Guvernul italian pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană, a declarat marți un oficial al coaliției de guvernare, relatează Reuters.

sistem AspideFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Națiunile occidentale au livrat Ucrainei mai mult echipamente de apărare antiaeriană de când președintele Volodimir Zelenski le-a cerut luna trecută liderilor Grupului celor Șapte (G7) ajutor pentru a opri „ploaia” de rachete rusești asupra orașelor ucrainene.

Oficialul coaliției italiene, care a acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului, a declarat că Roma este pregătită să ofere Ucrainei o varietate de sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv sistem de apărare cu rachete sol-aer SAMP-T franco-italian cu rază medie de acțiune și sisteme de rachete antiaeriene Aspide, precum și rachete portabile Stinger.

Cu toate acestea, rămâne neclar câte dintre acestea ar putea oferi sau când ar putea fi livrate, a spus oficialul.

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a vorbit luni la telefon cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin și s-a angajat să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei „atâta timp cât este necesar”, se arată într-un comunicat.

Italia a aprobat prima livrare de arme pentru Kiev la sfârșitul lunii februarie, sub guvernul lui Mario Draghi. Guvernul de coaliție de dreapta nou instalat al Giorgiei Meloni pregătește o a șasea rundă de ajutoare militare.

Meloni se arată a fi un susținător ferm al Ucrainei, în ciuda ambivalenței aliaților ei din coaliție, Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, care au legături strânse din punct de vedere istoric cu președintele rus Vladimir Putin.

Roma nu a dezvăluit niciodată detalii despre armele pe care le-a trimis Kievului de la invazia rusă, dar mass-media italiană și ucraineană au spus că transporturile anterioare au inclus sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), obuziere Pzh2000 și vehicule blindate.

Luni, Kievul a declarat că a primit prima livrare de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS din Statele Unite. Președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat săptămâna trecută să întărească apărarea antiaeriană a Kievului.

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, pentru a contracara bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

"Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur. Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA", a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.