Soldații Forțelor Armate ale Ucrainei au filmat cum militari ruși s-au predat, în regiunea Herson, înfășurând o pânză albă pe turela blindatului BMP-2.

soldati rusi s-au predat in Herson cu tot cu blindatFoto: Captura video

Din vehiculul de luptă, înconjurat de soldați ucraineni, ieșea un rus fluturând o altă bucată de cârpă albă. În cele din urmă vehiculul a fost oprit și din el au ieșit doi militari ruși cu mâinile sus care ulterior s-au pus la pământ.

Tot în Herson, potrivit blogului militar MilitaryLand.net, au mai fost capturate două tancuri T-62M.

Forțele ucrainene au eliberat miercuri alte trei așezări în regiunea sudică Herson, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video de miercuri seară, relatează Reuters.

Zelenski a spus că cele trei așezări eliberate sunt Novovoskresenske, Novohrîhorivka și Petropavlivka, toate situate la nord-estul orașului Herson.

Marți, Ucraina revendicase deja un avans în nordul regiunii Herson (sud), în timp ce aproape întreaga regiune Harkov (nord-est) pare acum sub control ucrainean, deschizând calea spre cea a Luganskului, un bastion al separatiștilor instalat de Moscova din 2014.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a dat asigurări că aceste teritorii vor rămâne rusești "pentru totdeauna" și că Moscova va recâștiga terenul pierdut într-un ritm furios în ultima lună.

Aceste teritorii "vor fi recucerite", a asigurat el la conferința sa zilnică.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a spus că așteaptă ca situația din cele patru regiuni controlate parțiale pe care Rusia le-a declarat vineri teritoriu rus să se „stabilizeze”.

„Pornim de la faptul că situația se va stabiliza, vom putea dezvolta cu calm aceste teritorii”, a spus Putin în declarațiile sale televizate.

Anterior, Putin a promis că va face tot posibilul pentru a apăra zonele anexate, chiar dacă acest lucru ar însemna să folosească arme nucleare, o amenințare care nu a oprit nici contraofensiva ucraineană, nici livrările de arme occidentale.