Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a făcut progrese majore și rapide împotriva forțelor rusești în ultima săptămână, recucerind zeci de orașe din regiunile din sud și est pe care Rusia le-a declarat anexate.

Soldat ucrainean pe frontul din regiunea HarkovFoto: Andrii Marienko / AP / Profimedia

Sinteza zilei

Armata ucraineană continuă să avanseze, Putin speră într-o "stabilizare”:

  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că situația militară se va "stabiliza" în teritoriile ucrainene pe care pretinde că le-a anexat, dar unde forțele sale suferă o serie de eșecuri în fața armatei ucrainene.
  • Cu câteva ore mai devreme, Ucraina a anunțat că recuperează teren în regiunea estică Lugansk, după succesele obținute în Herson (sud) și Harkov (nord-est).
  • "Presupunem că situația se va stabiliza și că vom putea să dezvoltăm aceste zone în mod pașnic", a declarat Putin.
  • El a semnat un decret prin care Rusia a preluat în mod oficial centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud). La rândul său, șeful AIEA, Rafael Grossi, și-a anunțat plecarea la Kiev pentru a discuta despre necesitatea "mai urgentă ca niciodată" de a stabili "o zonă de protecție în jurul [acestei] centrale".
  • Într-un semn de frustrare în Rusia, eșecurile armatei au determinat un oficial parlamentar de rang înalt să îi ceară acesteia să "înceteze să mai mintă" în legătură cu înfrângerile sale.
  • "Oamenii noștri nu sunt proști. Și ei văd că nu vrem să le spunem nici măcar o parte din adevăr. Acest lucru poate duce la o pierdere de credibilitate", a declarat Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma, camera inferioară a parlamentului, și fost comandant militar.
  • Trupele Kievului își continuă contraofensiva, revendicând noi câștiguri în est și în sud.
  • În comunicarea sa video zilnică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat recucerirea a trei noi sate din regiunea Kherson, asigurând că "mișcarea continuă".
  • La începutul zilei, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, aflată până acum sub controlul aproape total al Moscovei, a declarat că a făcut o descoperire.
  • "Acum este oficial. A început [recucerirea] regiunii Lugansk. Mai multe localități au fost deja eliberate", a declarat Serghei Gaidai, fără a da alte detalii.
  • Aproape întreaga regiune Harkov (nord-est) pare să fie acum sub control ucrainean, deschizând calea spre Lugansk, bastion al separatiștilor instalat de Moscova din 2014.
  • Armata rusă a recunoscut marți, cu jumătate de gură, retragerile, publicând hărți care arată că Moscova a cedat toată regiunea Kherson de nord și că prezența sa în Harkov este acum minimă.
  • Un reportaj video realizat de jurnaliștii de la BBC arată ce a rămas în urma retragerii haotice a armatei ruse din Lîman: soldați ruși morți abandonați pe marginea drumului, obiecte și echipamente lăsate în urmă în timpul fugii dezordonate și un oraș devastat.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

  • Pe plan diplomatic, președintele american Joe Biden a anunțat marți un nou transport de echipamente militare în valoare de 625 de milioane de dolari.
  • La rândul lor, statele Uniunii Europene au convenit asupra unei noi serii de sancțiuni împotriva unor entități și personalități rusești.
  • La rândul său, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut Ucraina ca "țară membră potențială", primul pas către un proces de aderare foarte lung.

Alte evenimente:

  • Cotidianul american New York Times scrie că SUA cred că ucrainenii au fost în spatele assinării Dariei Dughina citând oficiali americani care au declarat sub protecția anonimatului că nu au fost la curent din timp cu planul de atac care a ucis-o pe Dughina și că au admonestat Ucraina în legătură cu acest lucru.
  • Roberta Metsola: UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, în special Leopard 2, și trebuie accelerată procedura de aderare a acestei țări la blocul comunitar
  • O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba picioarului într-o pânză (portyanki/ obiele) în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.
  • Numărul rușilor care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut săptămâna trecută cu 20% față de săptămâna precedentă, din cauza noilor restricții impuse în țările UE, a anunțat miercuri Frontex, citată de AFP.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 224 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:16 Rusia face lobby pentru un vot secret în loc de un vot public, atunci când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va lua în considerare săptămâna viitoare dacă să condamne demersul Moscovei de a anexa patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, după ce a organizat pseudo-referendumuri, relatează Reuters.

23:35 Forțele ucrainene au eliberat miercuri alte trei așezări în regiunea sudică Herson, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video de miercuri seară, relatează Reuters.

22:53 VIDEO Imagini cu soldați ruși care se predau în Herson cu tot cu un blidat BMP-2

Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei au filmat cum militari ruși s-au predat, în regiunea Herson, înfășurând o pânză albă pe turela blindatului BMP-2.

UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, în special Leopard 2

21:55New York Times scrie că oficiali ai SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Cotidianul american New York Times scrie că SUA cred că ucrainenii au fost în spatele assinării Dariei Dughina citând oficiali americani care au declarat sub protecția anonimatului că nu au fost la curent din timp cu planul de atac care a ucis-o pe Dughina și că au admonestat Ucraina în legătură cu acest lucru.

21:30Roberta Metsola: UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, în special Leopard 2, și trebuie accelerată procedura de aderare a acestei țări la blocul comunitar

20:32Numărul rușilor care intră în UE a scăzut cu 20%

Numărul rușilor care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut săptămâna trecută cu 20% față de săptămâna precedentă, din cauza noilor restricții impuse în țările UE, a anunțat miercuri Frontex, citată de AFP.

20:15VIDEO Imagini virale cu un rus încercând să facă portyanki au adus la noi ironii din partea Ucrainei la adresa Rusiei. „Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”

O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba picioarului într-o pânză (portyanki/ obiele) în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.

19:45Plafonarea prețului petrolului rusesc ar avea un "efect dăunător" pe piața mondială, afirmă un ministru rus

Vicepremierul rus pentru energie, Alexander Novak, a criticat miercuri orice plafonare a prețurilor petrolului rusesc, care ar "încălca mecanismele pieței" și ar putea avea un "efect foarte dăunător" asupra industriei mondiale, scrie AFP.

19:31 Imagini de groază la o cameră de tortură din regiunea Harkov. Rușii le-au scos dinții și coroanele de aur ucrainenilor. Un bărbat, îngropat de viu

În ceea ce Ministerul ucrainean al Apărării a numit un mini Auschwitz, o cameră de tortură dintr-o localitate din Harkov, polițiștii au găsit rămășițele unei victime care a fost îngropată de vie și o cutie plină de dinți și coroane de aur și argint smulse de la ucrainenii torturați.

18:02Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”, relatează Reuters.

Kievul a revendicat noi victorii militare asupra armatei ruse

17:55 Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, din sudul Ucrainei, este fragilă, a declarat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

"Situația în ceea ce privește energia externă continuă să fie extrem de precară. Avem în acest moment energie externă, dar este aș spune fragilă, există o singură linie care alimentează centrala", a declarat Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, potrivit The Guardian.

17:26Uniunea Europeană și-a dat aprobarea finală pentru un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, relatează Reuters. Răspunsul UE vine după amenințările nucleare ale Rusiei și mobilizarea militară parțială a rezerviștilor, precum și după anexarea unor regiuni din Ucraina.

17:12Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că președintele Vladimir Putin l-a avansat în grad pentru a doua oară în șase luni și că acum este general-colonel al armatei ruse, deși relatările din presa rusă ar sugera altceva.

Putin schimbă regulile mobilizării parțiale

16:46 Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a semnat un decret care face „corecții” în procesul mobilizării parțiale anunțat la 21 septembrie, relatează Reuters.

16:41Kievul a revendicat noi victorii militare asupra armatei ruse, de data aceasta în est, în timp ce Kremlinul a declarat că dorește să recupereze terenul pierdut în regiunile ucrainene pe care susține că le-a anexat, în ciuda seriei de eșecuri, potrivit AFP.

16:28Un alt discurs halucinant al lui Putin, care spune că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în ciuda „situației actuale”

16:00Doi oficiali din orașul Huliaipole, regiunea Zaporojie, au fost uciși miercuri în urma unui atac cu rachete rusești, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent.

15:36Un reportaj video realizat de jurnaliștii de la BBC arată ce a rămas în urma retragerii haotice a armatei ruse din Lîman: soldați ruși morți abandonați pe marginea drumului, obiecte și echipamente lăsate în urmă în timpul fugii dezordonate și un oraș devastat.

15:30 Ministerul rus al apărării a declarat miercuri că forțele sale își mențin pozițiile în regiunea ucraineană Herson și "resping atacurile forțelor inamice superioare", la o zi după ce a confirmat pierderi teritoriale majore, transmite Reuters.

În informarea sa zilnică, ministerul a declarat că forțele sale au lansat lovituri aeriene asupra așezărilor Dudchany și Davydiv Brid, confirmând pierderea în această săptămână a celor două sate cheie, pe care forțele sale le controlau din martie.

Moscova spune că centrala nucleară Zaporojie se află pe teritoriul Federației Ruse

15:26„Fiecare rus care trăiește acum în Rusia face parte din mașinăria de război”, iar cei care vor să stea de partea dreaptă a istoriei ar trebui să plece, a afirmat, într-un interviu acordat pubicației germane Spiegel, Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și militant împotriva regimului lui Vladimir Putin, conform The Guardian.

15:17 Statul francez va acorda 150 de euro lunar familiilor care vor găzdui refugiați ucraineni, potrivit AFP.

14:56Rusia intenționează să supravegheze operațiunile centralei nucleare Zaporojie după ce a anexat în mod oficial regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei în această săptămână, a anunțat miercuri agenția de stat de știri RIA Novosti, citând un oficial al ministerului de externe, transmite Reuters.

14:23O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum soldații ucraineni reușesc să lovească un blindat rusesc tocmai în timp ce acest se afla în timpul unei misiuni de salvare a echipajului unui alt vehicul de luptă rusesc imobilizat, deznodământul fiind însă unul remarcabil.

13:25Kremlinul a declarat miercuri că nu există nicio contradicție între încorporarea teritoriilor ucrainene în Rusia și retragerile militare, afirmând că Moscova va continua planurile de anexare a celor patru regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk, transmite Reuters.

12:52Autorităţile kazahe au respins miercuri o cerere din partea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei pentru comentarii despre uciderea ruşilor, mustrând Moscova pentru ceea ce Astana a numit un ton nepotrivit între "parteneri strategici egali", informează Reuters.

Relaţiile Rusiei cu Kazahstanul şi cu alţi câţiva dintre aliaţii săi ex-sovietici s-au tensionat pe fondul războiului din Ucraina, mai ales după încercările preşedintelui rus Vladimir Putin de a încălca acordurile privind frontierele post-URSS în estul acestei ţări.

Putin a promulgat legea care oficializează anexarea celor patru regiuni ucrainene

12:33Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova, deventită celebră după ce a protestat în direct la televiziune împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzaţia că a răspândit ştiri false, scrie Reuters.

12:30 În ultimele 24 de ore, trupele rusești au omorât o persoană și rănit alte șase în regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent.

Oficialul ucrainean a mai adăugat că au fost exhumate patru cadavre în orașul Sviatohirsk, recent eliberat.

12:21OPEC și Rusia se pregătesc să decidă reducerea puternică a producției mondiale de petrol miercuri

11:58Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea celor patru regiuni din Ucraina controlate parţial de forţele ruse, scrie Reuters, citând agenţia de presă de stat TASS.

11:52VIDEO Kirill Stremousov, cel mai cunoscut lider al autorităților de ocupație rusești din Herson, a explicat într-o intervenție în direct la postul Rossiya-1 o manevră tactică „iscusită” a trupelor de invazie: când se retrag de fapt înaintează.

Cum au avansat trupele ucrainene pe frontul de la Harkov

11:29Forțele armate ucrainene au avansat până la 20 km dincolo de râul Oskil, în regiunea nord-estică Harkov, în zona de apărare a Rusiei, spre orașul Svatove din regiunea Lugansk, a anunțat miercuri ministerul britanic al apărării, notează Reuters.

"Din punct de vedere politic, este foarte probabil ca liderii ruși să fie îngrijorați de faptul că trupele ucrainene se apropie acum de granițele regiunii Lugansk, pe care Rusia a pretins că a anexat-o oficial vinerea trecută", a afirmat ministerul britanic al apărării în evaluarea de marți

Actualizarea serviciilor de informații a adăugat că este foarte probabil ca Ucraina să poată lovi acum drumul Svatove-Kremina din regiunea Lugansk și că Ucraina a continuat să facă progrese în operațiunile sale și pe frontul de sud.

11:11Un oficial rus instalat în regiunea ucraineană ocupată Herson a declarat miercuri că forțele rusești din regiune se regrupează pentru un contraatac, pe fondul câștigurilor rapide ale Ucrainei în regiune, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti, transmite Reuters.

RIA Novosti l-a citat pe Kirill Stremousov, care a declarat că forțele rusești "efectuează o regrupare pentru a-și aduna forțele și pentru a da o lovitură de ripostă".

10:56 Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că va relua exporturile de gaze naturale spre Italia, după ce a reuşit să soluționeze o dispută cu organismele de reglementare din Austria privind tranzitul gazelor naturale, transmit Reuters și Agerpres.

Ucraina: Rusia a pierdut 61.000 de soldați

10:30Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 61.000 de soldați de la începutul războiului.

10:10 Kirill Stremousov, unul dintre liderii impuși de Rusia în regiunea ucraineană Herson, a declarat pentru agenția rusă de presă TASS că "înaintarea forțelor armate ale Ucrainei în direcția Herson s-a oprit", potrivit The Guardian.Declarațiile liderul prorus nu au putut fi verificate independent.

10:05Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie - pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press, potrivit news.ro.

09:14​Operatorii celor două conducte de gaze din Marea Baltică care făceau legătura între Rusia și Germania până când ambele au avut scurgeri majore săptămâna trecută au declarat că nu au putut inspecta secțiunile avariate din cauza restricțiilor impuse de autoritățile daneze și suedeze, transmite Reuters.

Ucrainenii avansează în trei regiuni simultan

08:50În timp ce speculațiile cresc înainte de anunțarea Premiului Nobel pentru Pace de vineri, experții sugerează că distincția acordată de comitet ar putea trage un semnal de alarmă cu privire la războiul din Ucraina, relatează AFP.

Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, i-a sugerat pe lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, și pe criticul Kremlinului Alexei Navalnîi, spunând că aceștia merită să câștige împreună prestigioasa distincție.

"Amândoi sunt campioni ai activităților pro-democratice non-violente în propriile lor țări. Atât Navalny, cât și Tihanovskaia au fost, de asemenea, adversari foarte puternici ai războiului din Ucraina", a spus Urdal.

08:34Contraofensiva Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a situației de pe front.

08:22 Plafonarea prețului pentru petrolul rusesc propusă ca parte a celei de-a opta runde de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei nu se va aplica transporturilor prin conducte, a declarat marți seară ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Ungaria, care este cel mai vocal critic al sancțiunilor împotriva Rusiei în UE, se bazează în mare măsură pe transporturile de țiței și gaz rusesc, ambele importate prin conducte.

08:04Trupele rusești au abandonat un oraș ucrainean cheie atât de rapid încât au lăsat cadavrele camarazilor lor pe străzi, oferind marți o nouă dovadă a ultimei înfrângeri militare a Moscovei, care se luptă să se agațe de patru regiuni din Ucraina pe care le-a anexat ilegal săptămâna trecută, potrivit Associated Press.

Rușii au atacat în regiunea Kiev și orașul Harkov

07:39Decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii, transmite Reuters.

07:25 Forțele rusești au atacat marți noapte orașul Bila Tserkva din regiunea Kiev, aflat la 80 de km de capitala Ucrainei, cu drone kamikaze, transmite The Kyiv Independent. O persoană a fost rănită, potrivit guvernatorului, Oleksiy Kuleba, care a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

Trupe rusești au atacat marți noapte și Harkovul, fiind lovite clădiri, a declarat primarul orașului, fără să precizeze dacă sunt victime.

00:52Zelenski anunţă progrese „puternice” ale armatei ucrainene în sudul ţării

00:15 Ajutorul militar dat de SUA Ucrainei grăbește posibilitatea unei „confruntări militare directe” între Rusia și NATO, a afirmat marți un diplomat rus.

23:25Șeful AIEA anunță că se va deplasa la Kiev şi Moscova pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei Zaporojie

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Forțele ucrainene au cucerit orașul Dudchany de pe malul vestic al râului Nipru în cadrul marii lor avansări în regiunea Herson, potrivit șefului administrației zonelor ocupate din provincie, instalat de Rusia.
  • Bloggerii militari ruși au descris o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului vestic al râului Nipru. Kievul a păstrat o tăcere aproape totală cu privire la situația din Herson.
  • În est, forțele ucrainene înaintau după ce au capturat Lîman, principalul bastion rusesc din nordul provinciei Donețk. Liderul pro-rus din Donețk a declarat că forțele formau o nouă linie defensivă în jurul orașului Kreminna.
  • Rusia l-a demis pe comandantul districtului său militar vestic, a anunțat postul de știri RBC, după eșecurile de pe câmpul de luptă.
  • Rusia riscă să piardă controlul orașelor strategice critice pentru a păstra orașul Herson și, în cele din urmă, Crimeea, au declarat oficialii occidentali, dar au avertizat că luptele de-a lungul râului Nipru "nu vor fi o cursă ușoară pe un teritoriu constrâns".
  • Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus lui Zelenski că Washingtonul va oferi Kievului un nou ajutor de securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, inclusiv lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), a anunțat Casa Albă.
  • Două femei din peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, printre care și Miss Crimeea, au fost găsite vinovate că au discreditat armata rusă cântând un cântec patriotic ucrainean.
  • Camera superioară a parlamentului Consiliului Federației din Rusia a ratificat anexarea a patru regiuni din Ucraina.
  • Rusia a declarat că 200.000 de rezerviști din cei 300.000 planificați au fost deja chemați la datorie de când președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea în urmă cu 10 zile.
  • Avocații ruși spun că au fost copleșiți de cereri de sprijin din partea rușilor care doresc să fie ajutați pentru a evita să fie recrutați.
  • Coreea de Nord a devenit singurul stat membru al ONU, în afară de Rusia, care a recunoscut rezultatele "referendumurilor" susținute de Moscova în zonele ocupate din Ucraina pe care le-a anexat ilegal.

---------------

Evenimentele de marți privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro