Forțele rusești au distrus infrastructura cheie din orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a fugi, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce omologii săi din Rusia și Iran au promis să aprofundeze legăturile economice, politice și comerciale.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

07:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, poate fi citit aici

Sinteza zilei de duminică:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război și au găsit cadavrele atât ale militarilor, cât și ale civililor în zonele din regiunea Herson eliberate de ocupația rusă, relatează Reuters.
  • Zelenski a mai declarat că luptele din regiunea Donețk din estul Ucrainei sunt la fel de intense precum au fost în ultimele zile
  • Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că unele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după orice eventual acord de pace cu Ucraina, a informat duminică Wall Street Journal, potrivit Reuters.
  • Forțele de apărare au recăpătat controlul asupra satului Makiivka, regiunea Lugansk.
  • Statele Unite urmează să anunțe un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în următoarele câteva săptămâni, potrivit consilierului pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan
  • Un ofițer rus, lovit și înjurat de un soldat nemulțumit de pregătirea militară asigurată în taberele de antrenament și de echipamentele militare.
  • Dughin spune că îi rămâne fidel lui Putin după retragerea Rusiei din Herson. Anterior, „creierul lui Putin” a făcut într-o postare pe canalul său de Telegram o paralelă cu obiceiurile din societățile arhaice, când conducătorii erau omorâți dacă nu puteau să își ajute poporul, dar mesajul a fost șters între timp.
  • Stare de asediu în Herson. Autoritățile caută mine lăsate de ruși înainte de a fugi / Oamenii nu au apă și electricitate
  • Pierderi record suferite de Rusia în ultimele două săptămâni pe front: Aproape 10.000 de soldați și sute de tancuri și blindate distruse în doar 14 zile

Cele mai importante informații de duminică, ziua 263 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

22:52Trupele ruse își concentrează eforturile în regiunea Herson pentru a-și întări apărarea de-a lungul malului estic al râului Nipru, potrivit unei evaluări militare ucrainene, relatează CNN.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a împărtășit acest raport într-o actualizare operațională duminică seara.

Acesta a mai spus că Rusia efectuează atacuri în zonele Bahmut, Avdiivka și Novopavlikvka, toate în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Alte zone din est, cum ar fi Kupiansk și Liman, sunt, de asemenea, lovite de artilerie, a spus armata.

22:33Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război ale rușilor și au găsit cadavrele atât ale militarilor, cât și ale civililor în zonele din regiunea Herson eliberate de ocupația rusă, relatează Reuters.

22:00Imagini dramatice cu un schimb de focuri la mică distanță între combatanți. Deși nu sunt noi, imaginile au apărut abia acum pe rețelele sociale și arată o confruntare între un grup de soldați ucraineni și rușii dintr-o poziție fortificată.

Ucrainenii atacă cu un blindat, iar soldații coboară și iau cu asalt niște tranșee ocupate de rușii:

21:21Putin anulează mobilizarea studenților din două regiuni anexate ale Ucrainei, a declarat presa de stat din Rusia, relatează CNN.

Studenții din autoproclamata Republică Populară Donețk și din Republica Populară Lugansk — ocupate de ruși — nu vor mai fi chemați la serviciul militar rusesc, a declarat duminică un oficial de la Kremlin pentru presa de stat rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a dat instrucțiuni să „demobilizeze” studenții și să se organizeze pentru întoarcerea lor acasă, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pentru RIA Novosti.

Anunțul se referă la acei studenți care au fost mobilizați înainte ca republicile autoproclamate să fie anexate ilegal de Rusia, potrivit RIA.

Forțele ucrainene avansează în Lugansk

20:39 Forțele de apărare au recăpătat controlul asupra satului Makiivka, regiunea Lugansk.

„Vești de pe frontul regiunii Lugansk: satul Makiivka, care se află în Krasnoricenska din raionul Svatove, se mută în „zona albastră”, a spus administrația militară a regiunii Lugansk.

20:22Statele Unite urmează să anunțe un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în următoarele câteva săptămâni, potrivit consilierului pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, relatează The Guardian.

„Rămânem fermi în furnizarea asistenței de securitate. Știți că există un pachet de asistență pe care tocmai l-am anunțat, va exista altul în următoarele câteva săptămâni - după o perioadă similară de timp și aceeași sumă de care ne-am ținut în ultimele săptămâni și luni”, a spus acesta.

19:58Un nou videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată nemulțumirea recruților ruși față de condițiile în care sunt ținuți, de lipsa medicamentelor, a pregătirii și a echipamentelor militar sau lipsa lor, în ceea ce culminează cu lovirea unui ofițer care este amenințat că îi vor fi „rupte oasele” și că îi „va zbura capul”.

19:25Un bombardament rusesc a lovit un spital din regiunea Donețk, dar nu au fost înregistrate victime, a declarat un oficial ucrainean, relatează CNN.

Pavlo Kirilenko a declarat pe Telegram că un complex spitalicesc cu o clădire cu o maternitate și un sanatoriu din Torețk a fost bombardat, dar nu au fost victime.

Torețk se află aproximativ între orașul Donețk și Kramatorsk, la est de râul Nipru, într-una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia. Este o zonă cu unele dintre cele mai brutale lupte din război.

19:10Rusia se confruntă cu deficit de medicamente din cauza sancțiunilor, spun Serviciile de informații ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

Ministerul Sănătăţii din Rusia a emis un ordin prin care obligă toate regiunile ţării să creeze un stoc de medicamente timp de patru luni, potrivit Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării.

Chirurgii ruși se confruntă cu o scădere a aprovizionării de medicamente, care afectează industria medicală și îi obligă să amâne operațiile pe termen nelimitat.

Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare și după încheierea războiului

18:57 Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, care a locuit și studiat în SUA, când avea 15 ani, a criticat „educația îngrozitor” de proastă din America, spunând în schimb cât de „toleranți” au fost din punct de vedere istoric rușii.

18:05Cel puțin 430 de copii au fost uciși în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, iar alți 1.260 de copii au fost răniți, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Procuratura generală a declarat, duminică, că încă lucrează la stabilirea numărului de copii uciși sau răniți în zonele din prima linie, locurile recent eliberate și părțile din Ucraina încă ocupate de forțele ruse.

17:59Rușii mobilizați în războiul din Ucraina au fost trimiși pe linia frontului sub amenințarea armei, lângă Svatove, înainte să fie învinși și să fugă, potrivit analistului militar și cercetătorului independent Chris Owen. „Sunteți material scos din uz, dacă nu vă duceți [înapoi] acolo, vă vom împușca”, le-ar fi spus comandanții, potrivit rudelor.

17:06Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că unele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după orice eventual acord de pace cu Ucraina, a informat duminică Wall Street Journal, relatează Reuters.

Rusia ar putea transporta rachete și muniții din Belarus

16:56Un videoclip filmat de soldații ucraineni și distribuit pe rețelele de socializare pe 13 noiembrie arată steagul ucrainean arborat de Podul Antonovski, un pod strategic între cele două maluri ale regiunii Herson.

16:15 Proiectul de monitorizare militară Belarusian Hajun spune că Rusia transportă probabil rachete și muniții din Belarus pentru a-și sprijini invazia din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

16:07După mașini de spălat, wc-uri și osemnintele lui Potemkin, soldații ruși și-au întregit lista de lucruri furate din Ucraina cu un raton de la grădina zoologică din Herson.

15:50Preşedintele rus Vladimir Putin va organiza o întâlnire operaţională cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, săptămâna viitoare, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă rusă TASS, citată de news.ro.

15:31Ucraina are avânt în războiul său cu Rusia, dar Moscova este departe de a renunța, a declarat duminică ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, relatează Reuters.

„Ucraina are avânt... Nu este un pas mare, dar, cu toate acestea, direcția de deplasare este de partea ucrainenilor”, a declarat Wallace pentru Times Radio înainte de a avertiza că ar fi o prostie să vedem retragerea Rusiei din Herson ca sfârșitul războiului.

"Nimeni nu subestimează Rusia. Rusia este departe de a renunța".

15:22Schimbare la 180 de grade. Dughin spune că îi rămâne fidel lui Putin după retragerea Rusiei din Herson. Anterior, „creierul lui Putin” a făcut într-o postare pe canalul său de Telegram o paralelă cu obiceiurile din societățile arhaice, când conducătorii erau omorâți dacă nu puteau să își ajute poporul, dar mesajul a fost șters între timp.

Stare de asediu în Herson

14:37Stare de asediu în Herson. Autoritățile caută mine lăsate de ruși înainte de a fugi / Oamenii nu au apă și electricitate

13:55VIDEO Locul devenit simbol al „nebuniei” rușilor: Ce au găsit ucrainenii pe aerodromul Ciornobaiivka de lângă Herson

13:00Șase persoane au murit sâmbătă în urma bombardamentelor rusești, a declarat adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei, Kirilo Timoșenko, transmite The Guardian.

El a precizat că patru persoane au fost ucise și una rănită în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, două au fost ucise în regiunea Herson și două au fost rănite în regiunea centrală Dnipropetrovsk.

12:38Imagini dramatice cu un fost mercenar al grupului Wagner, ucis cu barosul de către ruși: Șeful grupul Wagner pare că recunoaște crima - VIDEO

Pierderi record pentru Rusia în ultimele două săptămâni

11:37Pierderi record suferite de Rusia în ultimele două săptămâni pe front: Aproape 10.000 de soldați și sute de tancuri și blindate distruse în doar 14 zile

11:22Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că ”militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters. Șeful diplomației spune că SUA și aliați lor din NATO „încearcă să stăpânească acest spaţiu”.

10:51Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 80.860 de soldați de la începutul invaziei.

Atac dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin

10:24Filozoful rus Alexander Dughin îl învinuiește indirect pe președintele Vladimir Putin pentru eșecul din sudul Ucrainei, făcând aluzie la puterea sa absolută, și face o paralelă cu obiceiurile din societățile arhaice, când conducătorii erau omorâți dacă nu puteau să își ajute poporul.

10:00 Banca centrală a Ucrainei a anunțat duminică că pregătește sistemul bancar al țării pentru a funcționa în condiții de urgență în cazul unor posibile pene de curent, transmite Reuters.

Rusia a atacat în mod sistematic sectorul energetic ucrainean, provocând pene de curent pentru părți semnificative ale țării.

09:15Statul Major General al forțelor armate ucrainene a confirmat duminică că trupele sale a lovit zona de concentrare a forțelor ruse din regiunea Herson, transmite The Kyiv Independent.

O lovitură de înaltă precizie a fost efectuată în apropierea satului Dnipriany asupra unei clădiri în care se aflau până la 500 de soldați ruși.

Cel puțin două camioane care transportau cadavre ar fi fost duse la Tavriisk, un oraș din districtul Kakhovka situat la 80 de kilometri est de Herson.

Potrivit armatei ucrainene, aproximativ 56 de soldați ruși grav răniți au fost transportați la spital.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat patru rachete, 16 lovituri aeriene și peste 40 de atacuri MLRS asupra Ucrainei.

08:35"Acolo este pur și simplu un iad - acolo sunt lupte extrem de dure în fiecare zi", a declarat Zelenskiy despre regiunea Donețk, informează Reuters. "Dar unitățile noastre se apără cu curaj - ele rezistă presiunii teribile a invadatorilor, păstrând liniile noastre de apărare", a adăugat liderul de la Kiev.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Ucraina desfășoară "măsuri de stabilizare" în apropierea orașului Herson, după ce acesta a fost recucerit de forțele ucrainene.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele Kievului au stabilit controlul în peste 60 de așezări din regiunea Herson. El a adăugat că forțele rusești au distrus toată infrastructura critică din Herson înainte de a fugi, inclusiv comunicațiile, aprovizionarea cu apă, energia termică și electrică.
  • După o ocupație de opt luni, sute de cetățeni au inundat străzile sâmbătă dimineață, întinzându-se să salute și să îmbrățișeze soldații ucraineni și primii jurnaliști străini aflați la fața locului.
  • Zelenski spune că vor fi sute de oameni cu steaguri pe străzi în ziua eliberării Crimeii
  • Au apărut imagini cu vehicule de luptă, muniție și arme rusești lăsate în urmă de forțele de ocupație care s-au retras din orașul Herson
  • Alexander Fomin, unul dintre membrii administrației impuse de Rusia în regiunea Herson, a declarat că Henichesk a fost declarată capitală administrativă temporară a Hersonului. Regiunea este una dintre zonele pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat „pentru totdeauna”.
  • Marea Britanie a declarat că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale, în februarie, a fost o altă umilință pentru armata sa, dar că Moscova continuă să reprezinte o amenințare.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Verșinin, a spus că problema reînnoirii acordului de export de cereale la Marea Neagră – care expiră într-o săptămână – nu a fost încă rezolvată. El a spus că nu ar putea exista niciun progres decât dacă o bancă rusească de stat care finanțează sectorul agricol nu va fi reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.
  • Turcia se angajează să caute un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdogan
  • Rusia a interzis trecerea navelor încărcate în afara Federației Ruse prin strâmtoarea Kerci către Marea Azov, potrivit TASS.
  • Oligarhi ruși și directori de la mai multe companii aflate sub sancțiuni internaționale se numără printre lobbyiștii care participă la Cop27.
  • Artistul britanic de graffiti Banksy și-a dezvăluit cea mai recentă lucrare, pe o clădire ucraineană avariată de bombardamentele rusești. Artistul anonim din Bristol, ale cărui lucrări se vând cu milioane de lire sterline, a postat pe Instagram o fotografie cu lucrarea, o gimnastă care face echilibristică printre dărâmături în Borodianka, un oraș situat la nord de capitala Kiev, care a fost bombardat și apoi ocupat de ruși.