antonovskyi de peste râul Nipru au fost lansate pe timpul nopții, de unde și gluma împământenită lunile trecute printre militarii ucraineni că primele ore ale nopții sunt „ora HIMARS”.

Urmărește ultimele evoluții din a 272-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.