Pe măsură ce forțele rusești s-au retras în sudul Ucrainei, administrația Biden a anunțat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina - dar tuturor le lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o cere cu insistență de mult timp: drona multifuncțională Gray Eagle, înarmată cu rachete Hellfire, scrie CNN.

Dronă MQ-1C Grey EagleFoto: General Atomics

Potrivit a doi oficiali, SUA au analizat modificările care pot fi aduse dronei mortale, modificări care ar face să fie mai puțin periculos dacă ele ar ajunge în mâinile rușilor și să crească probabilitatea ca Ucraina să le primească.

„Există modificări specifice și foarte tehnice care pot fi făcute la acestea și care ar putea face posibil acest lucru pe termen mai scurt”, a declarat un oficial din Congres. „Dar aceste lucruri necesită timp și sunt destul de complexe”, a adăugat el.

Un oficial american a confirmat că armata conduce eforturile de a studia ce modificări sunt posibile la dronă, care este fabricată de General Atomics și denumită în armată MQ-1C.

„Când vorbim de drone, aceasta este cât se poate de bună”, a declarat Seth Jones, directorul Programului de Securitate Internațională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Acestea sunt drone cu adevărat sofisticate”.

Cu toate acestea, fără nicio modificare adusă, Gray Eagle, care poate transporta patru rachete Hellfire și poate zbura timp de aproape 30 de ore, probabil că nu se va regăsi pe viitoarele liste de ajutoare militare alocate Ucrainei. (mai multe pe CNN)

Urmărește ultimele evoluții din a 264-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.