Oficialii ruși și americani s-au întâlnit luni pentru negocieri secrete în Turcia, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a dus în Herson, a cărui eliberare reprezintă cea mai mare victorie obținută de trupele sale până acum, și a promis că va continua până la recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de ruși.

Razboi UcrainaFoto: Artur Widak - NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

07:37Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, poate fi citit aici

Sinteza zilei

Zelenski la Herson / Condiții grele pentru negocieri

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o vizită în orașul Herson, recent eliberat, unde a vorbit cu trupele. "Mergem înainte", le-a spus acesta. "Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră". De asemenea, el a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.
  • Unii oameni fluturau steaguri ucrainene, iar alții aveau drapelul ucrainean pe umeri în timp ce Zelenski se adresa mulțimii. "Sunt foarte fericit, se vede după reacția oamenilor, reacția lor nu este regizată", a spus Zelenski.
  • Comandantul forțelor ucrainene, generalul Valeri Zalujnii, spune că i-a reiterat omologului său american, generalul Mark Milley, că „obiectivul Ucrainei este de a elibera întregul teritoriu ucrainean de sub ocupația rusă”, potrivit CNN.
  • Zalujnii a declarat că i-a spus generalului Milley, președintele Statului Major Întrunit, că „armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, niciun acord sau decizie de compromis. Există o singură condiție pentru negocieri - Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate”.

Discuții Biden-Xi

  • Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping și-au reiterat acordul că un război nuclear "nu ar trebui să aibă loc niciodată", în cadrul unei întâlniri mult așteptate, care a avut loc în Bali în cursul zilei de astăzi, a anunțat Casa Albă.
  • Cei doi și-au strâns mâinile în fața steagurilor american și chinez înainte de întâlnirea de trei ore de pe insula turistică și au "vorbit cu sinceritate" despre o serie de probleme, inclusiv despre principalele provocări regionale și globale, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Infrastructura critică distrusă la Herson

  • Rusia a distrus toată infrastructura critică din orașul Herson, preluat săptămâna trecută de armata ucraineană de la forțele Moscovei, a declarat luni seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.
  • „Înainte de iarnă, ocupanții ruși au distrus absolut toată infrastructura critică”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic, după ce a vizitat luni orașul Herson.
  • Primarul din Herson a declarat că situația umanitară este "gravă" din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine. Zelenskiy a declarat că autoritățile s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, cabluri de declanșare și obuze neexplodate lăsate de trupele rusești.
  • Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a afirmat luni că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută, relatează AFP
  • Ucrainenii au salutat retragerea Rusiei din Herson, în timp ce Kievul a declarat că lucrează la deminarea orașului strategic din sud și la restabilirea energiei electrice în întreaga regiune.

Ofensiva ucraineană continuă

  • Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti afirmă că forțele ucrainene „efectuează focuri intense de artilerie asupra zonei orașului Oleșkî”, în Herson,citează CNN.
  • Potrivit unor surse media rusești, armata ucraineană a intrat în orașul Herois'ke, în peninsula Kinburn din sudul regiunii Herson, în urma unei operațiuni amfibii, în timp ce lupte grele continuă în întreaga regiune.

Unde a fost internat Lavrov și alte știri:

  • Jurnaliștii de investigație de la Bellingcat au reușit să geolocalizeze înregistrarea video în care ministrul rus de Externe nega că a fost spitalizat după ce a ajuns în Indonezia pentru summitul G20, aceasta demonstrând contrariul celor afirmate de Moscova.
  • Ministerul rus de Externe a anunțat luni că pe lista persoanelor care au interdicție de a intra în Rusia se adaugă 100 de cetățeni canadieni, între care actorul Jim Carrey și scriitoarea Margaret Atwood, autoarea romanului "The Handmaid’s Tale" ("Povestea slujitoarei"), conform The Guardian.
  • Soldații ucraineni au afișat o mitralieră pe care nu ar trebui să o aibă. O nouă fotografie apărută pe rețelele de socializare arată că o armă de fabricație chinezească cu origini necunoscute a ajuns în dotarea armatei ucrainene.
  • Pe măsură ce forțele rusești s-au retras în sudul Ucrainei, administrația Biden a anunțat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina - dar tuturor le lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o cere cu insistență de mult timp: drona multifuncțională Gray Eagle, înarmată cu rachete Hellfire, scrie CNN.

Cele mai importante informații de luni, ziua 264 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

01:24 Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto, Moscova nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluţii susţinute de Ucraina, Canada, Olanda şi Guatemala, care a primit 94 de voturi. Împotrivă au votat 14 ţări, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia, şi s-au abţinut 73 de ţări, în principal de pe continentul african, dar şi Brazilia, Israel sau India.

Șeful CIA a discutat cu omologul rus în Turcia

00:35 SUA studiază cum să modifice o dronă puternică, pe măsură ce crește cererea ucraineană

Pe măsură ce forțele rusești s-au retras în sudul Ucrainei, administrația Biden a anunțat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina - dar tuturor le lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o cere cu insistență de mult timp: drona multifuncțională Gray Eagle, înarmată cu rachete Hellfire, scrie CNN.

00:13 Guvernul Ungariei consideră că sunt „revoltătoare” şi respinge ferm acuzaţiile potrivit cărora ar folosi naraţiunea rusească în legătură cu sancţiunile UE împotriva Rusiei, a afirmat luni, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

În cadrul dezbaterii UE privind un posibil al nouălea pachet de sancțiuni, „unii au mers atât de departe încât au susţinut că cei care spun că sancțiunile nu funcționează folosesc narațiunea rusă”, a menționat Szijjártó.

„Ceea ce este revoltător şi trebuie respins cât se poate de hotărât”, a spus oficialul ungar, care a adăugat: „Poate că alții nu înțeleg, dar pe noi nu ne interesează ce cred rușii despre ceea ce spunem noi. Nu ne interesează ce cred la Bruxelles despre ceea ce spunem și gândim. Pe noi ne interesează un singur lucru, şi anume ca noi să putem privi toate problemele existente prin propriile noastre interese naționale”.

22:52Șeful CIA a discutat despre prizonieri și consecințele unui atac nuclear cu omologul rus în Turcia

Într-o rară întâlnire față în față, șefii serviciilor de informații americane și rusești s-au întâlnit luni în Turcia, Washingtonul reiterându-și avertismentul adresat Moscovei de a nu folosi arme nucleare în războiul din Ucraina și ridicând problema soartei cetățenilor săi deținuți în Rusia, potrivit AFP.

Armata ucraineană bombardează un oraș de lângă Herson

22:26 Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo afirmă că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru.

21:50 Un purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că au avut loc lovituri împotriva instalațiilor militare rusești din Hola Pristan și Hornostaivka, două orașe situate pe malul opus al râului față de orașul Herson. Bratciuk a precizat că au existat victime.

Statul Major General ucrainean - în actualizarea sa de seară - a declarat că, mai în amonte, rușii au bombardat o serie de așezări aflate la câțiva kilometri de malul râului.

21:20 Premierul britanic Rishi Sunak a declarat luni că Rusia devine un „stat paria”

În comentariile făcute reporterilor care călătoresc cu el la summitul G20 din Bali, Indonezia - primul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie - Sunak a spus că este „revelator” faptul că Putin nu va participa la eveniment, a relatat PA.

21:17 Canada îşi dublează ajutorul militar pentru Ucraina

Guvernul canadian a anunţat luni că îşi dublează ajutorul militar pentru Ucraina, care a depăşit deja pragul de un miliard de dolari canadieni (729 de milioane de euro).

20:30 Presa rusă afirmă că ucrainenii trag asupra unui oraș de lângă Herson

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, citată de CNN, afirmă că forțele ucrainene "efectuează focuri intense de artilerie asupra zonei orașului Oleșkî", în Herson.

Oleșkî se află pe malul estic al râului Dnipro, la opt kilometri de orașul Herson, care se află pe malul opus.

19:58Uniunea Europeană și statele membre au furnizat Ucrainei armament și echipamente militare în valoare de cel puțin 8 miliarde de euro, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

Germania va naționaliza importatorul de gaze naturale Sefe

19:40Ministerul rus de Externe a anunțat luni că pe lista persoanelor care au interdicție de a intra în Rusia se adaugă 100 de cetățeni canadieni, între care actorul Jim Carrey și scriitoarea Margaret Atwood, autoarea romanului "The Handmaid’s Tale" ("Povestea slujitoarei"), conform The Guardian.

18:40Armata ucraineană a retras acreditările mai multor jurnalişti occidentali după ce au relatat din regiunea Herson, recent recucerită.

„Recent, unii reprezentanţi ai media au ignorat interdicţiile şi avertismentele existente şi au început să relateze din Herson fără consimţământul comandanţilor militari şi al departamentelor relevante de PR, chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare”, a transmis Statul major general, ca explicaţie pentru această măsură.

18:30 FOTO Jurnaliștii de investigație de la Bellingcat au reușit să geolocalizeze înregistrarea video în care ministrul rus de Externe nega că a fost spitalizat după ce a ajuns în Indonezia pentru summitul G20, aceasta demonstrând contrariul celor afirmate de Moscova.

18:26 Liderul rus Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de "Mamă-eroină", reluând astfel o tradiţie sovietică de a premia femeile care aveau de la zece copii în sus, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, scrie AFP. Medni Kadîrova, soţia liderului cecen Ramzan Kadîrov, a cărui familie numără 14 copii, potrivit site-ului oficial al preşedinţiei cecene, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de "Mamă-eroină".

18:10Ucraina a exportat aproape 15,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 30,6% faţă de cele 21,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii, scrie Reuters.

Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în luna martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, un mare producător mondial de cereale şi oleaginoase, şi, chiar dacă între timp s-au mai redus, continuă să fie deasupra nivelului la care erau anul trecut. Această creştere a preţurilor afectează în mod disproporţionat ţările sărace, care plătesc mai mult pentru a primi o cantitate mai mică de alimente, apreciază într-un raport semestrial Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

17:45O nouă fotografie apărută pe rețelele de socializare arată că o armă de fabricație chinezească a ajuns în dotarea armatei ucrainene, deși Kievul nu ar trebui să aibă astfel de arme.

17:07Germania va naționaliza importatorul de gaze naturale Sefe, companie denumită anterior Gazprom Germania, potrivit unui anunț făcut luni de ministerul Economiei de la Berlin.

Rusia a comis 46.432 de crime de război în teritoriile ocupate - Procuratura Ucrainei

16:46 De la declanşarea invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a comis 46.432 de crime de război în teritoriile pe care le-a ocupat, crime ce au fost înregistrate ca atare de procurorii ucraineni, potrivit Biroului procurorului general al Ucrainei.

16:14O glumă făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei pe care a făcut-o în orașul Herson eliberat după aproape 9 luni de ocupație s-a viralizat pe rețelele de socializare, acesta afirmând că s-a deplast aici pentru lubenițele faimoase din regiune.

16:00Un tanchist prorus acuzat că a tras în clădiri rezidențiale din orașul-port ucrainean Mariupol a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trădare, potrivit Serviciului de securitate de stat al Ucrainei (SBU), scrie The Guardian. Militantul pro-rus, poreclit „Phil”, a tras „cel puțin 20 de focuri în clădiri rezidențiale înalte din Mariupol”, conform SBU.

Bărbatul a fost capturat de forțele ucrainene în luna aprilie, în apropierea satului Rivnopil, după ce tancul său a fost atacat.

15:55 Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, se află la Ankara pentru a discuta cu omologul său din serviciile de informații rusești cu scopul de a transmite un mesaj privind consecințele utilizării armelor nucleare de către Rusia, a declarat luni un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.

„El nu poartă negocieri de niciun fel. El nu discută despre soluționarea războiului din Ucraina", a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului, adăugând că Burns va aborda, de asemenea, cazurile americanilor deținuți în Rusia.

15:46O nouă înregistrare video spectaculoasă publicată de ministerul ucrainean al Apărării arată cum doar o mână de soldați ai săi au pus pe fugă o unitate mult mai numeroasă de militari ruși.

15:40Armata ucraineană a postat un clip video în care se văd haine și diferite piese de armament individual lăsate în urmă de soldați ruși care au ales să treacă înot fluviul Nipru, probabil pentru a nu rămâne în partea eliberată de ucraineni a regiunii Herson.

15:13 Rusia „nu este în poziția" de a stabili reguli pentru negocieri, a spus luni un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

„Rusia nu este în poziția de a stabili regulile", a declarat Oleh Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, în timpul unei conferințe de presă.

„Formula de pace pentru Ucraina rămâne neschimbată: încetarea imediată a războiului, retragerea tuturor trupelor rusești, restabilirea integrității teritoriale ucrainene, compensarea daunelor și oferirea de garanții efective de nerepetare a agresiunii. Realizarea unei păci durabile este imposibilă în orice alte condiții”, a subliniat acesta.

Ce spun tătarii din Crimeea despre situația din peninsulă

15:01Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cântat imnul naţional la Herson, oraş eliberat în sudul Ucrainei, unde drapelul albastru şi galben a fost ridicat în cadrul unei ceremonii oficiale în faţa sediului administraţiei regionale.

14:46Locuitorii din Crimeea vor fi la fel de fericiți să întâmpine armata ucraineană precum cei din Herson, afirmă Eskender Bariev, un membru al Mejlis, legislativul tătarilor din Crimeea, acesta identificând totodată 3 categorii de locuitori din peninsula anexată ilegal de Moscovaîn 2014.

14:23 Kremlinul a transmis că discuțiile cu Națiunile Unite de săptămâna trecută privind acordul de protejare a transportului de cereale din porturile ucrainene au fost „destul de constructive", sporind speranțele că acesta poate fi prelungit fără probleme.

Oficiali de rang înalt ai ONU s-au întâlnit vineri la Geneva cu o delegație rusă pentru a discuta despre nemulțumirile Moscovei în legătură cu inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

„Au existat discuții cu ONU săptămâna trecută, discuții destul de constructive. Avem interesele noastre în acest acord. De fapt, suntem la o săptămână distanță de data prelungirii, așa că se lucrează în continuare", a declarat Dmitri Peskov.

14:12Stoltenberg: Nu trebuie să subestimăm Rusia, ci să întărim Ucraina /Ce a mai spus liderul NATO

13:53Ucrainenii l-au identificat pe bărbatul care a furat ratonii și alte animale de la grădina zoologică din Herson înainte de retragerea rusească, povestea acestuia ilustrând soarta nu tot timpul fericită a celor care au susținut anexarea Crimeii de către Moscova.

Lavrov zice că nu e bolnav

13:46 Ucraina este cea care trebuie să decidă ce termeni sunt acceptați pentru negocieri care să pună capăt războiului pe care Rusia îl duce împotriva țării, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că rolul NATO este de a sprijini Kievul.

„Este de competența Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptați. Nouă ne revine sarcina de a-i sprijini", a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă cu membri ai guvernului olandez la Haga.

„Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia (...) Ei încă controlează părți mari din Ucraina (...) Ceea ce ar trebui să facem este să întărim poziția Ucrainei", a adăugat Stoltenberg.

13:27 Mii de aplicații pentru smartphone-uri din magazinele online ale Apple și Google conțin coduri informatice dezvoltate de o companie de tehnologie, Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în Statele Unite, dar care, de fapt, este rusă, a constatat Reuters.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a declarat că a fost înșelată crezând că Pushwoosh are sediul în capitala americană. După ce a aflat de la Reuters despre originile sale rusești, a eliminat software-ul Pushwoosh din șapte aplicații destinate publicului, invocând probleme de securitate.

Armata americană a afirmat că a eliminat în martie o aplicație care conținea codul Pushwoosh din cauza acelorași îngrijorări. Aplicația respectivă era folosită de soldații de la una dintre principalele baze de antrenament de luptă ale țării.

13:05Maria Zaharova a publicat un videoclip cu Lavrov îmbrăcat în pantaloni scurți și tricou, stând afara pe o terasă în timp ce răsfoia documente.

Serghei Lavrov a respins și el informațiile Associated Press, susținând că jurnaliștii occidentali ar trebui să scrie doar adevărul.

„Ei bine, ei scriu de vreo zece ani că președintele nostru este bolnav. Acesta este un fel de joc care nu este nou în politică. Ei bine, ei scriu de vreo zece ani că președintele nostru este bolnav. Acesta este un fel de joc care nu este nou în politică”, a spus Lavrov, citat de Reuters.

Șeful spionajul extern rus s-a dus la Ankara pentru negocieri cu SUA

13:00 Întrebat despre înregistrarea video care arată uciderea brutală a unui dezertor din grupul Wagner de către mercenarii „bucătarului” lui Putin, Kremlinul afirmă că un asemenea subiect „nu este treaba” administrației prezidențiale, Dmitri Peskov refuzând totodată să comenteze și vizita efectuată de Volodimir Zelenski în Hersonul eliberat.

12:51Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut luni că președintele rus Vladimir Putin nu merge la Bali la summitul G20, deoarece „circumstanțele dictează prioritatea ca președintele să fie în Federația Rusă”, conform agenției ruse de stat Tass.

12:35În Turcia, la Ankara, au loc în cursul zilei de luni negocieri secrete între Rusia și Statele Unite, a declarat o sursă a ziarului rusesc Kommersant.

12:11 Armata ucraineană a avertizat că Rusia ar putea plănui să intensifice atacurile asupra unor zone recent eliberate din sudul regiunii Herson.

„Inamicul își intensifică recunoașterea aeriană, ceea ce ar putea indica faptul că plănuiește să lovească atât obiective militare, cât și civile", a transmis Statul Major al armatei ucrainene în actualizarea sa periodică de luni.

11:43 Imagini cu Zelenski în Herson:

Zelenski s-a dus în orașul Herson

11:14 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost transportat la spital după ce a suferit o problemă de sănătate în urma sosirii sale la summitul Grupului celor 20 din Bali, au declarat trei surse locale pentru Associated Press.

Moscova a reacționat spunând că este vorba de „fake news”. Guvernatorul din Bali a confirmat însă că Lavrov a fost în spital, dar a afirmat că a fost vorba de un „control” de sănătate.

10:55 Zelenski vizitează luni Hersonul, potrivit unei surse Reuters din orașul recent eliberat.

„Mergem înainte. Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră", a declarat el în fața trupelor sale. El a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.

10:51O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum au recuperat ucrainenii un blindat rusesc abandonat în Herson, alte imagini video contrazicând la rândul lor versiunea oficială a Moscovei privind retragerea de pe malul de vest al râului Nipru.

10:42Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina în 24 februarie, a ales să nu meargă la summitul G20 care începe marţi în Indonezia, la Bali, probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, a mers la totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, scrie AFP.

10:13 Este la latitudinea Ucrainei să decidă când să înceapă negocierile cu Rusia, a declarat luni cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, comentând speculațiile potrivit cărora Occidentul ar putea presa Kievul să înceapă discuțiile cu Moscova.

„Ucraina va decide ce să facă. Datoria noastră este să o sprijinim", a declarat Josep Borrell la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE de la Bruxelles. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

10:08 Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești din ultima zi: 510 soldați, 8 tancuri, 6 blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 21 diferite vehicule și 2 drone:

09:52Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat, într-un interviu pentru Sky News, că este exclusă "normalizarea" relației țării sale cu Rusia, la summitul G20, care are loc în Bali.

09:43„Ora de aur” se înjumătățește iarna: Ce înseamnă venirea anotimpului rece pentru soldații ruși și ucraineni

09:30Patru civili au fost răniți în urma atacurilor lansate de ruși în ultimele 24 de ore în Donețk, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent.

Ce urmează după retragerea rușilor din Herson

09:03Ce urmează după retragerea rușilor din Herson: Putin e pe cale să facă o gravă eroare din punct de vedere militar / „Niciodată să nu-ți întrerupi dușmanul când face o greșeală”

08:20 Ucraina a respins atacuri rusești în apropierea a șapte așezări în ultima zi, notează Kyiv Independent.

Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Novoselivske, Stelmakhivka și Bilohorivka în regiunea Luhansk și Bilohorivka, Kurdiumivka, Vodiane și Marinka în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General. În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat patru rachete și, au efectuat 13 lovituri aeriene și aproximativ 60 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, potrivit sursei citate.

07:39 Noua Zeelandă a declarat luni că va trimite încă 66 de membri ai forțelor de apărare în Marea Britanie pentru a ajuta la instruirea soldaților ucraineni.

Noua Zeelandă are în prezent o echipă de 120 de membri ai Forțelor de Apărare ale Noii Zeelande (NZDF) care îi antrenează pe ucraineni în Regatul Unit, dar această misiune ar urma să se încheie. Noua detașare va dura din 30 noiembrie până în iulie 2023, se arată într-un comunicat al guvernului.

De asemenea, guvernul neozeelandez va extinde contribuția existentă a NZDF în domeniul informațiilor și trimite personal la centrul logistic din Europa. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război rusești și au găsit cadavre de militari și civili în zonele din regiunea Herson eliberate de sub ocupația rusă. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din regiunea Herson să fie precauți în legătură cu prezența minelor rusești.
  • Companiile de utilități lucrau pentru a restabili infrastructura critică minată de trupele Moscovei, majoritatea locuințelor din Herson rămânând în continuare fără energie electrică și apă.
  • Locuitorii au ținut flori și i-au pupat pe soldații ucraineni care se deplasau spre malul drept al râului Dnipro.
  • Zelenski a spus că luptele din regiunea Donețk din estul Ucrainei au fost „la fel de intense ca și în zilele precedente". Comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene a transmis că forțele rusești au continuat să „provoace distrugeri prin tiruri asupra trupelor noastre și a așezărilor dezocupate de-a lungul malului drept al râului Nipru". Forțele de apărare au recăpătat controlul asupra satului Makiivka din regiunea Lugansk.
  • Rusia ar fi suferit în ultimele 14 zile pierderi record, potrivit estimărilor forțelor ucrainene: Peste 9.900 de soldați ar fi fost scoși din luptă și numeroase tipuri de tehnică militară ar fi fost distruse de ucraineni.
  • VIDEO Locul devenit simbol al „nebuniei” rușilor: Ce au găsit ucrainenii pe aerodromul Ciornobaiivka de lângă Herson.
  • Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor impune noi sancțiuni împotriva unei rețele transnaționale de persoane și companii care au lucrat pentru a procura tehnologii militare pentru efortul de război al Rusiei. Ea a vorbit în marja summitului G20 de la Bali.
  • Duminică, Rusia a cerut G20 să nu mai vorbească despre securitate și să se concentreze asupra celor mai presante probleme socio-economice ale lumii, înaintea unui summit care se anunță a fi dominat de criticile occidentale la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.
  • Premierul chinez Li Keqiang a subliniat „iresponsabilitatea" amenințărilor nucleare în timpul unui summit în Cambodgia, sugerând că Beijingul nu se simte confortabil cu retorica nucleară a partenerului strategic Rusia, potrivit unui oficial american de rang înalt.
  • Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Ebrahim Raisi au subliniat „consolidarea în continuare a cooperării în domeniile politic, comercial și economic, inclusiv în sectorul transporturilor și al logisticii" în timpul unei convorbiri telefonice, a anunțat sâmbătă Kremlinul.
  • Renumitul artist de graffiti Banksy a dezvăluit o lucrare în Borodyanka din Ucraina, care a fost ocupată de Rusia până în aprilie și puternic afectată de luptele din primele zile ale invaziei.
  • Vladimir Putin va organiza săptămâna aceasta o întâlnire operaţională cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, potrivit lui Dmitri Peskov.
  • Pe rețelele de socializare s-a viralizat o inregistrare video cu execuția unui fost deținut recrutat de grupul Wagner, care s-a predat imediat ce a ajuns pe frontul din Ucraina. Evgheni Prigojin a recunoscut că bărbatul a fost executat.

----------------