Numărul rușilor care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut săptămâna trecută cu 20% față de săptămâna precedentă, din cauza noilor restricții impuse în țările UE, a anunțat miercuri Frontex, citată de AFP.

coada de masini la granita dintre Rusia si FinlandaFoto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Aproape 53.000 de cetățeni ruși au intrat în UE între 26 septembrie și 2 octombrie, dintre care 29.000 prin Finlanda, 8.877 prin Estonia și 8.536 prin Polonia, via Ucraina, potrivit Agenției UE pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

"Restricțiile politicii de vize din partea europeană și măsurile luate de Rusia pentru a descuraja oamenii mobilizați care vor să își părăsească țara ar trebui să limiteze din ce în ce mai mult sosirea cetățenilor ruși în UE", a declarat Frontex.

Polonia și statele baltice au impus restricții draconice asupra rușilor, ca parte a sancțiunilor convenite anul acesta după ce Rusia a invadat Ucraina.

"Intrările ilegale ar crește dacă Federația Rusă ar decide să își închidă granițele pentru potențialii recruți", a adăugat agenția.

Peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în armata rusă de la anunțul privind o mobilizare militară "parțială" în țară, la 21 septembrie, pentru a lupta în Ucraina.

Mobilizarea a provocat îngrijorare pe scară largă în Rusia și proteste ale opoziției în unele regiuni. De asemenea, a determinat zeci de mii de bărbați să se grăbească să părăsească țara pentru a evita înrolarea.

Kazahstanul a anunțat marți că peste 200.000 de ruși au trecut granița sa în ultimele două săptămâni.

La 30 septembrie, Comisia Europeană a cerut statelor membre să fie mai restrictive în ceea ce privește acordarea de vize pentru ruși și controalemai severe la frontieră.

UE a avut un acord de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, dar acesta a fost suspendat. Eliberarea și revocarea vizelor este de competența statelor membre.