Rușii mobilizați în războiul din Ucraina au fost trimiși pe linia frontului sub amenințarea armei, lângă Svatove, înainte să fie învinși și să fugă, potrivit analistului militar și cercetătorului independent Chris Owen. „Sunteți material scos din uz, dacă nu vă duceți [înapoi] acolo, vă vom împușca”, le-ar fi spus comandanții, potrivit rudelor.

sotiile recrutilor rusi trimisi pe front fara echipament sub amenintarea armeiFoto: Captura video

Postul independent de știri Astra relatează că bărbații mobilizați sunt din Tula, la aproximativ 195 km sud de Moscova au fost recrutați în „regimentul 9” la poligonul de antrenament Mulino înainte de a fi trimiși în Ucraina.

Mulți dintre aceștia s-au predat ucrainenilor lângă Svatove pe 7 noiembrie. Într-un videoclip, ei spun că ofițerii lor „i-au aruncat la măcel” și au fost primii care au fugit când au început bombardamentele.

Alții au fugit într-o zonă din spatele primei linii după ce au supraviețuit unui atac ucrainean.

„[Cei mobilizați] sunt „în iad” de la 1 noiembrie. „Mobilizații obișnuiți au fost trimiși sub amenințarea armei în prima linie”, au spus rudele, potrivit Astra.

„Fără pregătire adecvată (11 zile într-un centru pregătitor), fără provizii (7 zile fără hrană și apă), fără arme și echipament”, scrie Natalia Skvortsova, soția unui bărbat mobilizat.

Potrivit unei alte femei, Taisiya, aceștia au fost trimiși în satul Yagodnoye din regiunea Lugansk: „Au fost duși în loturi: o companie a fost adusă, bombardată, alții au fost trimiși [pentru a-i înlocui] ."

Ea i-a spus că celor care au refuzat să meargă în prima linie li s-a spus: „Sunteți material scos din uz, dacă nu mergeți acolo, vă împușcăm”.

Unii dintre bărbații mobilizați au mers în prima linie sub amenințări.

"Soțul meu a petrecut 15 ore sub focul armelor, nu aveau decât puști automate împotriva tancurilor. Au început să fugă."

Bărbații mobilizați care au supraviețuit s-au retras și au reușit să ajungă la cel mai apropiat punct de control, unde au fost întâmpinați de poliția militară.

Soțiile soldaților fugiți din prima linie fac apel la Putin să le ajute bărbații

„Unora dintre ei li s-a spus: „O să vă împușcăm chiar aici”, „Nu avem nevoie de voi, sunteți scoși din uz, sunteți carne”, unii [din poliția militară] au încercat să-i încuie într-o groapă, fără mâncare sau apă”, spune Taisiya.

Acum recruții sunt împrăștiați pe teritoriul districtului Svatove – trăind pe câmp: „Le este teamă că va veni cineva la ei. Sunt deja pregătiți să tragă pentru că ar putea fi tratați ca dezertori”.

Rudele au înregistrat un videoclip care descrie situația bărbaților lor: „Nu au bunuri, nici medicamente, nimeni nu se ocupă de ei, nu există nicio comandă”, spun ei. Rudele fac apel la guvernul rus să îi ajute și să trimită ajutor celor dragi.

Femeile spun că au făcut apel la guvernul regiunii Tula, dar nu au primit niciun răspuns. A fost trimis un „ajutor umanitar”, dar se pare că nu a ajuns niciodată. Ele îi cer lui Putin și ministrului Apărării Serghei Șoigu „să rezolve situația și să-i pedepsească pe vinovați”, în contextul în care au fost trimiși pe front fără echipament.