Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, care a locuit și studiat în SUA, când avea 15 ani, a criticat „educația îngrozitor” de proastă din America, spunând în schimb cât de „toleranți” au fost din punct de vedere istoric rușii.

Margarita SimonianFoto: Captura video
  • „Din când în când, sunt uimită de ipocrizia acestor oameni, acestei țări, acestui guvern. Nu vorbesc despre națiune, pentru că nu suntem naziști, spre deosebire de ei, ci despre țară, Marea Britanie. De asemenea este multă ipocrizie în America, dar din cauza educației îngrozitor de proaste de acolo, care a fost implementată acolo timp de mai multe decenii. Din cauza acestei proaste educații care pare intenționată, acolo este și o mare naivitate și ignoranță, prostie propriu-zis.
  • Majoritatea oamenilor nu știu să găsească pe hartă Nordul și Sudul. Nu pot să găsească Rusia pe harta lumii. Nu mă surprinde pentru că am absolvit o școală americană. Îmi aduc aminte cum profesorul de latină din școală - care era considerat cea mai educată persoană din școală pentru că fusese în Europa, era o persoană foarte educată potrivit standardelor lor - mi-a cerut să scriu alfabetul rusesc pe tablă. Era în clasa a XII-a, ultimul an de școală. Colegii mei aveau 18, 19, 20 de ani. Am scris alfabetul rusesc pe tablă, iar colegii au fost șocați să descopere că există și alte alfabete în lume. Nu glumesc. Nu aveau nicio idee că există alte alfabete în lume. Sunt uimită cum nici nu realizăm cât de deschiși la minte am fost istoric, deși pare ciudat restului lumii. Am fost mai toleranți, spre deosebire de ei. Abordarea lor față de noi, față de ei înșiși și față de restul lumii, colonialismul și tot ce se întâmplă acum se bazează pe ipocrizia lor adânc înrădăcinată.
  • Facem ceva, facem un pas în față și spunem: da, facem asta, pentru că luptăm pentur asta. Și luptăm pentru orice spunem că luptăm. Ei mereu vorbesc despre alte valori, alte țeluri, idealuri. Vom lupta cu ei până la ultima muniție, care sper să nu se întâmple niciodată.

Nu este prima oară când Simonian critică sistemul de educației din SUA.

„Ei (americanii) sunt ca niște copii mici, ei nu cred nimic din ce nu vor să creadă. La fel ca copiii mici, ei sunt captivi în lumea propriilor fantezii. Am recitit recent scrisori vechi pe care le-am trimis părinților mei când studiam în America”, afirma ea în iunie în timpul unei emisiuni de la televiziunea Rossiya-1.

Simonian, care a studiat un an în Statele Unite ca parte a unui program de schimb finanțat de Departamentul de stat american, afirma însă într-un interviu acordat în 2010 că perioada în care a studiat în SUA a fost cea în care a descoperit că rușii și americanii „sunt atât de asemănători în ceea ce privește cultura, valorile de familie, stilurile de viață, reacțiile, simțul umorului”.