După ce Rusia și-a retras trupele din Herson, orașul ucrainean Henichesk a fost ales să fie „capitală temporară” a regiunii Herson, iar principalele autorități se află acolo, a declarat un reprezentant al administrației impuse de Rusia, Oleksandr Fomin, potrivit agenției ruse de presă TASS. Decizia vine după ce trupele ruse au primit ordin să se retragă la propunerea comandantului din zona „operațiunii militare speciale”, generalul Serghei Surovikin.

Generalul rus Serghei Surovikin și președintele rus Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

„Începând de astăzi, Henichesk este capitala administrativă temporară a regiunii Herson. Toate autoritățile principale sunt concentrate acolo", a spus Fomin.

Potrivit TASS, forțele armate ruse au preluat controlul asupra orașului Henichesk la 27 februarie, adică la doar câteva zile de când au invadat ilegal Ucraina.

Orașul este situat pe malul Mării Azov și este cunoscut ca un port maritim și stațiune.

Deși în presa rusă se scrie prea puțin despre retragerea trupelor rusești din Herson, de pe malul drept al râului Nipru pe malul stâng, și motivul acesteia, pe care a ordonat-o ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, la propunerea comandantului grupului de trupe din zona „operațiunii militare speciale”, Serghei Surovikin, agenția TASS susține că este legată „printre altele” de „izolarea militarilor” în urma inundării teritoriilor în cazul unei detonări la barajul centralei hidroelectrice Nova Kakhovka.

Urmărește aici informații live-text din ziua 262 a războiului din Ucraina