Autoritățile susținute de Rusia au ordonat evacuări într-o zonă de pe malul de est al râului Nipru din regiunea Herson, trimițând personalul administrativ și localnicii într-un oraș din Rusia, relatează CNN.

Liderul instalat de ruși în Kakhovka, Pavel FilipchukFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Administrația Kakhovka din regiunea Herson se mută într-un loc sigur împreună cu locuitorii orașului, care acum este situat într-o zonă de evacuare de 15 kilometri”, a spus Pavel Filipchuk, șeful pus de Rusia în Kakhovka.

Filipchuk a numit administrația militară regională „ținta numărul unu” pentru forțele armate ucrainene.

„Prin urmare, prin ordin al guvernului regiunii Herson, noi, ca autoritate, ne mutăm într-un teritoriu mai sigur, de unde vom gestiona districtul”, a spus el.

Filipchuk a spus celor care se evacuează în orașul rus Tuapse li se va asigura „cazare caldă și confortabilă, trei mese gratuite pe zi, posibilitatea de a primi asistență financiară în valoare de 100.000 de ruble (aproximativ 1.500 de dolari)".

Filipchuk a subliniat că cei care nu evacuează poartă întreaga responsabilitate pentru viețile lor, avertizând că districtul Kakhovka este supus „bombardamentelor din partea Forțelor Armate ale Ucrainei, iar acolo sunt construite fortificații militare”.

„Condițiile de viață pentru civili devin din ce în ce mai puțin confortabile în fiecare zi”, a spus el. „Se închid sectorul de servicii, farmaciile, magazinele alimentare. Munca întreprinderilor comunale și a instituțiilor de sănătate este transferată de la serviciile de bază la modul de sprijin de urgență.”

Filipchuk a spus că peste 3.000 de persoane au fost evacuate până acum.