După imaginile virale de bucurie a localnicilor din orașul Herson, care i-au întâmpinat pe soldații Forțelor Armate Ucrainene cu lacrimi și apoi au încins adevărate hore ale bucuriei, noi imagini arată cum ucrainenii au început să înlăture simbolurile lăsate de ruși.

Semnele schimbarii in HersonFoto: Colaj foto

Unii ucraineni s-au apucat să vopsească intrarea în oraș în culorile Ucrainei, acoperind roșul, albul și albastrul lăsat de ruși, în timp ce pe Podul Antonovski soldații ucraineni și-au descărcat armele automate în steagul Rusiei arborat pe un pilon.

În alte părți ale orașului, ucrainenii au dezlipit manual, bucată cu bucată bannerele lipite de ruși.

Pentru Rusia, eliberarea orașului Herson a marcat cea mai gravă înfrângere pe câmpul de luptă, după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că Moscova a retras aproximativ 30.000 de soldați.

Retragerea are loc la șase săptămâni după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat "anexarea" Hersonului și a altor trei regiuni în cadrul unei ceremonii de mare amploare la Moscova.

„Cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei din 1991”. Televiziunile de stat rusești tac mâlc despre retragerea din Herson, în timp ce un val de critici inundă canalele patriotice

În timp ce la televiziunile rusești nu se spune mare lucru despre retragerea trupelor lui Vladimir Putin din Herson, care a marcat o „zi istorică” după cum a apreciat Volodimir Zelenski, prapagandiștii comentează intens informația pe canalele de Telegram, iar bloggerii rușii condamnă decizia luată, notează Meduza.

Mai multe televiziuni rusești, Channel One, Rossiya 1 și NTV, au difuzat în seara zilei de miercuri, în emisiunile lor de știri, o înregistrare video oficială de zece minute a Ministerului rus al Apărării, în care generalul Serghei Surovikin îi raporta ministrului Serghei Șoigu despre necesitatea "regrupării forțelor și preluării apărării pe malul stâng al Niprului".

Channel One și Rossiya 1 au difuzat, de asemenea, reportaje despre modul în care locuitorii din regiunea Herson, care au plecat de acolo după apelurile autorităților impuse de Moscova, au primit certificate pentru apartamente în regiunea Stavropol.

Pe de altă parte, retragerea din Herson a fost discutată pe larg pe canalele de Telegram ale unor jurnaliști ruși, credincioși Kremlinului.

Mulți dintre ei au subliniat în postările lor că decizia de a părăsi orașul a fost una corectă și a salvat viețile unui număr mare de soldați, menționând, de asemenea, că greșelile de calcul ale comandamentului anterior au dus la această decizie.

În același timp, mulți bloggeri pro-guvernamentali au făcut propria lor evaluare detaliată a situației, deplângând faptul că, în ochii populației, capitularea Hersonului ar fi o „înfrângere", în timp ce unii au criticat deschis acțiunile armatei ruse și chiar au numit retragerea "trădare".

Orașul Herson a fost un premiu major pentru Vladimir Putin. De ce retragerea rușilor este o lovitură majoră pentru liderul de la Kremlin

Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul-cheie Herson și din zonele din apropiere reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente ale războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în 24 februarie, scrie CNN. Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la invazia din februarie, fiind un premiu major pentru liderul de la Kremli.

Retragerea trupelor ruse spre est, peste râul Nipru, înseamnă cedarea unor întinderi mari pe care Rusia le ocupase încă de la începutul războiului și pe care președintele Vladimir Putin le declarase oficial drept teritoriu rus în urmă cu doar cinci săptămâni.

Regiunea din sudul Ucrainei a fost una dintre țintele principale ale armatei ruse în primele zile ale invaziei, ocuparea acesteia fiind vitală pentru ruși pentru a putea avansa înspre Nikolaev și Odesa, două dintre cele mai importante orașe din sudul țării.

Pe măsură ce trupele ruse s-au retras, forțele ucrainene au avansat cu prudență, pe fondul avertismentelor de la Kiev că rușii ar fi lăsat în urmă capcane. Armata ucraineană a transmis vineri că Rusia distruge infrastructura critică în timp ce se retrage, bombardând teritoriul recent eliberat din noi poziții defensive de pe malul estic al râului Nipro, conform CNN.

Vineri, podul principal de peste râul Nipro care leagă orașul Herson de partea de est a regiunii s-a prăbușit, ceea ce îngreunează orice încercare a ucrainenilor de a-i urmări pe rușii fugiți peste râu.

În timp ce Kremlinul a încercat să pună în cea mai bună lumină posibilă retragerea din Herson, este, fără îndoială, un eșec umilitor pentru președintele Vladimir Putin. Și, în timp ce purtătorul de cuvânt Kremlinului a insistat vineri că regiunea Herson rămâne parte a Rusiei, faptele de la fața locului spun o poveste diferită, mai arată CNN.

VEZI ȘI: