​Operatorii celor două conducte de gaze din Marea Baltică care făceau legătura între Rusia și Germania până când ambele au avut scurgeri majore săptămâna trecută au declarat că nu au putut inspecta secțiunile avariate din cauza restricțiilor impuse de autoritățile daneze și suedeze, transmite Reuters.

scurgere de gaze in Marea Baltica din Nord StreamFoto: DANISH DEFENCE / UPI / Profimedia

Europa investighează cauzele care au dus la spargerea a trei conducte din rețeaua Nord Stream, într-un presupus act de sabotaj în apropierea apelor suedeze și daneze, pe care Moscova a încercat rapid să îl atribuie Occidentului, sugerând că Statele Unite ar avea de câștigat.

Nord Stream 2 AG, operatorul cu sediul în Elveția al acestui gazoduct, a anunțat marți că va examina starea conductelor care prezintă scurgeri după ce se va încheia o anchetă a poliției la "locul crimei".

Mai târziu, marți, Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 1, a declarat că autoritățile daneze i-au spus că obținerea permiselor necesare pentru efectuarea unei inspecții ar putea dura peste 20 de zile lucrătoare.

"Potrivit autorităților suedeze, a fost introdusă o interdicție privind navigația, ancorarea, scufundările, utilizarea vehiculelor subacvatice, cartografierea geofizică etc. pentru a efectua o investigație de stat în jurul locurilor avariate din Marea Baltică", a precizat Nord Stream într-un comunicat de presă.

Presiunea în conductă s-a stabilizat începând de luni, a adăugat Nord Stream.

Nord Stream 2, cu sediul în Elveția, a declarat că va "coopera cu toate autoritățile relevante".

"Poliția din Copenhaga se ocupă de investigația de la locul crimei de la scurgerea Nord Stream 2 în zona economică exclusivă daneză", a precizat aceasta.

"Paza de coastă suedeză a izolat zona din jurul scurgerii în zona economică exclusivă suedeză".

Gazprom, controlată de Kremlin, a declarat că fluxurile ar putea fi reluate la ultima conductă rămasă intactă din rețeaua Nord Stream 2, o sugestie care va fi probabil respinsă, având în vedere că Europa a blocat Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Moscova să-și trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.