Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei susține că a fost lansată o operațiune la capul Kinburn , o limbă de pământ de la capătul peninsulei Kinburn, din regiunea Nikolaiev, iar furtuna de pe mare ajută trupele ucrainene să elibereze acest teritoriu, potrivit Kyiv Independent.

Tanc rusesc distrus pe câmpul de luptă în regiunea HersonFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Încercările trupelor ucrainene de a se aventura în Kinburn Spit, pe malul stâng al râului Nipru, urmează eliberării orașului Herson și a altor zone de pe malul drept al râului, la 11 noiembrie.

Kinburn Spit este o fâție îngustă de nisip și mărăciniș cu o lungime de aproape 5 km care se desprinde din Peninsula Kinburn, în Marea Neagră, la gura de vărsare a râului Nipru, la sud de Herson. Este una dintre ultimele părți ale regiunii ucrainene Nikolaiev care au rămas sub ocupație rusă.

Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, a declarat că operațiunea de la Kinburn Spiteste una de natură secretă.

„Forțele rusești sunt aduse acolo de pe teritoriul ocupat. Deci își pot permite să își refacă rezervele chiar și după ce le provocăm pagube”, a declarat Humeniuk.

Ea a precizat că vânturile și furtunile foarte puternice ajută operațiunea, deoarece „chiar și natura spală și drenează inamicul din acest teritoriu”.

La începutul lunii noiembrie, au existat informații neconfirmate în presă potrivit cărora trupele ucrainene ar fi cucerit o parte din Kinburn.

Guvernul de ocupație ilegală al Rusiei din regiunea Herson a susținut atunci că trupele ucrainene au încercat să debarce în apropierea satului Pokrovske de pe Kinburn și că ar fi fost înfrânte.