Trupele rusești au lăsat pe câmpul de luptă după ce s-au retras haotic mai multe echipamente militare și arme decât a donat orice țară occidentală Ucrainei de la începutul războiului, apreciază analiști și oficiali militari, citați de The Wall Street Journal, notează publicația rusească independentă Meduza.

Război în Ucraina: Echipament militar rusesc abandonat după contraofensiva ucrainenilor în regiunea HarkovFoto: Handout / AFP / Profimedia

Armele grele capturate în timpul retragerii Rusiei din Kiev și din alte părți din nordul Ucrainei în aprilie, combinate cu cele venite în urma câștigurilor recente au transformat Moscova în cel mai mare furnizor de arme grele pentru Ucraina, cu mult înaintea SUA sau a altor aliați ca număr, potrivit analiștilor de informații din surse deschise. Totuși, armele furnizate de Occident sunt de obicei mai avansate și mai precise, notează WSJ.

Potrivit Oryx, care monitorizează distrugerea de echipament militar din Ucraina, forțele armate ale Kievului au capturat 460 de tancuri rusești, în timp ce țările occidentale au furnizat 320, 92 de tunuri autopropulsate, 448 de vehicule de luptă pentru infanterie, în timp ce 210 au venit din Occident, 195 de vehicule blindate de luptă, iar 40 au fost donate de Occident, și 44 de sisteme de rachete, în vreme ce 70 au fost furnizate de Occident.

Aceste informații au fost culese din surse deschise, prin urmare numărul real de vehicule capturate ar putea fi mai mare, subliniază The Wall Street Journal.

„Avem prea multe trofee”

"Avem atât de multe trofee încât nici nu știm ce să facem cu ele", a declarat Ruslan Andreyko, adjunctul șefului de stat major al batalionului Carpathian Sich.

”Am început ca un batalion de infanterie, dar acum suntem pe cale să devenim un batalion mecanizat", a mai spus Andreyko.

În același timp, analistul Jakub Janowski de la Oryx subliniază că doar o parte din armele rusești capturate de ucraineni pot fi folosite.

"Ceea ce se confiscă este un amestec de echipamente moderne care pot fi folosite destul de eficient și ceea ce ar trebui de fapt să fie păstrate în muzee”, a precizat Janowski.

Armata ucraineană a capturat arme moderne ale rușilor

Cu toate acestea, WSJ relatează că, în ultimele luni, forțele armate ucrainene au reușit să pună mâna pe unele din cele mai avansate arme rusești, cum ar fi tancurile T-90 și transportoarele blindate de trupe BTR-82.

Șeful Consiliului Național de Securitate ucrainean, Oleksiy Danilov, a declarat că, de cele mai multe ori, echipamentele mari sunt distribuite prin intermediul comandamentului logistic, în timp ce armele ușoare și muniția rămân la unitățile care le-au capturat.

Dar batalionul Carpathian Sich, după ce a predat tunurile autopropulsate altor trupe, a putut păstra tancurile, pentru care s-au găsit echipaje.

Tancurile sunt acum atașate batalionului și sunt aprovizionate în mod regulat cu muniție și combustibil.

--------------

Informațiile de joi privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe Hotnews.ro