Noi înregistrări video spectaculoase apărute pe rețelele de socializare arată atacuri ale soldaților ucraineni în regiunea Herson din sudul țării lor, acestea fiind filmate de la bordul vehiculelor Humvee primite de la americani pe care le folosesc în rol de sprijin al infanteriei.

Atac ucrainean in timpul ofensivei din HersonFoto: Captura video

Filmările au fost distribuite de administratorii paginii OSINTtechnical, specializat în monitorizarea armamentului folosit de ambele părți ale războiului din Ucraina. În una dintre aceste înregistrări militarii ucraineni s-au filmat în plină acțiune, în timp ce înaintează în coloană pe front sub focul artileriei rusești.

O a doua înregistrare remarcabilă prin lungimea sa arată cum vehiculele ucrainene avansează în câmp deschis fără aproape niciun fel de opoziție din partea apărătorilor ruși, cu excepția unor focuri sporadice de arme ușoare deși din filmare nu este cu totul clar dacă acestea sunt trase de militarii ruși sau cei ucraineni de la bordul vehiculelor lor.

Forțele ucrainene din regiunea Herson au reușit să avanseze luni 40 de kilometri într-o singură zi după mai bine de o lună de lupte grele de la declanșarea contraofensivei de aici pe 29 august.

Ultima înregistrare distribuită de OSINTtechnical a surprins lupte intense între soldații ucraineni și apărătorii ruși, militarii Kievului dându-se la un moment dat jos din vehicule pentru a trage asupra invadatorilor sub acoperirea lizierei unei păduri.

Vehiculul din care este filmată înregistrarea îi lasă în urmă și pornește în trombă în direcția pozițiilor rusești, punându-se perpendicular între proprii militari și cei ai armatei de invazie pentru a le oferi acoperire.

Nu este clar când aceste filmări au fost înregistrate însă luptele au avut loc cel mai probabil în ultimele zile când forțele ucrainene au reușit să spargă frontul rusesc în partea sa de est, avansând considerabil în 48 de ore.

Este extrem de implauzibil ca ele să fi fost filmate înainte de aceasta ținând cont că până în urmă cu câteva zile luptele din Herson au fost caracterizate de o bătălie de uzură în care ucrainenii au încercat să treacă de pozițiile de apărare fixe construite de armata rusă de-a lungul întregii lungimi a frontului.

Armata ucraineană a avansat fulgerător în Herson

În ultima sa evaluare privind conflictul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează că trupele ucrainene își consolidează pozițiile din sudul țării și se regrupează în nordul regiunii Herson, după ce au obținut câștiguri majore luni și marți, în timp ce trupele rusești încearcă să își revină după avântul pe care l-a luat armata ucraineană.

De altfel, propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, a deplâns în una dintre emisiunile sale de zilele trecute „pofta” cu care atacă forțele ucrainene după ce au prins curaj din cauza prăbușirii dezastruoase a frontului din Harkov și a cuceririi rapide a orașului Lîman din Donețk.

Comentariile lui Soloviov au venit în contextul unei atmosfere de consternare generalizată la televiziunile rusești și în rândul propagandiștilor Kremlinului după ultimele regrese înregistrate de forțele armate ale Moscovei în Harkov, Donețk și Herson.

Separatiștii din Herson au încercat să dea asigurări în mod repetat, atât populației pro-ruse din regiunea ocupată, cât și la televiziunile rusești, că situația este sub control, în pofida avansurilor evidente realizate de armata ucraineană.

În unele situații explicațiile lor au frizat ridicolul, șeful adjunct al administrației instalate de ruși în Herson, Kirill Stremousov, afirmând în direct la postul Rossiya-1 că trupele Moscovei din zonă de fapt înaintează când se retrag.

Urmărește ultimele evoluții din a 225-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.