Al optulea pachet de sancțiuni UE pregătește terenul pentru punerea în aplicare a plafonării prețului la petrolul rusesc, convenit de G7, și interzice cetățenilor UE să dețină funcții în organele de conducere ale anumitor companii de stat ruse. De asemenea, pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE care urma văduvească Rusia de venituri în valoare de 7 miliarde de euro, precum și restricții la export, care vor afecta domeniul militar și industrial al Kremlinului. De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de alte bunuri și echipamente specifice necesare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

În primul rând, Pachetul de măsuri, publicat în Jurnalul Oficial al UE, pune baza pentru cadrul legal necesar pentru implementarea plafonului prețului petrolului prevăzut de G7.

Mai exact, acest pachet conține următoarele elemente:

UE a extins lista celor vizați de înghețarea activelor și interdicțiile UE de călătorie

Alte persoane și entități au fost sancționate. Pachetul îi vizează pe cei implicați în ocupația rusă, anexarea ilegală și „referendumurile” false din teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Include, de asemenea, persoane fizice și entități care lucrează în sectorul apărării, cum ar fi oficiali de rang înalt și militari, precum și companii care sprijină forțele armate ruse. De asemenea, UE continuă să vizeze persoanele care răspândesc dezinformarea despre război.

Măsura restrictivă a UE vizează factorii de decizie cheie, oligarhii, înalții oficiali militari și propagandiștii, responsabili pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Extinderea restricțiilor la regiunile Herson și Zaporojie

Zona geografică de aplicare a sancțiunilor, ca răspuns la recunoașterea zonelor controlate parțial de Rusia în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, a fost extinsă pentru a acoperi toate zonele controlate din Ucraina, respectiv în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Noi restricţii la exportul din Rusia

Au fost introduse restricții suplimentare la export care urmăresc să reducă accesul Rusiei la articole militare, industriale și tehnologice, precum și capacitatea acesteia de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

Aceasta include interzicerea exportului de cărbune, inclusiv cărbune cocsificabil (care este utilizat în fabricile industriale rusești), componente electronice specifice (folosite în componența armele rusești), articole tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și anumite substanțe chimice.

A fost adăugată o interdicție privind exportul de arme de calibru mic și alte bunuri în temeiul Regulamentului antitortură.

Noi restricții de import

Au fost convenite restricții suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde EUR.

Include, de exemplu, interzicerea importului de produse din oțel finite și semifabricate rusești (supus unei perioade de tranziție pentru unele semifabricate), mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii care nu sunt din aur.

Implementarea plafonării prețului petrolului

Pachetul de astăzi marchează începutul implementării în UE a acordului G7 privind exporturile rusești de petrol. Deși interdicția UE privind importul țițeiului rusesc pe mare rămâne în vigoare, plafonul de preț, odată implementat, ar permite operatorilor europeni să întreprindă și să sprijine transportul petrolului rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit.

Acest lucru va ajuta la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând în același timp stabile piețele globale de energie prin aprovizionarea continuă.

Astfel, va contribui, de asemenea, la abordarea inflației și la menținerea stabile a costurilor cu energie într-un moment în care costurile ridicate – în special prețurile ridicate ale combustibililor – reprezintă o mare îngrijorare pentru toți europenii.

Această măsură este strâns coordonată cu partenerii G7. Acesta ar intra în vigoare după 5 decembrie 2022 pentru țiței și 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, în urma unei noi dezicii a Consiliului.

Restricții asupra întreprinderilor de stat rusești

Pachetul de astăzi interzice cetățenilor UE să ocupe posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi de stat.

De asemenea, interzice toate tranzacțiile cu Registrul Maritim al Rusiei, adăugându-l pe lista întreprinderilor de stat care fac obiectul unei interdicții a tranzacțiilor.

Consultanță financiară, IT

Interdicțiile existente asupra activelor cripto au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie cu cripto-active, indiferent de valoarea portofelului (anterior era permisă până la 10.000 EUR).

Pachetul extinde sfera serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea includ acum consultanță IT, consultanță juridică, servicii de arhitectură și inginerie.

„Acestea sunt semnificative, deoarece pot slăbi capacitatea industrială a Rusiei, deoarece aceasta este foarte dependentă de importul acestor servicii”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Descurajarea eludarii sancțiunilor

UE a introdus un nou criteriu de includere pe listă, care îi va permite să sancționeze persoanele care facilitează încălcarea interdicției de eludare a sancțiunilor.

„Sancțiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc eficiente. Ele afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme și de a le repara pe cele existente, precum și împiedică transportul de materiale. Implicațiile geopolitice, economice și financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, deoarece războiul a perturbat piețele globale de mărfuri, în special pentru produsele agroalimentare și energie. UE continuă să se asigure că sancțiunile sale nu au impact asupra exporturilor de energie și agroalimentare din Rusia către țări terțe. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană monitorizează aplicarea sancțiunilor UE în întreaga UE. UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul său împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar”, mai arată comunicatul CE.

Citește și:

Plafonarea prețului petrolului rusesc ar avea un "efect dăunător" pe piața mondială, afirmă un ministru rus