Reprezentanții GRU (Direcția principală de informații a Rusiei) au încercat să recruteze luptători ai regimentului Azov, care s-au predat în mai la oțelăria Azovstal, pentru a „distruge Occidentul și SUA împreună”, relatează Ukrainska Pravda.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În ceea ce privește apărătorii regimentului Azov, în special, Departamentul de Informații a venit cu următoarea idee: când am ieșit din captivitate, au vrut să recruteze apărătorii regimentului Azov ca unitate pentru că „voi băieți, luptă bine”, (acum citez GRU), „deci hai să distrugem Occidentul și SUA împreună”, a spus maiorul Bohdan „Tavr” Krotevici, șeful de regimentului Azov, la o conferință de presă.

Potrivit acestuia, toți luptătorii Azov au fost de aceeași părere și îi consideră pe ruși dușmani. „Suntem militari ucraineni. Ucraina este patria noastră”.

Krotevici a cerut, de asemenea, jurnaliştilor să se abţină de la a pune întrebări despre captivitate. Potrivit acestuia, dezvăluirea informațiilor despre perioada petrecută în captivitatea rusă poate dăuna celor care sunt încă acolo.

Krotevici a spus că orice comentariu care ajunge în mass-media poate avea efectul opus pentru prizonierii de război ucraineni (POW) și le poate înrăutăți condițiile sau poate afecta procesul de negociere pentru eliberarea prizonierilor de război.

Luptătorii, care au fost eliberați din captivitatea rusă la sfârșitul lunii septembrie, au mai raportat că lucrează în prezent împreună cu instituțiile de aplicare a legii. Aceștia sunt intervievați despre încălcări ale normelor dreptului internațional de către Rusia.

Potrivit lui Krotevici, în ciuda garanției Comitetului Internațional al Crucii Roșii, rușii au capturat mai mulți civili care încercaseră să părăsească Azovstal.