O nouă înregistrare video spectaculoasă publicată de ministerul ucrainean al Apărării arată cum doar o mână de soldați ai săi au pus pe fugă o unitate mult mai numeroasă de militari ruși.

Moralul nu este punctul forte al soldatilor rusiFoto: Captura video

Înregistrarea video filmată din dronă arată chiar la început poziția rusească apărată de zeci de soldați ai Moscovei, înainte de a trece la un blindat ucrainean care avansează în trombă în direcția trupelor de invazie în timp ce este atacat cu lovituri de artilerie ce aterizează la distanță mică față de el.

Soldații ucraineni ajung apoi într-o poziție paralelă cu tranșeele ținute de ruși, moment în care se dau jos rapid de pe blindat. Deși înregistrarea video nu este foarte clară, nu par a fi mai mulți de 5-8 soldați ai Kievului.

Aceștia trec imediat la atac într-o manevră aproape kamikaze și inițial par a fi respinși de trupele rusești. Însă după doar câteva secunde de lupte soldații ruși din spatele tranșeelor, care inițial par calmi, par a se pierde cu firea și încep să o ia treptat la fugă.

După ce unul dintre soldații Moscovei coboară din tranșee în mare viteză, panica se instalează rapid în rândul forțelor de invazie care o iau la sănătoasa deși sunt de câteva ori mai numeroase decât militarii ucraineni.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a precizat unde a fost filmată această înregistrare video remarcabilă, ea amintind însă în parte de o alta apărută pe rețelele de socializare la începutul lunii octombrie și care arăta curajul nebunesc cu care soldații Kievului au avansat cu Humvee-urile înspre pozițiile rusești, printre numeroase lovituri ale artileriei inamice.

Înregistrarea respectivă a fost filmată în regiunea Herson din sudul Ucrainei, de unde trupele rusești s-au retras săptămâna trecută pe malul de est al râului Nipru.

Ucrainenii subliniază că soldații ruși nu se retrag, ci sunt alungați

În discursul său adresat națiunii joi noaptea, la o zi după ce ministerul rus al Apărării a ordonat abandonarea orașului Herson și retragerea pe malul de est al Niprului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele Kievului eliberaseră deja 41 de așezări din sudul țării.

„Nu inamicul pleacă. Ucrainenii sunt cei care alungă ocupanții cu un mare preț, la fel ca și în estul țării noastre, în regiunea Harkov, și ca înainte în nord, în regiunile Kiev, Sumî, Cernihiv, iar acum în regiunile Nikolaev și Herson”, a subliniat președintele Ucrainei.

„Trebuie să mergem până la capăt - pe câmpul de luptă și în diplomație - pentru ca tot pământul nostru, de-a lungul graniței noastre recunoscute internațional, să aibă steagurile noastre, steaguri ucrainene. Și niciodată vreun tricolor inamic”, a mai spus Zelenski.

Acesta s-a deplasat luni în orașul Herson eliberat după aproape 9 luni de ocupație rusească, cântând imnul Ucrainei în centrul orașului alături de trupele sale și alți oficiali de la Kiev.

Vinerea trecută pe rețelele de socializare a apărut un veritabil val de înregistrări video care arătau bucuria fără margini a ucrainenilor din orașul Herson și celelalte localități din regiune care au întâmpinat armata ucraineană eliberatoare.

Această regiune din sudul țării a fost ocupată în primele zile ale invaziei rusești ca parte a tentativei Moscovei de a avansa înspre orașele strategice Nikolaev și Odesa și tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Urmărește ultimele evoluții din a 264-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.