Cotidianul rusesc Izvestia a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video care arată explozia de pe podul de la centrala electrică Nova Kakhovka din regiunea Herson.

Imagini din satelit cu barajul Nova Kahovka avariat - MaxarFoto: Handout / AFP / Profimedia

Pe Twitter a început să circule imagini cu momentul în care rușii au detonat explozibil pe podul de la barajul Nova Kakhovka, distribuite inclusiv de analistului militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, care urmăreşte constant trupele militare trimise de Putin în Ucraina.

Imaginile video au fost publicate sâmbătă dimineață pe canalul de Telegram al cotidianului rusesc Izvestia, precizând că sunt „imagini exclusive” cu momentul în care podul a fost aruncat în aer fără a preciza cine a fost în spatele loviturii.

Imagini publicate de Maxar relevă pagube semnificative la mai multe poduri și la barajul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, unde forțele rusești s-au retras vineri.

Potrivit Maxar, barajul Nova Kakhovka are "secțiuni din nordul barajului și porțile de ecluză distruse în mod deliberat".

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru lovirea barajului

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul.

Ambele părți s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, care ar inunda o mare parte din zonă în aval și ar provoca probabil distrugeri majore în jurul Hersonului.

Herson era singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o de când forțele sale au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Peste 30.000 de militari ruși s-au retras de pe pe malul estic al râului Nipru, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat de agenția de presă Interfax.

"Tot personalul, armele și echipamentele militare ale grupului au fost retrase pe malul stâng [estic]. În total, au fost retrași peste 30 de mii de militari ruși, aproximativ 5 mii de arme și echipamente militare, precum și bunuri materiale", potrivit comunicatului.

Atac sub steag fals

În 20 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea, la reuniunea Consiliului European, că are informații că Rusia ar pregăti un atac sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka, el vorbind despre un posibil "dezastru de proporții istorice".

Potrivit lui Zelenski, barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid:

  • "Sute de mii de oameni ar putea fi afectați. Alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul țării ar putea fi distrusă. Centrala nucleară Zaporijie ar putea rămâne fără apa necesară sistemelor de răcire. Chiar și funcționarea canalului care alimentează Crimeea, despre care rușii spun că o îngrijesc, va fi compromisă”.

Urmărește aici informații live-text din ziua 262 a războiului din Ucraina