În timp ce la televiziunile rusești nu se spune mare lucru despre retragerea trupelor lui Vladimir Putin din Herson, care a marcat o „zi istorică” după cum a apreciat Volodimir Zelenski, prapagandiștii comentează intens informația pe canalele de Telegram, iar bloggerii rușii condamnă decizia luată, notează Meduza.

Bucurie la Kiev fata de eliberarea HersonuluiFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Mai multe televiziuni rusești, Channel One, Rossiya 1 și NTV, au difuzat în seara zilei de miercuri, în emisiunile lor de știri, o înregistrare video oficială de zece minute a Ministerului rus al Apărării, în care generalul Serghei Surovikin îi raporta ministrului Serghei Șoigu despre necesitatea "regrupării forțelor și preluării apărării pe malul stâng al Niprului".

Channel One și Rossiya 1 au difuzat, de asemenea, reportaje despre modul în care locuitorii din regiunea Herson, care au plecat de acolo după apelurile autorităților impuse de Moscova, au primit certificate pentru apartamente în regiunea Stavropol.

După aceasta, programele de știri de pe toate cele trei canale nu au mai acoperit situația din Herson timp de o zi și jumătate.

Vineri, după ce Ministerul rus al Apărării a raportat finalizarea retragerii trupelor, la știrile de la NTV s-a relatat că apărarea aeriană rusă a respins loviturile ucrainene în timp ce trupele rusești treceau pe malul stâng și că peste 115.000 de civili au fost evacuați.

De asemenea, NTV a relatat că "noaptea trecută au început să sosească informații despre subminarea a două poduri din apropierea Hersonului", dar prezentatorul nu a sugerat cine ar fi putut face acest lucru, menționând doar că Ministerul rus al Apărării nu a comentat în niciun fel situația.

Channel One nu a menționat deloc retragerea din regiunea Herson în știrile din timpul zilei de vineri. De asemenea, Rossiya 1 nu a spus nimic despre finalizarea "retragerii", dar a arătat un reportaj despre cum regiunile rusești "continuă să primească refugiați".

Frenezie pe canalele „patriotice”

Pe de altă parte, retragerea din Herson a fost discutată pe larg pe canalele de Telegram ale unor jurnaliști ruși, credincioși Kremlinului.

Mulți dintre ei au subliniat în postările lor că decizia de a părăsi orașul a fost una corectă și a salvat viețile unui număr mare de soldați, menționând, de asemenea, că greșelile de calcul ale comandamentului anterior au dus la această decizie.

„Știu sigur că această decizie nu a fost ușoară pentru nimeni. Nici pentru cei care au luat-o, nici pentru noi, cei care am înțeles că așa va fi și ne-am rugat totuși să nu fie așa. Pentru că singura alternativă este de a pune o grupare în stepa goală, de a umple cu gloate și de a deschide drumul spre Crimeea”, a scris șefa Russia Today, Margarita Simonian.

„Este posibil să transformi un oraș într-o mare fortăreață, dar să ai dificultăți cu logistica. Este chiar posibil să o apărăm. Numai că este vorba de victime grave în rândul civililor și al personalului, inclusiv al celui mobilizat. După cum puteți vedea, a fost o alegere între două opțiuni proaste. L-au ales pe cel cu mai puțin sânge”, susține Andrey Medvedev, un proeminent jurnalist pro-Kremlin.

„Cetățenii ruși au fost evacuați, aparatul de stat a fost retras - o sarcină logistică foarte dificilă a fost rezolvată de personalul comandantului forțelor aeriene la un nivel bun. Victoria nu este creată doar prin soluții populare și simple, ci și prin călcarea pe gât a orgoliului. Bunul simț ar trebui să fie prezent în toate deciziile, chiar și în cele neplăcute”, a postat corespondentului de război Semyon Pegov pe canalul său WarGonzo.

„Decizia cu privire la Herson a fost luată. "Cum" și "de ce" s-a întâmplat merită să fie clarificat, dar acest lucru trebuie făcut de oameni competenți. Îi sfătuiesc pe cei isterici să nu mai înrăutățească lucrurile. Mai ales pentru cei care stau departe și care au văzut tranșeele cel mult la televizor <...> cred că a fost o decizie corectă să nu-i dăm la măcel pe băieții care stăteau în Herson”, a scris Andrey Rudenko, prezentator la televiziunea rusă de stat.

Bloggerii au comentat dur retragerea

În același timp, mulți bloggeri pro-guvernamentali au făcut propria lor evaluare detaliată a situației, deplângând faptul că, în ochii populației, capitularea Hersonului ar fi o „înfrângere", în timp ce unii au criticat deschis acțiunile armatei ruse și chiar au numit retragerea "trădare".

„Din punct de vedere militar, aceasta este cea mai gravă înfrângere pur militară a Rusiei din 1991 încoace”, notează canalul de Telegram Colonelcassad, care are 814.000 de abonați.

„Motivele stau în impotența politică și militară generată de credința în propria exclusivitate, infailibilitate și invulnerabilitate”, scrie canalul de Telegram Rybar, care este urmărit de 1,1 milioane de persoane.

„Pentru cel puțin următoarele două zile va trebui să citim, să ascultăm și să privim cum trădarea din jurul Hersonului vor fi justificate și aplatizate prin afirmația că nu s-ar fi putut face nimic. Puteați. Dar nu în ultimele zile și nu mai târziu de luna iunie. Dar nu s-a făcut nimic”, a fost critica de pe canalul de Telegram Grey Zone, care are 350.000 de abonați.

În același timp, jurnaliștii pro-Kremlin care au analizat retragerea trupelor ruse din Herson au atras atenția asupra faptului că exprimarea publică a oricărui punct de vedere pe această temă ar putea deveni motiv de urmărire penală, deoarece critica retragerii trupelor ar putea fi considerată drept „discreditare" a armatei, iar sprijinul drept „un apel la schimbarea integrității teritoriale a Federației Ruse".

Urmărește aici informații live-text din ziua 262 a războiului din Ucraina