Obiectivul președintelui rus Vladimir Putin este de a „lăsa Ucraina în frig și întuneric în această iarnă", a declarat luni șeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters și CNN.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Retragerea Rusiei din Herson a demonstrat „curajul incredibil al forțelor armate ucrainene", a declarat Stoltenberg. Cu toate acestea, „arată, de asemenea, importanța sprijinului nostru continuu pentru Ucraina", a adăugat el.

Liderul NATO a făcut declarațiile în timpul unei conferințe de presă la Haga, alături de ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, și de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

„Forțele armate ruse păstrează capacități semnificative, precum și un număr mare de trupe, iar Rusia a demonstrat că este dispusă să suporte pierderi semnificative. De asemenea, au dat dovadă de o brutalitate extremă", a declarat Stoltenberg.

„Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig și întuneric în această iarnă, așa că trebuie să să rămânem pe drumul cel bun", a continuat el.

Este de competența Ucrainei să decidă ce termeni sunt acceptați pentru negocieri care să pună capăt războiului pe care Rusia îl duce împotriva țării, a subliniat Jens Stoltenberg, adăugând că rolul NATO este de a sprijini Kievul.

„Este de competența Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptați. Nouă ne revine sarcina de a-i sprijini", a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă cu membri ai guvernului olandez la Haga.

„Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima Rusia (...) Ei controlează încă părți mari din Ucraina (...) Ceea ce ar trebui să facem este să întărim mâna Ucrainei", a adăugat Stoltenberg.