Uniunea Europeană și statele membre au furnizat Ucrainei armament și echipamente militare în valoare de cel puțin 8 miliarde de euro, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

Livrare de armament in UcrainaFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

El a spus că aceasta reprezintă aproximativ 45% din ajutorul militar furnizat Kievului de către Statele Unite.

Borrell a adăugat că UE va „continua izolarea Rusiei la nivel internațional” și impunerea de „măsuri restrictive” împotriva economiei Rusiei.

Șeful diplomației europene a făcut aceste declarații luni, la finalul unei reuniuni avute la Bruxelles cu omologii săi europeni.

Ajutoare recente și promisiuni de la Spania, Norvegia, Franța și Italia

Guvernul italian a anunțat săptămâna trecută că pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, a declarat marți un oficial al coaliției de guvernare, relatează Reuters.

Roma este pregătită să ofere Ucrainei o varietate de sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv sistem de apărare cu rachete sol-aer SAMP-T franco-italian cu rază medie de acțiune și sisteme de rachete antiaeriene Aspide, precum și rachete portabile Stinger.

Italia nu a dezvăluit niciodată detalii despre armele pe care le-a trimis Kievului de la invazia rusă, dar mass-media italiană și ucraineană au spus că transporturile anterioare au inclus sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), obuziere Pzh2000 și vehicule blindate.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat săptămâna trecută să întărească apărarea antiaeriană a Kievului.

Ucraina a anunţat lunea trecută că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, pentru a contracara bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

"Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur. Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA", a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Ajutorul multiplu dat de UE

Consiliul Uniunii Europene a aprobat la mijlocul lunii octombrie alocarea de asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, ceea ce ridică la 3,1 miliarde de euro susţinerea în materie de securitate pe care Bruxellesul a acordat-o Administraţiei de la Kiev de la începerea invaziei ruse.

UE a luat măsuri concrete pentru a sprijini Ucraina și țările învecinate acesteia care oferă protecție persoanelor ce fug din calea războiului. Aceste măsuri includ:

  • primirea refugiaților prin intermediul mecanismului de protecție temporară
  • 523 de milioane EUR sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
  • sprijin în materie de protecție civilă
  • sprijin pentru statele membre care găzduiesc refugiați
  • până la 9 miliarde EUR sub formă de asistență macrofinanciară pentru promovarea stabilității
  • 3,1 miliarde EUR pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene
  • sprijin pentru investigarea și urmărirea penală a crimelor de război