Într-o rară întâlnire față în față, șefii serviciilor de informații americane și rusești s-au întâlnit luni în Turcia, Washingtonul reiterându-și avertismentul adresat Moscovei de a nu folosi arme nucleare în războiul din Ucraina și ridicând problema soartei cetățenilor săi deținuți în Rusia, potrivit AFP.

Directorul CIA, William BurnsFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

William Burns, șeful CIA și fost ambasador al SUA la Moscova, ar urma să îi transmită un mesaj omologului său rus Serghei Narîșkikin, avertizându-l „asupra consecințelor utilizării de către Rusia a armelor nucleare și asupra riscurilor de escaladare a stabilității strategice”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Burns „nu poartă negocieri de niciun fel” și nici nu „discută despre o soluționare a războiului din Ucraina”, a declarat aceeași sursă, adăugând că ucrainenii au fost informați în prealabil despre întâlnire.

De asemenea, Casa Albă a precizat că va discuta cu omologul său rus despre cazul cetățenilor americani reținuți „pe nedrept” în Rusia, referindu-se în special la campioana de baschet Brittney Griner și la un fost soldat, Paul Whelan.

„Confirmăm că discuții ruso-americane au loc astăzi la Ankara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse, subliniind că este vorba de o „inițiativă a părții americane”.

El a refuzat să dea detalii despre conținutul discuțiilor.

Președinția turcă a confirmat că „Turcia a găzduit o întâlnire între șefii serviciilor de informații din SUA și Rusia în cursul zilei de astăzi”.

Întâlnirea de la Ankara are loc într-un moment cheie în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după ce, săptămâna trecută, forțele rusești s-au retras din orașul Kherson.

Urmărește ultimele evoluții din a 264-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.