Doi fraţi, foşti angajaţi ai serviciilor de securitate suedeze, au fost acuzaţi de spionaj pentru Rusia pentru o perioadă de 10 ani, au anunţat procurorii, conform BBC, citat de news.ro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi pot fi condamnaţi la închisoare pentru cel puţin 20 de ani.

SpionajFoto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ambii bărbaţi au lucrat pentru serviciile de securitate din Suedia, iar unul era manager senior la o agenţie guvernamentală când a fost arestat anul trecut.

Anchetatorii au confiscat telefoane mobile, un hard disk spart şi chitanţe care detaliază tranzacţii cu numerar şi aur.

Suspecţii, care au fost arestaţi la sfârşitul anului 2021, neagă că au comis orice ilegalitate, au declarat avocaţii lor presei locale.

Cei doi au furnizat Rusiei informații secrete

Se crede că Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, şi Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, au lucrat împreună pentru a transmite informaţii serviciului militar de informaţii al Rusiei, GRU.

În timp ce ambii sunt acuzaţi de spionaj agravat, Peyman Kia a fost, de asemenea, acuzat de divulgarea neautorizată a informaţiilor secrete.

Procurorul şef al Unităţii de Securitate Naţională a Suediei, Per Lindqvist, a descris cazul ca fiind foarte dificil de investigat, adăugând că bărbaţii sunt suspectaţi de ”infracţionalitate extrem de gravă care vizează sistemul de informaţii şi securitate al Suediei”.

Informaţiile secrete – care ar putea afecta securitatea Suediei dacă ar ajunge în mâinile unei puteri străine, potrivit lui Lindqvist – au fost adunate în timp ce Kia mai era angajat în cadrul serviciul de informaţii militare şi securitate suedez.

Cotidianul Dagens Nyheter a scris că suspectul a lucrat şi în cadrul Biroului pentru Achiziţii Speciale (KSI), un organ extrem de secret al serviciilor de informaţii ale ţării.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fraţii pot fi condamnaţi la închisoare pentru cel puţin 20-25 de ani.