Kirill Stremousov, cel mai cunoscut lider al autorităților de ocupație rusești din Herson, a explicat într-o intervenție în direct la postul Rossiya-1 o manevră tactică „iscusită” a trupelor de invazie: când se retrag de fapt înaintează.

Nici invitatii aflati in platoul emisiunii nu par tocmai convinsi de explicatiile lui Kirill StremousovFoto: Captura video

Intervenția lui Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale instalate de ruși în Herson, a avut loc luni în emisiunea prezentatoarei TV Olga Skabeeva, aceasta întrebându-l despre situația de pe front fiindcă „Zelenski raportează succese în acea zonă”, printre altele.

Amintim că luni au apărut primele informații despre spargerea frontului rusesc din această regiune aflată în sudul Ucrainei, trupele Kievului reușind să înainteze 40 de kilometri într-o singură zi după ce lupte grele s-au dat aici timp de mai bine de o lună de la declanșarea contraofensivei din Herson pe 29 august.

Olga Skabeeva îl mai întreabă pe Stremousov despre „numărul uriaș” de relatări cu privire care explozii ce ar fi avut loc în centrul orașului Herson, capitala regiunii, și la periferiile sale.

„În primul rând permiteți-mi să mă repet, nu înlăturăm de pe agendă faptul că acum suntem un teritoriu rusesc”, răspunde Stremousov, cu referire la faptul că președintele Vladimir Putin a formalizat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate vinerea trecută.

„Oamenii ar trebui să își amintească de asta și să fie conștienți de acest lucru”, spune Stremousov, adăugând că în ceea ce privește exploziile raportate nu are informații care să le confirme și că nimic nu a fost lovit în oraș. Oficialul instalat de ruși în Herson bagatelizează apoi progresele înregistrate de forțele armate ucrainene, afirmând că au cucerit doar sate cu prețul a zeci sau sute de vieți.

„Revenind la toate acele contraofensive, după cum le zic unii oameni, știți, este ca o placă stricată. Practica arată că toate acele contraofensive se termină în derută completă și eliminarea letală a celor care sunt în ofensivă. Acesta este motivul pentru care nu intrăm în panică”, susține Kirill Stremousov.

Stremousov este cel care tot luni s-a filmat în cu podul Antonovskiy de peste Nipru în fundal pentru a sublinia acest lucru și a arăta că se află în continuare în Herson. La sfârșitul lunii august el a fost pe larg ridiculizat pe rețelele de socializare, inclusiv cele rusești, după ce a distribuit o filmare video în care a vorbit despre „contraofensiva zadarnică” a Rusiei.

Însă internauții au remarcat imediat că acesta și-a transmis mesajul în timp ce se afla în Rusia, în spatele său putând fi văzută emblematica catedrală Buna Vestire din Voronej, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume.

În intervenția avută luni în emisiunea Olgăi Skabeeva el a mai afirmat că în orașul Herson „totul este stabil, totul este bine, nimeni n-a străpuns pe nicăieri”.

Forțele rusești din Herson folosesc tactici militare revoluționare

„Dar știți, cel mai interesant lucru, l-am spus într-o emisiune TV, le-am amintit inamicilor noștri care acum bastardizează ucraineana doar pentru a nu vorbi rusa: inamicilor, amintiți-vă de manevra noastră tactică. Când ne retragem înseamnă că înaintăm”, explică Stremosov.

Acesta invocă apoi „mama natură” care ar fi dus la împotmolirea ofensivei ucrainene din cauza ploilor.

„Ei pur și simplu au rămas blocați în noroi și forțele noastre aerospațiale i-au spulberat pe acei ucraino-naziști dar asta este o altă poveste”, susține el, înainte de a conchide că în prezent „nu există riscuri sau probleme în regiunea Herson”.

Fețele unora dintre invitații din studiou ce pot fi văzuți în înregistrare sugerează că nu sunt tocmai încrezători în relatarea sa asupra situației.

De altfel o hartă apărută marți pe un canal de Telegram rusesc arată eficiența strategiei de a înainta când te retragi expusă de Stremousov. Șeful acestuia, Vladimir Saldo, a recunoscut marți o „pătrundere” ucraineană şi pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviaţia rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 224-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.