Proiectul de monitorizare militară Belarusian Hajun spune că Rusia transportă probabil rachete și muniții din Belarus pentru a-și sprijini invazia din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Sisteme antiaeriene S-300Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

În ultimele două zile, s-au înregistrat 8 sosiri ale avioanelor militare Iliușin Il-76 a în Machulishchy, lângă Minsk, și au stat acolo între trei ore și jumătate și șase ore și jumătate.

Belarusian Hajun spune că sunt trei variante pentru care avioanele ar aterizat în Belarus:

  • importul de rachete în Belarus
  • exportul de rachete în Rusia
  • un schimb

Cu toate acesta, timpul petrecut pe aerodrom este „un timp foarte lung pentru descărcare”, ceea ce înseamnă probabil că arme precum rachete și muniții au fost introduse în avioane înainte de a se îndrepta către destinație, spune Belarusian Hajun.

Belarusian Hajun a adăugat că în zilele premergătoare sosirii avioanelor rusești, au fost văzute deplasări ale unor containere pentru rachete pentru sistemele de apărare aeriană S-300/400 în direcția bazei aeriene Machulishchy.

Nu există niciun fel de confirmare, totuși.

Destinațiile avioanelor rusești includ baze aeriene din regiunile Rostov, Moscova și Breansk din Rusia, se arată în raport.

Dacă evaluarea proiectului de monitorizări militare se dovedește a fi adevărată, rachetele transportate în regiunea Rostov din Rusia vor fi probabil folosite pentru a lansa atacuri în direcțiile Donețk și Lugansk, potrivit Belarusian Hajun.

În timp ce trupele belaruse nu au luat parte oficial la eforturile de război ale Rusiei, teritoriul belarus a servit ca o bază pentru Rusia pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei pe uscat și pe aer. Le-a oferit rușilor posibilitatea de a traversa teritoriul său și de a folosi bazele sale pentru a intra în regiunile nordice ale Ucrainei. Mai mult, le-a oferit și suport militar, de la blindate la tancuri, scrie Inside Over.

Tadeusz Giczan, un jurnalist bielorus și cercetător la Centrul de Analiză Politică Europeană, arată că, judecând după fotografiile apărute cu trupele rusești, în Belarus au ajuns recruți proaspăt mobilizați după 21 septembrie, când Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, și nu unități regulate ale armatei ruse.

Numai într-o săptămână din octombrie, regimul Alexander Lukașenko ar fi transportat în Rusia cel puțin 67 de tancuri T-72A și cel puțin 28 de camioane Ural, scria luna trecută proiectul independent de monitorizare militară Belarusian Hajun.

Valurile recente de trupe rusești desfășurate în Belarus au sporit îngrijorarea că Moscova ar putea pregăti o nouă incursiune militară comună peste granița de nord a Ucrainei.

Citește și:

Ce riscă Lukașenko dacă trimite trupe în Ucraina / Ar putea Putin să-i forțeze mâna?