Rusia încearcă în continuare să își evacueze trupele din alte zone ale regiunii Herson "peste râu către poziții apărabile pe malul estic", după ce și-a retras soldații din singura capitală regională capturată din februarie de către forțele rusești, a declarat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.

Rușii își pregătesc plecarea din HersonFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Herson a fost singura capitală regională capturată din februarie de către forțele rusești, astfel că retragerea aduce prejudicii semnificative de imagine, acasta fiind o „recunoașterea publică a dificultăților sale” de pe malul de vest al râului Nipru, consideră serviciile militare secrete britanice.

Ministerul britanic al Apărării consideră că, deși este probabil ca Ucraina să fi recucerit "zone mari" din regiunea Herson de pe malul vestic al râului Nipru, iar forțele ucrainene dețin acum "în mare parte controlul" asupra orașului din sudul Ucrainei, Rusia încearcă în continuare să își evacueze trupele din alte zone ale regiunii Herson "peste râu către poziții apărabile pe malul estic".

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace salută recucerirea Hersonului, dar vede în continuare în Rusia o amenințare.

  • „În februarie, Rusia nu a reușit să obțină niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Herson.
  • Acum, odată cu capitularea acelui oraș, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie să se întrebe cu siguranță "Pentru ce a fost totul?". Armata rusă a suferit pierderi uriașe de vieți omenești ca urmare a invaziei ilegale și a obținut doar izolarea și umilirea internațională, în timp ce Ucraina va continua să pună presiune.
  • Marea Britanie și comunitatea internațională vor continua să o sprijine și, deși retragerea este binevenită, nimeni nu va subestima amenințarea continuă reprezentată de Federația Rusă", a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.