Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit mai multe așezări din Herson, una dintre regiunile sudice parțial ocupate de Rusia, pe care Moscova susține că le-a încorporat oficial, în cea mai mare anexare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Orașul Zaporojie a fost ținta unui atac rusescFoto: Marina Moiseyenko / AFP / Profimedia

07:46Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, poate fi citit aici

Sinteza zilei

Armata Ucrainei înaintează rapid. Zelenski cere arme / UE aplică noi sancțiuni / Posibilă întâlnire Biden-Putin

  • Ucraina a anunțat joi că a recâștigat 500 de kilometri pătrați de teritoriu în sud, unde contraofensiva sa pune presiune asupra trupelor rusești, și a cerut mai multe arme de la europeni pentru a "pedepsi" Rusia.
  • Trupele ucrainene sunt în ofensivă pe toate fronturile de la începutul lunii septembrie și au recucerit deja cea mai mare parte a regiunii Harkov din nord-est și importante centre logistice precum Izum, Kupiansk și Lyman (est).
  • UE a impus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, extinzând interdicțiile de import și export și incluzând persoane pe lista neagră din cauza anexării de către Moscova a patru regiuni ucrainene.
  • Cu câteva ore mai devreme, vorbind în fața liderilor europeni la un summit, Zelenski a cerut continuarea ajutorului militar pentru Kiev, astfel încât "tancurile rusești să nu avanseze spre Varșovia sau Praga". "Agresorul trebuie să fie pedepsit", a declarat el, la șapte luni de la începutul invaziei rusești.
  • Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși au fugit din țară de când Moscova a anunțat o campanie de mobilizare despre care a spus că va chema sute de mii de persoane pentru a lupta în Ucraina.
  • Ca un semn al supărării Kremlinului, ambasadorul francez Pierre Levy a fost convocat joi din cauza livrărilor de arme către Ucraina de către Paris.
  • Liderii a 43 de state europene s-au adunat la Praga, pentru a evidenția izolarea Rusiei. Șefii Armeniei, Azerbaidjanului, Greciei și Turciei, la aceeași masă
  • Cu toate acestea, Președintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul summitului G20 din noiembrie din Bali, Indonezia, potrivit AFP.

Risc în Zaporojie

  • Bombardamentele au continuat, în special în Zaporizhia, în sudul Ucrainei, una dintre regiunile pe care Moscova pretinde că le-a anexat, unde un atac a ucis trei persoane și a rănit șapte.
  • În centrul orașului, jurnaliștii AFP au văzut două locuri devastate de bombe. La primul, tot ce era deasupra parterului s-a prăbușit, ceea ce a ridicat temerile privind un număr mai mare de morți. La câteva sute de metri distanță, un crater adânc de câțiva metri era vizibil în fața unei clădiri de apartamente, cu acoperișul distrus de vânt, la fel ca majoritatea ferestrelor.
  • În regiunea estică Donețk, un alt teritoriu anexat de Moscova, cel puțin 14 persoane au fost ucise și trei rănite în ultimele 24 de ore în zonele aflate sub controlul Kievului, potrivit președinției ucrainene.
  • Kievul a primit joi și vizita șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care urmează de asemenea să se deplaseze în curând la Moscova.
  • Grossi a insistat asupra faptului că uzina, cea mai mare din Europa, rămâne "evident" ucraineană, în ciuda faptului că Moscova și-a însușit-o oficial miercuri printr-un decret semnat de Vladimir Putin.

Întrebarea zilei: Ar trebui sau nu ca Europa să-i adăpostească pe rușii care fug de mobilizare?

Cele mai importante informații de joi, ziua 225 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:00Rusia îl convoacă pe ambasadorul Franței în legătură cu livrările de arme către Ucraina

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez Pierre Levy la Ministerul de Externe de la Moscova pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Ucraina, în condițiile în care Kievul a recucerit teritorii cu ajutorul acestor arme, potrivit AFP.

22:52Forțele ucrainene au recucerit peste 500 de km pătrați de teritoriu și zeci de așezări doar în regiunea de sud a Hersonului de la 1 octombrie, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

Imagini macabre după bomdardamentele rusești din centrul orașului Zaporojie

22:40Liderii a 43 de state europene s-au adunat la Praga, pentru a evidenția izolarea Rusiei. Șefii Armeniei, Azerbaidjanului, Greciei și Turciei, la aceeași masă

Liderii Uniunii Europene și ai altor statele europene, printre care Marea Britanie și Turcia, s-au întâlnit joi pentru a discuta despre urgențele de securitate și energie care îi afectează pe toți de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un summit simbolic care a evidențiat izolarea Moscovei, relatează Reuters.

21:41 Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că centrala nucleară Zaporojie este „evident” o instalaţie ucraineană şi posibilele schimbări ”ar fi o problemă complexă” pe care va trebui să o discute în timpul vizitei sale viitoare la Moscova, relatează CNN, potrivit News.ro.

21:20Ar trebui sau nu ca Europa să-i adăpostească pe rușii care fug de mobilizare?

În timp ce Europa este unită împotriva invaziei Ucrainei și a acordării de azil politic dizidenților ruși, ea este divizată în ceea ce privește provocările morale și practice ale găzduirii cetățenilor ruși care fug de mobilizarea lui Putin

21:09 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul” rus și să împiedice „tancurile rusești să meargă la Varșovia sau Praga”, la șapte luni după începerea invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

„Agresorul trebuie pedepsit”, le-a spus el celor 44 de lideri europeni reuniți la Praga prin video, „acest război trebuie câștigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau din orice altă mare. Ca să nu înainteze tancurile ruseşti spre Varşovia sau pe Praga”.

20:33”Pentru prima dată în viața mea, simt ură pură”. Imagini macabre după bomdardamentele rusești din centrul orașului Zaporojie

De sub ruinele unei clădiri de cinci etaje, din care a mai rămas doar parterul, în inima orașului ucrainean Zaporojie, o mână îngrijită dar fără viață, cu unghii acoperite cu o ojă roșu aprins, apare deodată dintre dărâmături, relatează AFP.

Noile sancțiuni UE împotriva Rusiei au intrat în vigoare

19:27Biden nu exclude o întâlnire cu Putin la summitul G20

Președintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul summitului G20 din noiembrie din Bali, Indonezia, potrivit AFP.

18:18Uniunea Europeană a impus noi restricții comerciale Rusiei și a extins lista celor vizați de înghețarea activelor și interdicțiile UE de călătorie, ca parte al celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care a intrat în vigoare joi, relatează AFP.

Aceste noi măsuri, publicate în Jurnalul Oficial al UE, au fost luate ca reacție la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Moscova.

18:06 Guvernul norvegian a declarat joi că va restricționa accesul navelor de pescuit rusești în porturile sale, cea mai recentă înăsprire a securității din țara nordică după descoperirea de săptămâna trecută a unor scurgeri majore la gazoductele Nord Stream, relatează Reuters.

17:46Reprezentanții GRU (Direcția principală de informații a Rusiei) au încercat să recruteze luptători ai regimentului Azov, care s-au predat în mai la oțelăria Azovstal, pentru a „distruge Occidentul și SUA împreună”, relatează Ukrainska Pravda.

17:02Rusia a înaintat obiecții preliminare la un caz de genocid împotriva Moscovei, intentat de Ucraina, a declarat joi Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters.

16:53Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale instalate de ruși în Herson, a vorbit cu dispreț despre generalii Moscovei și a sugerat că ministrul rus al apărării ar trebui să se împuște din cauza eșecurilor în conflictul din Ucraina, într-un extrem de rar reproș față de liderii de la Kremlin, relatează Reuters.

Ucraina susține că a eliberat 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia

16:07Ucraina a anunţat joi că a eliberat în decurs de o lună mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în sudul acestei ţări, trupele ruse confruntându-se cu o contraofensivă ucraineană, conform AFP.

"Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 400 de kilometri pătraţi din regiunea Herson, de la începutul lunii octombrie", a anunţat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului militar Sud, Natalia Gumeniuk, evaluând pentru prima dată în cifre progresele armatei ucrainene.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a eliberat din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.

15:46Primele verificări făcute în aceste zile de către autorităţile suedeze la locul scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, întăresc suspiciunile de sabotaj, prin „detonări” care au cauzat „pagube importante”, a anunțat joi Poliția suedeză, conform Reuters.

15:41Liderul cecen Ramzan Kadîrov a primit miercuri, din partea Cărţii Recordurilor din Rusia, un certificat care atestă că este cetăţeanul rus cu cel mai mare număr de sancţiuni personale aplicate de entităţi străine pentru sprijinul acordat Moscovei în timpul invaziei din Ucraina, transmite EFE.

Propagandiștii Kremlinului propun uciderea oficialilor NATO

15:03VIDEO „Lista Satanovski”: Un propagandist rus a propus în direct la televiziunile rusești uciderea unor oficiali din țările NATO pentru a încheia războiul din Ucraina.

13:57Klaus Iohannis participă joi la reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern, care are pe agendă Ucraina și condamnarea agresiunii Rusiei.

"Mă aștept la discuții foarte bune, fiind prima întânire, și, personal, voi sublinia nevoia solidarității cu Ucraina și a unei abordari comune, ferme si concrete în materie de criză energetică", a spus Iohannis înaintea reuniunii.

13:47 VIDEO Curajul nebunesc cu care ucrainenii au spart frontul din Herson: Imagini spectaculoase cu Humvee-uri înaintând în trombă printre loviturile artileriei rusești

13:41Kremlinul a declarat joi că se pregătește să îl primească în curând pe șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, transmite Reuters.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, este așteptat la Kiev joi și urmează să călătorească la Moscova după aceea. Este probabil ca vizita să se concentreze asupra situației de la centrala nucleară Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, pe un teritoriu pe care Rusia susține că l-a anexat.

13:02 Procurorii ruși au deschis un dosar pentru trădare pe numele lui Vladimir Kara-Murza, jurnalistul și disidentul rus despre care se crede că a fost otrăvit de două ori de aceeași echipă de agenți ai FSB care au încercat să îl asasineze și pe Alexei Navalnîi

13:00500 de soldații ruși recent mobilizați denunță condițiile "inumane", lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri, potrivit unei înregistrări video publicate, transmit publicațiile rusești independente The Moscow Times și Meduza.

Orașul Zaporojie, bombardat de două ori într-o zi

12:24Autoritățile ucrainene au anunțat că un nou atac a avut loc joi în orașul Zaporojie, transmite Ukrainska Pravda.

12:17Trupele rusești au lăsat pe câmpul de luptă după ce s-au retras haotic mai multe echipamente militare și arme decât a donat orice țară occidentală Ucrainei de la începutul războiului, apreciază analiști și oficiali militari, citați de The Wall Street Journal, notează publicația rusească independentă Meduza.

12:06VIDEO Luptă pentru putere la Moscova? FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghei Șoigu

11:28În ultimele 24 de ore, Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus nouă drone kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană în sudul Ucrainei, a anunțat comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

11:00Pe frontul din sudul Ucrainei, trupele ucrainene își consolideze pozițiile și se regrupeze în nordul regiunii Herson, după ce au obținut câștiguri majore în ultimele 48 de ore, în timp ce trupele rusești încearcă să își revină după avântul pe care l-a luat armata ucraineană, notează Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluarea privind evoluția conflictului.

Președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, atac dur la adresa Ministerului Apărării

10:40VIDEO General-colonelul în retragere Andrei Kartapalov, în prezent președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, cere ministerului Apărării de la Moscova să nu mai mintă în actualizările sale zilnice privind evoluția războiului.

10:00Rusia este în criză de mult timp, iar întreținerea armelor nucleare necesită fonduri mari, reînnoiri și testări periodice. Prin urmare, există suspiciuni că potențialul nuclear rusesc este, de fapt, un mit similar celui referitor la forțele armate ale Rusiei - consideră colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev, citat de Rador.

09:16Un război lung va testa capacitatea SUA și a aliaților săi europeni de a continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și economic și să facă față lipsei de gaz ruses, scrie La Razon, citat de Rador.

09:02O femeie a murit în urma bombardamentelor din orașul Zaporojie de miercuri noapte, iar o alta în drum spre spital, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Starukh, potrivit Reuters.

Șapte rachete rusești au lovit miercuri noapte clădiri rezdențiale.

"Cel puțin cinci persoane se află sub dărâmăturile clădirilor", a spus el.

"Mulți oameni au fost salvați. Printre ei se află o fetiță de trei ani, copilul este îngrijit. O operațiune de salvare continuă", a mai precizat oficialul ucrainean.

08:32​Activistul rus Vladimir Osechkin, fondatorul site-ului Gulagu.net, care în 2021 a divulgat informații șocante despre tortura, abuzurile și violurile din multe penitenciare din Rusia, a acordat HotNews.ro un amplu interviu, în care a explicat cum sunt acum trimiși pe frontul ucrainean persoane condamnate pentru crime grave. Osechkin se află în Franța, iar recent a acuzat o tentativă de asasinat împotriva sa, investigată de autoritățile de la Paris.

Centrul orașului Zaporojie, lovit de șapte rachete rusești

08:28 Rușii au bombardat centrul orașului Zaporojie, potrivit Ukrainska Pravda.

08:23HARTĂ INTERACTIVĂ Cum arată contraofensiva de toamnă a trupelor de la Kiev începută în urmă cu o lună. Forțele ucrainene avansează în est și în sud, forțând trupele rusești să se retragă rapid pe ambele fronturi. Lucru confirmat miercuri seară și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a aeclarat că soldații săi "continuă să avanseze" în ofensiva de toamnă, notează The Guardian. În tot acest timp, președintele rus Vladimir Putin spune că situația militară se va "stabiliza" în teritoriile ucrainene pe care spune că le-a anexat, deși nu le controlează.

07:40Ultimele înfrângeri din Ucraina ale trupelor ruse au dat naștere unor izbucniri surprinzătoare de furie în rândul elitei ruse, încă favorabilă războiului, dar exasperată de lipsa de eficiență și de comunicare a armatei, unii mergând până la a cere executarea unor oficiali militari, potrivit AFP.

07:27Armata ucraineană a anunțat că a doborât joi dimineață 6 drone kamikaze rusești în regiunile Nikoalev și Odesa, transmite The Kyiv Independent.

07:18Orașul Zaporojie a fost bombardat în noaptea de miercuri spre joi, mai multe clădiri rezidențiale fiind avariate sau distruse, potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, transmite Reuters.

"Ca urmare a atacurilor inamice, în oraș au izbucnit incendii", a scris Starukh pe canalul său de Telegram. "Există posibile victime. Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături".

00:16 Rusia face lobby pentru un vot secret în loc de un vot public, atunci când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va lua în considerare săptămâna viitoare dacă să condamne demersul Moscovei de a anexa patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, după ce a organizat pseudo-referendumuri, relatează Reuters.

23:35 Forțele ucrainene au eliberat miercuri alte trei așezări în regiunea sudică Herson, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video de miercuri seară, relatează Reuters.

h2: Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că situația militară se va "stabiliza" în teritoriile ucrainene pe care pretinde că le-a anexat, dar unde forțele sale suferă o serie de eșecuri în fața armatei ucrainene.
  • Cu câteva ore mai devreme, Ucraina a anunțat că recuperează teren în regiunea estică Lugansk, după succesele obținute în Herson (sud) și Harkov (nord-est).
  • Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia a preluat în mod oficial centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud). La rândul său, șeful AIEA, Rafael Grossi, și-a anunțat plecarea la Kiev pentru a discuta despre necesitatea "mai urgentă ca niciodată" de a stabili "o zonă de protecție în jurul [acestei] centrale".
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că a semnat un decret care face „corecții” în procesul mobilizării parțiale anunțat la 21 septembrie, relatează Reuters.
  • Într-un semn de frustrare în Rusia, eșecurile armatei au determinat un oficial parlamentar de rang înalt să îi ceară acesteia să "înceteze să mai mintă" în legătură cu înfrângerile sale."Oamenii noștri nu sunt proști. Și ei văd că nu vrem să le spunem nici măcar o parte din adevăr. Acest lucru poate duce la o pierdere de credibilitate", a declarat Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma, camera inferioară a parlamentului, și fost comandant militar.
  • Trupele Kievului își continuă contraofensiva, revendicând noi câștiguri în est și în sud.
  • În comunicarea sa video zilnică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat recucerirea a trei noi sate din regiunea Herson, asigurând că "mișcarea continuă".
  • La începutul zilei, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, aflată până acum sub controlul aproape total al Moscovei, a declarat că a făcut o descoperire. "Acum este oficial. A început [recucerirea] regiunii Lugansk. Mai multe localități au fost deja eliberate", a declarat Serghei Gaidai, fără a da alte detalii.
  • Aproape întreaga regiune Harkov (nord-est) pare să fie acum sub control ucrainean, deschizând calea spre Lugansk, bastion al separatiștilor instalat de Moscova din 2014.
  • Armata rusă a recunoscut marți, cu jumătate de gură, retragerile, publicând hărți care arată că Moscova a cedat toată regiunea Herson de nord și că prezența sa în Harkov este acum minimă.
  • Un reportaj video realizat de jurnaliștii de la BBC arată ce a rămas în urma retragerii haotice a armatei ruse din Lîman: soldați ruși morți abandonați pe marginea drumului, obiecte și echipamente lăsate în urmă în timpul fugii dezordonate și un oraș devastat.
  • Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut Ucraina ca "țară membră potențială", primul pas către un proces de aderare foarte lung.
  • Cotidianul american New York Times scrie că SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina citând oficiali americani care au declarat sub protecția anonimatului că nu au fost la curent din timp cu planul de atac care a ucis-o pe Dughina și că au admonestat Ucraina în legătură cu acest lucru.
  • Roberta Metsola: UE trebuie să furnizeze tancuri Ucrainei, în special Leopard 2, și trebuie accelerată procedura de aderare a acestei țări la blocul comunitar.
  • O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba piciorului într-o pânză (portyanki/ obiele) în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.
  • Numărul rușilor care au intrat în Uniunea Europeană a scăzut săptămâna trecută cu 20% față de săptămâna precedentă, din cauza noilor restricții impuse în țările UE, a anunțat miercuri Frontex, citată de AFP.

---------------

Evenimentele de miercuri privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro