„Fiecare rus care trăiește acum în Rusia face parte din mașinăria de război”, iar cei care vor să stea de partea dreaptă a istoriei ar trebui să plece, a afirmat, într-un interviu acordat pubicației germane Spiegel, Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și militant împotriva regimului lui Vladimir Putin, conform The Guardian.

Garry KasparovFoto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

Kasparov spune că a petrecut 20 de ani luptându-se împotriva lui Vladimir Putin:

  • „Întotdeauna am spus că regimul său va deveni inevitabil o amenințare fascistă. Nu numai pentru Rusia, nu numai pentru vecinii săi, ci pentru întreaga lume.
  • Ar fi fost frumos dacă încă câțiva oameni ar fi luat în serios acest avertisment”.

Întrebat de Spiegel dacă, fiind în străinătate, în exil politic din 2013, nu consideră că este totuși într-o poziție prea confortabilă pentru a le cere asta celor care încă nu au părăsit Rusia, Kasparov a spus că fiecare cetățean rus, inclusiv el, poartă responsabilitatea pentru acest război:

  • „Acesta este războiul. Fie ești de o parte, fie de cealaltă.
  • Fiecare cetățean rus, inclusiv eu, poartă responsabilitatea colectivă pentru acest război, chiar dacă nu este o responsabilitate personală.
  • Astăzi, Rusia este o dictatură fascistă, care, în timp ce vorbim aici, comite crime împotriva umanității. Și toți cei care încă locuiesc în Rusia acum fac parte din această mașinărie de război, indiferent dacă vor sau nu”.

Fostul campion la șah, care trăiește în SUA, a mai spus că rușii care vor să li se acorde azil în altă țară ar trebui mai întâi să semneze o declarație în trei puncte în care vor „declara că războiul este criminal, regimul Putin este ilegitim, iar Ucraina este indivizibilă”. Prin semnarea unul astfel de document, persoana ar fi pasibilă de urmărire penală în Rusia pentru trei capete de acuzare, conform legilor pe care Putin le-a pus în aplicare.

Kasparov, în vârstă de 59 de ani, a mai afirmat că Putin „nu a jucat niciodată șah, dar a jucat poker și era bun la poker geopolitic”: „A jucat adesea cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii au căzut la cacealmaua lui”.