De sub ruinele unei clădiri de cinci etaje, din care a mai rămas doar parterul, în inima orașului ucrainean Zaporojie, o mână îngrijită dar fără viață, cu unghii acoperite cu o ojă roșu aprins, apare deodată dintre dărâmături, relatează AFP.

Cladire distrusa de atacurile rusesti in ZaporojieFoto: State Emergency Service of Ukrai / INSTAR Images / Profimedia

Joi, șapte rachete au lovit orașul, la scurt timp după ora 5:00 dimineața.

„Rușii continuă să lovească în mod deliberat civili pentru a semăna frica”, a scris ministrul ucrainean de externe Dmitro Kouleba pe Twitter.

Tânăra locuia într-o clădire cu vedere la artera principală a acestui oraș industrial, cel mai mare din sud-vestul Ucrainei, care nu se află sub controlul Rusiei. Aproximativ patruzeci de kilometri au despărțit Zaporijie de luptele de artilerie de pe front.

Victima, scoasă cu grijă de pe dărâmături de către salvatori, cel mai probabil era în pat când clădirea în care locuia a fost spulberată. Moartea a surprins-o în lenjerie intimă, cu ochii deschiși.

O oră mai târziu, după ce salvatorii au eliberat zona de tone de moloz, pompierii au turnat hectolitri de apă pe ruinele din care încă mai ieșea fum gros chiar și la șapte ore de la impact, a fost găsit un alt cadavru.

Imposibil însă să ne imaginăm cine ar putea fi, un bărbat sau o femeie, tânăr sau bătrân, după ore petrecute în foc, cele patru membre erau rupte. Cadavrul este introdus rapid într-o pungă neagră, apoi evacuat.

Oficial, o persoană a fost ucisă și șapte rănite joi dimineață în Zaporojie. Dar această evaluare este doar parțială.

În clădirea de pe strada principală, AFP a văzut două cadavre. Potrivit unei persoane din echipa de intervenție, ar putea fi „șase până la zece” victime. Un al treilea cadavru a fost găsit în altă parte, potrivit acestei salvatoare, care refuză să-și dea numele AFP.

Șefa Crucii Roșii Zaporojie, Oksana Beketova, a spus pentru AFP că un cadavru a fost găsit într-o spălătorie auto, iar o femeie ucisă în casa sa.

"Le cerem continuu oamenilor să evacueze. (Dar) la două stații de autobuz de aici, mai sunt oameni care se plimbă într-un parc", spune Beketova, sperând că după aceste bombardamente grele, "oamenii profită de șansa lor de a se salva".

„Pentru prima dată în viața mea, simt ură pură”, spune un ucrainean

„Mulți oameni vor merge în alte orașe: familii cu copii, bătrâni”, prezice la rândul său Igor Osolodko, un muzician de 25 de ani, care a venit împreună cu alți zeci de voluntari pentru a ajuta la evacuarea molozului cărămidă cu cărămidă dintr-o clădire complet distrusă.

„Pentru prima dată în viața mea, simt ură pură”, continuă el. "Este absurd, este ireal. Trebuie doar să ne bazăm pe armata noastră și să trăim cu această teroare până se termină totul, până vom câștiga."

Vinerea trecută, 31 de persoane au murit la periferia orașului Zaporojie, într-o parcare, într-un atac cu rachetă al rușilor. În afară de un ofițer de poliție ucis, ceilalți 30 erau civili care încercau să se întoarcă în zona Ucrainei aflată sub controlul Rusiei.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de acest bombardament.

Președintele rus Vladimir Putin a finalizat miercuri pretinsa anexare a patru teritorii ucrainene (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), dar Kremlinul nu a confirmat încă care zone geografice ale acestor regiuni vor fi anexate.

În timp ce armata ucraineană a pretins joi că a recuperat 400 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Herson, nimeni nu înțelege încă dacă orașul Zaporojie face parte din teritoriile pe care Moscova le consideră, sau nu, ca fiind rusești, chiar dacă centrala nucleară este revendicată de Moscova.

Dimitri Sirchenko, care a venit și el să ajute la eliberarea unei clădiri distruse de moloz, nu înțelege de ce bombardamentul a avut loc în mijlocul orașului.

"Aș fi putut să explic din punct de vedere logic dacă ar fi lovit baze militare, sau așa ceva. Dar au lovit centrul unui oraș, unde nu există militari. "Nu există infrastructură. Au lovit doar clădiri civile", a spus el indignat.

Pentru el, însă, nu se pune problema să plece. "Să mergi unde?, întreabă el. Nu există un loc sigur" în Ucraina.