La 8 luni și jumătate de la începutul invaziei, Ucraina a recucerit cel mai important centru regional pe care l-a pierdut foarte ușor. Locuitorii bucuroși din Herson au întâmpinat trupele ucrainene care au sosit în centrul orașului strategic, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale în februarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat "o zi istorică" , în timp ce trupele speciale ale armatei se aflau deja în interior și trupe de apărare la periferie.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Sinteza zile:

  • Ucraina ia „măsuri de stabilizare” în apropierea orașului Herson, după ce a fost recuperat de forțele ucrainene
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele de la Kiev au stabilit controlul în peste 60 de așezări din regiunea Herson. El a adăugat că forțele ruse au distrus toată infrastructura critică a Hersonului înainte ca acestea să fugă
  • Zelenski spune că vor fi sute de oameni cu steaguri pe străzi în ziua eliberării Crimeii
  • Au apărut imagini cu vehicule de luptă, muniție și arme rusești lăsate în urmă de forțele de ocupație care s-au retras din orașul Herson
  • Alexander Fomin, unul dintre membrii administrației impuse de Rusia din regiunea Herson ocupată, a declarat că Henicesk a fost declarat capitala administrativă temporară a Hersonului.
  • „Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei”, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Verșinin, a spus că problema reînnoirii acordului de export de cereale la Marea Neagră – care expiră într-o săptămână – nu a fost încă rezolvată. El a spus că nu ar putea exista niciun progres decât dacă o bancă rusească de stat care finanțează sectorul agricol nu va fi reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.
  • Turcia se angajează să caute un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Recep Tayyip Erdogan
  • Autoritățile ruse au interzis navelor încărcate în afara Rusiei și a teritoriilor ocupate de Rusia să traverseze strâmtoarea Kerci din Marea Neagră în Marea Azov

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 262 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

22:45 Administrația Biden, divizată în ceea ce privește calea de urmat pentru Ucraina, în timp ce șeful Statului Major al SUA face lobby pentru diplomație și negocieri

În timp ce unii oficiali ai administrației Biden sunt mai deschiși să exploreze diplomația în războiul din Ucraina, surse CNN spun că majoritatea oficialilor diplomatici și de securitate națională se feresc să-i ofere președintelui rus Vladimir Putin orice fel de pârghie la masa negocierilor și cred că ucrainenii trebuie să stabilească când să poarte discuții, nu SUA.

Zelenski spune că vor fi sute de oameni cu steaguri pe străzi în ziua eliberării Crimeii

22:06Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus sâmbătă seară că Ucraina a reușit să desfășoare operațiuni de succes în Herson și în alte părți, în parte datorită rezistenței din regiunea Donețk în fața repetatelor atacuri rusești. Referedinu-se la bucuria localnicilor din Herson și la modul în care au fost primiți soldații ucraineni în Herson, Zelenski a spus că așa va și în Melitopol și chiar în Crimeea, peninsula anexată de ruși în 2014.

21:32Autoritățile susținute de Rusia au ordonat evacuări într-o zonă de pe malul de est al râului Nipru din regiunea Herson, trimițând personalul administrativ și localnicii într-un oraș din Rusia, relatează CNN.

21:02 Un videoclip cu o femeie în vârstă care îngenunchează în fața porții, în așteptarea de a-și îmbrățișa nepotul, luptător în armata Ucraineană a devenit viral pe rețelele se socializare.

Imaginile arată cum un soldat cu pușca în mână fuge spre o bătrână îngenuncheată în fața porții.

20:42Odată cu retragerea rapidă din Herson, rușii ar fi lăsat depozite întregi cu muniție și tehnică militară în urmă:

20:13 Forțele ruse au distrus infrastructura critică a orașului Herson înainte de a fugi, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, menționând rețelele de comunicații, de alimentare cu apă, căldura și electricitatea, relatează Reuters.

Într-o adresă video, Zelenski a spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de așezări din regiunea Herson și au luat măsuri de stabilizare în oraș.

19:52Semnele schimbării în Herson: Modul extrem prin care ucrainenii au dat jos steagul Rusiei de pe podul Antonovski - VIDEO

Putin a vorbit cu omologul său iranian despre aprofundarea cooperării dintre țările lor și despre un posibil acord de livrare a rachetelor iraniene

19:40 Serviciul de Informații Militare al Ucrainei a declarat pe 12 noiembrie că Moscova și Teheranul pregătesc proiectul de acord privind furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia, relatează Kyiv Independent. Informațiile vin în ziua în care Vladimir Putin a vorbit telefonic cu președintele iranian Ebrahim Raisi. Ambii lideri au pus accentul pe aprofundarea cooperării politice, comerciale și economice, a anunțat Kremlinul într-o declarație sâmbătă, relatează Reuters.

În contextul în care Rusia duce lipsă de arme moderne din cauza sancțiunilor occidentale, Moscova este împinsă să cumpere arme de la ceilalți proscriși ai lumii, potrivit lui Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării, potrivit Kyiv Independent.

„Vara aceasta, Rusia a semnat un contract cu Iranul pentru a furniza aproximativ 1.750 de drone de două tipuri, Shahed și Mohajer. Primul lot, care a fost livrat Rusiei, a fost de aproximativ 350 de drone, al doilea a fost de aproximativ 250”, a spus el.

19:30 Autorităţile ucrainene își reiau serviciile în oraşul recent eliberat Herson, a declarat sâmbătă şeful administraţiei militare regionale, relatează CNN.

„Administrația militară a regiunii Herson, administrația militară a orașului Herson și administrația militară a districtului Herson au sosit în oraș și și-au început atribuțiile”, a declarat Yaroslav Ianușevici într-un mesaj pe Telegram, publicat pe contul unui alt oficial.

"Poliția Națională și Serviciul de Securitate al Ucrainei și-au reluat atribuțiile. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență curăță orașul de mine. Lucrăm pentru revenirea orașului la viața normală", a spus Ianușevici.

19:21Între timp, puțină istorie pornind de la contraofensivele de succes ale ucrainenilor de acum:

19:03Chirurgi ruși echipați cu veste antiglonț au scos o grenadă neexplodată din corpul unui soldat rănit în războiul din Ucraina, după ce proiectilul lansat de un lansator automat i-a zdrobit coastele și perforat un plămân, relatează Tvzvezda.ru și The Sun.

18:30Unitatea specială „Omega” a Gărzii Naționale Ucrainene a distrus o întreagă coloană de tancuri și blindate de luptă rusești în regiunea Donețk:

17:43Ministerul Apărării al Federației Ruse a comandat un lot nou din cele mai recente rachete hipersonice Zircon, despre care președintele Vladimir Putin spune că sunt „unice în lume”. Contractul suplimentar este de câteva zeci de rachete și trebuie finalizată în 2023, potrivit TASS, scrie Ukrainska Pravda.

Rusia cere reconectarea unei bănci la sistemul SWIFT pentru a extinde acordul de transport a cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră

17:20După imaginile virale de bucurie a localnicilor din orașul Herson, care i-au întâmpinat pe soldații Forțelor Armate Ucrainene cu lacrimi și apoi au încins adevărate hore ale bucuriei, un nou videoclip, care face furori pe rețelele de socializare, arată o bătrână care s-a gândit să îi primească pe soldați cu ceea ce au ei mai mult nevoie - muniție.

17:10Forțele ruse care s-au retras din Herson și zonele învecinate au furat aproximativ 15.000 de lucrări de artă din regiune, a raportat Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene, relatează Kyiv Independent.

Centrul a spus că soldații ruși au jefuit, printre altele, Muzeul de Artă Oleksiy Shovkunenko Herson. Colecția muzeului include picturi religioase din secolul al XVII-lea și începutul secolului al XX-lea, artă ucraineană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și lucrări ale artiștilor contemporani, potrivit centrului.

16:41 Rusia a declarat sâmbătă că nu există încă nicio înțelegere pentru extinderea unui acord care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, repetându-și insistențele asupra accesului nestingherit pe piețele mondiale pentru exporturile proprii de alimente și îngrășăminte, relatează Reuters.

Viceministrul de externe rus, Serghei Verşinin, a spus că nu ar putea exista niciun progres decât dacă o bancă rusească de stat care finanțează sectorul agricol nu va fi reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT, de la care a fost blocată de sancțiunile occidentale.

16:31Oligarhi ruși și directori din mai multe companii aflate sub sancțiuni internaționale se numără printre lobbyiștii care participă în prezent la reuniunea climatică COP27 din Sharm el-Sheikh, relatează The Guadian. Prezența acestora sugerează că Rusia folosește discuțiile cruciale privind clima pentru a căuta afaceri.

15:44Potrivit agenției de presă de stat TASS, autoritățile ruse au interzis navelor încărcate în afara Rusiei și a teritoriilor ocupate de Rusia să traverseze strâmtoarea Kerci din Marea Neagră în Marea Azov.

15:37NATO a publicat imagini video cu armata SUA care a desfășurat un sistem de artilerie cu rachete HIMARS din Germania în Letonia într-o demonstrație de forță.

Retragerea din Herson, un alt eșec strategic pentru Rusia

15:27Marea Britanie a spus că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de când a început invazia sa în februarie a fost o altă umilință pentru armata sa, dar Moscova a continuă să reprezinte o amenințare, relatează The Guardian.

„Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, sâmbătă.

„În februarie, Rusia nu a reușit să își asume niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului. Acum, că și aceasta a fost predată, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie să se întrebe cu siguranță „pentru ce a fost totul?””, a spus Wallace.

Reuters relatează că Wallace a spus că armata Rusiei a suferit o pierdere uriașă de vieți omenești în schimbul izolaționismului și umilinței internaționale, iar Ucraina va continua cu sprijinul Marii Britanii și al comunității internaționale.

„Și, deși retragerea este binevenită, nimeni nu va subestima amenințarea continuă reprezentată de Federația Rusă”, a conchis el.

14:52La doar o zi după ce trupele ruse s-au retras din orașul Herson, ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă imagini video cu soldați mobilizați la antrenament, notează The Guardian.

13:42Doi fraţi, foşti angajaţi ai serviciilor de securitate suedeze, au fost acuzaţi de spionaj pentru Rusia pentru o perioadă de 10 ani, au anunţat procurorii, conform BBC, citat de news.ro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi pot fi condamnaţi la închisoare pentru cel puţin 20 de ani.

13:20Corespondentul televiziunii britanice Sky News Alex Rossi a fost întâmpinat de locuitorii din Herson în lacrimi, mulțumindu-i și strângându-i mâna, confundându-l cu un militar ucrainean.

12:40VIDEO Ca în jocurile video: Un lunetist ucrainean scoate din luptă soldații ruși unul după altul

Ucraina susține că Rusia a pierdut peste 80.000 de soldați

11:38Statul Major General: Rusia a pierdut 80.210 soldați în Ucraina din 24 februarie.

Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 80.210 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

Se pare că Rusia continua să înregistreze pierderi mari în rândul trupelor sale în ultimele 24 ore.

Peste 800 de soldați ruși ar fi murit în ultima zi, potrivit armatei ucranene.

11:26Rusia încearcă în continuare să își evacueze trupele din alte zone ale regiunii Herson "peste râu către poziții apărabile pe malul estic", după ce și-a retras soldații din singura capitală regională capturată din februarie de către forțele rusești, a declarat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.

10:51Cotidianul rusesc Izvestia a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video care arată explozia de pe podul de la centrala electrică Nova Kakhovka din regiunea Herson.

10:17„Cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei din 1991”. În timp ce la televiziunile rusești nu se spune mare lucru despre retragerea trupelor lui Vladimir Putin din Herson, care a marcat o „zi istorică” după cum a apreciat Volodimir Zelenski, prapagandiștii comentează intens informația pe canalele de Telegram, iar bloggerii rușii condamnă decizia luată, notează Meduza.

Casa Albă salută victoria din Herson

09:59Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o ”victorie extraordinară” pentru Ucraina și un eşec usturător pentru Moscova după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării, relatează AFP.

09:32 Rusia a lovit trei comunități din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea în noaptea de vineri spre sâmbătă, trăgând de peste 50 de ori asupra orașelor și satelor, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe canalul su de Telegram, potrivit The Kyiv Independent.

Clădiri rezidențiale au fost avariate în timpul atacurilor, a precizat Reznichenko. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime.

09:26Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să facă ”jocurile foamei”, referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare, relatează Reuters.

08:56Celebrul artist anonim de graffiti Banksy pare să confirme că se află în Ucraina după a dezvăluit cea mai recentă lucrare de artă, pe Instagram, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Ucrainenii din orașul Herson au sărbătorit după sosirea soldaților ucraineni pentru recucerirea orașului. Mulțimi bucuroase au întâmpinat trupele Kievului în orașul din sudul Ucrainei, după ce progresele înregistrate de forțele armate în ultimele zile au continuat. Forțele ucrainene au eliberat 41 de așezări pe măsură ce au avansat prin sud, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
  • Un steag ucrainean a fost arborat în Piața Svobody, în apropierea sediului administrației regionale, pentru prima dată de când orașul Herson a căzut în mâinile Rusiei, la 2 martie. Un altul a fost arborat în fața sediului poliției naționale a orașului.
  • Zelenski a declarat că orașul este "al nostru" și că a fost o zi "istorică" pentru țară, după ce Rusia a anunțat finalizarea retragerii trupelor sale din capitala regională.
  • Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Hersonul.
  • Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru. Ministerul rus al Apărării a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.
  • Cu toate acestea, au apărut informații potrivit cărora unii soldați ruși au fost lăsați în urmă în Ucraina și s-au schimbat în haine civile sau s-au înecat încercând să scape. Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.
  • Kremlinul a declarat vineri că, în pofida retragerii trupelor sale de pe malul vestic al râului Nipru și a abandonării orașului Herson, regiunea cu același nume aparține în continuare Rusiei, relatează Reuters.
  • Podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Herson, din sudul Ucrainei, către malul estic al râului Nipru, controlat de Rusia, a fost avariat și nu poate fi folosit. După retragere, au existat noi daune semnificative la barajul Nova Kakhovka, aflat în apropiere, potrivit unor imagini publicate de compania americană de imagini prin satelit Maxar.
  • Ucraina construiește un zid la granița de nord cu Belarusul, un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin. Zidul de beton are deja o lungime de 3 km.
  • 45 de soldați ucraineni au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, iar trupurile a doi soldați ucraineni uciși au fost, de asemenea, repatriate, a declarat șeful biroului prezidențial ucrainean.
  • Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că după o investigație a unei uzine de cercetare din orașul Harkov a constatat că aceasta a fost grav avariată, dar nu au existat semne de eliberare radiologică sau de deturnare de material nuclear.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că prioritatea Germaniei în ajutorul acordat Ucrainei ar trebui să fie aceea de a o ajuta să se apere de raidurile aeriene rusești asupra orașelor sale și de a o ajuta să își reconstruiască infrastructura.