Kievul a revendicat noi victorii militare asupra armatei ruse, de data aceasta în est, în timp ce Kremlinul a declarat că dorește să recupereze terenul pierdut în regiunile ucrainene pe care susține că le-a anexat, în ciuda seriei de eșecuri, potrivit AFP.

Militari ucraineni în regiunea HarkovFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

"Acum este oficial. A început eliberarea regiunii Lugansk. Mai multe localități au fost deja eliberate de armata rusă", a declarat Serghei Gaidai într-o înregistrare video postată pe Telegram, fără a da detalii.

Marți, Ucraina revendicase deja un avans în nordul regiunii Herson (sud), în timp ce aproape întreaga regiune Harkov (nord-est) pare acum sub control ucrainean, deschizând calea spre cea a Luganskului, un bastion al separatiștilor instalat de Moscova din 2014.

După o lună de eșecuri militare și anunțul mobilizării a sute de mii de rezerviști ruși, Vladimir Putin a semnat miercuri legea prin care cele patru regiuni Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie sunt anexate oficial la Federația Rusă.

Putin alaturi de cei patru lideri pusi de Rusia in regiunile anexate Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimediar

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a dat asigurări că aceste teritorii vor rămâne rusești "pentru totdeauna" și că Moscova va recâștiga terenul pierdut într-un ritm furios în ultima lună.

Aceste teritorii "vor fi recucerite", a asigurat el la conferința sa zilnică.

Anterior, Putin a promis că va face tot posibilul pentru a apăra zonele anexate, chiar dacă acest lucru ar însemna să folosească arme nucleare, o amenințare care nu a oprit nici contraofensiva ucraineană, nici livrările de arme occidentale.

Armata rusă a recunoscut marți, cu jumătate de gură, retragerile, publicând hărți ale teritoriilor pe care le controlează. Acestea arată că Moscova a cedat o mare parte din nordul regiunii Herson și că a părăsit cea mai mare parte a malului estic al râului Oskil, ultima zonă din regiunea Harkov pe care o mai controla.

Nu sunt vești bune

Cu toate acestea, un oficial al autorităților de ocupație a asigurat că retragerea rusă în sud a fost tactică și temporară.

"Regruparea pe front în condițiile actuale ne permite să ne adunăm forțele și să dăm o lovitură" trupelor ucrainene, a declarat oficialul, Kirill Stremousov, pentru agenția rusă Ria Novosti.

Nici invitatii aflati in platoul emisiunii nu par tocmai convinsi de explicatiile lui Kirill Stremousov Foto: Captura video

Cu o zi înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat progresele "puternice", afirmând că "zeci de localități au fost eliberate numai în această săptămână" în cele patru regiuni pe care Moscova le revendică ca fiind anexate.

În est, retragerea din Harkov permite forțelor ucrainene să ducă lupta mai departe spre est, spre regiunea Lugansk, de exemplu spre orașul Svatove.

În timp ce autoritățile ruse au vorbit cât mai puțin posibil despre aceste eșecuri, corespondenții de război din presa rusă pro-putere insistă asupra amplorii lor. Mulți comentatori pro-Kremlin au criticat, de asemenea, armata rusă.

"Așa stau lucrurile. Nu vor fi vești bune în viitorul apropiat. Nici pe frontul din Herson, nici de acum înainte pe frontul din Lugansk", a comentat marți, de la Svatove, Alexander Kots de la ziarul Komsomolskaia Pravda, pe canalul său Telegram.

Mergând mai departe

Un parașutist ucrainean aflat în apropiere de Lîman, un nod feroviar strategic recucerit la sfârșitul săptămânii trecute în estul regiunii Donețk, a recunoscut că el și camarazii săi erau "foarte epuizați", dar hotărâți să continue.

"Ne odihnim o vreme și apoi vom merge mai departe și îi vom alunga", a spus un tânăr soldat.

Oleksander, în vârstă de 31 de ani, un parașutist din aceeași unitate, a declarat că luptele au fost "foarte grele", dar că trebuiau să "continue".

Tanc ucrainean în acțiune Foto: Inna Varenytsia / AP / Profimedia

El a declarat că nu se teme de sosirea întăririlor rusești, în urma mobilizării a sute de mii de rezerviști ruși decretată de Vladimir Putin la 21 septembrie pentru a încerca să oprească spirala înfrângerilor.

"Mobilizarea lor... Nu contează cât de mulți sunt, nu prea vor să lupte cu noi", a spus tânărul soldat.

Mobilizarea a fost haotică, armata chemând în mod șocant oameni inapți, în timp ce mulțimi de ruși au preferat să fugă din țară.

Forțele rusești din Lîman s-au retras de aici în ultimul moment după ce rând pe rând toate rutele de aprovizionare le-au fost tăiate de forțele armate ucrainene.

Izolarea diplomatică a Rusiei continuă

Pe plan diplomatic, președintele american Joe Biden a anunțat marți un nou transport de echipamente militare americane, în valoare de 625 de milioane de dolari, printre care patru noi sisteme de lansatoare de rachete Himars, puternice și foarte apreciate de ucraineni.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unei noi serii de sancțiuni împotriva unor entități și personalități din Rusia.

Rusia a cerut miercuri să participe la ancheta privind scurgerile din gazoductul Nord Stream, a anunțat Suedia, care se ocupă de anchetă.

Rusia a cerut miercuri să fie implicată în ancheta privind scurgerile din gazoductul Nord Stream, după ce Suedia, care se ocupă de anchetă, a blocat accesul în zona presupusului sabotaj din Marea Baltică.

Moscova a insinuat că Statele Unite ar fi sabotat aceste conducte cheie pentru aprovizionarea cu energie a Europei, în timp ce Occidentul suspectează Rusia.