Ideologul ultranaţionalist rus Alexander Dugin, considerat unul dintre cei mai mari susţinători ai ofensivei din Ucraina, a asigurat că îi rămâne loial lui Vladimir Putin, în pofida înfrângerii suferite de Moscova în oraşul ucrainean Herson infirmând ipoteza că s-a îndepărtat de liderul de la Kremlin, relatează AFP, potrivit news.ro. Anterior, „creierul lui Putin” a făcut într-o postare pe canalul său de Telegram o paralelă cu obiceiurile din societățile arhaice, când conducătorii erau omorâți dacă nu puteau să își ajute poporul, dar mesajul a fost șters între timp.

Ideologul ultranaționalist rus Alexander DughinFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

”Occidentul (…) a început să răspândească o informaţie falsă conform căreia eu şi patrioţii ruşi ne-am îndepărtat de Putin de la predarea Hersonului şi am fi cerut demisia lui”, a afirmat Alexander Dughin pe contul de Telegram.

”Doliul ţinut pentru pierderea Hersonului este una dar relaţia noastră cu Comandantul suprem este alta. Suntem loiali lui Putin şi vom sprijini până la final operaţiunea militară (în Ucraina) şi Rusia”, a adăugat el.

Alexander Dughin a publicat, vineri, un mesaj separat în care părea să critice Kremlinul după pierderea Hersonului. El a afirmat că puterea rusă nu mai poate ”să mai cedeze încă ceva”, iar ”limita a fost atinsă”.

Pe baza acestui mesaj, centrul american de analiză Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că retragerea forţelor ruse din Herson a provocat ”o diviziune ideologică între personajele pro-război şi Vladimir Putin”, care ar eroda încrederea în preşedintele rus.

Mesajul de pe Telegram, în care Dughin și-a vărsat frustrarea și chiar a sugerat că Putin ar trebui ucis, a fost șters, potrivit WION.

Societatea rusă trebuie să se mobilizeze

”Dacă avem vreo nemulţumire, aceasta este faţă de membrii elitei din conducere care deja fug şi îl trădează unul după altul pe Comandantul Suprem”, a scris el sâmbătă.

Ideologul a mai spus că societatea rusă trebuie să se mobilizeze ”spiritual şi ideologic” pentru a câştiga conflictul fără utilizarea armelor nucleare.

Retragerea din Herson, un oraş strategic din sudul Ucrainei, a fost susţinută public de alte personalităţi ruse care cer să fie aplicate cele mai radicale soluţii în Ucraina, în special liderul cecen Ramzan Kadîrov şi liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin.