Rusia a înaintat obiecții preliminare la un caz de genocid împotriva Moscovei, intentat de Ucraina, a declarat joi Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters.

Vladimir Putin, la KremlinFoto: Russian Government / Alamy / Alamy / Profimedia

La CIJ, cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite pentru litigiile dintre state, părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu are competență într-un caz.

Într-o scrisoare adresată instanței Națiunilor Unite din martie, Moscova a susținut că CIJ, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, nu are jurisdicție deoarece convenția privind genocidul nu reglementează utilizarea forței între state.

Dosarul semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de cazul CIJ. Rusia se implică acum, în timp ce anterior a omis audierile și nu a depus documente direct la instanță.

Ucraina a depus un dosar la CIJ la scurt timp după invazia Rusiei care a început pe 24 februarie, spunând că justificarea invocată de Moscova, că acţionează pentru a preveni un genocid în estul Ucrainei, este nefondată.

În timpul audierilor din martie, Ucraina a spus că nu există nicio amenințare de genocid în estul Ucrainei și că Convenția ONU privind genocidul din 1948, pe care ambele țări au semnat-o, nu permite o invazie pentru a preveni una.

După acele audieri, pe care Rusia le-a omis, judecătorii CIJ au ordonat Rusiei să oprească invazia Ucrainei ca măsură de urgență, în timp ce a analizat temeinicia cererii Ucrainei.

Următorul pas în dosar va fi o audiere cu privire la obiecțiile împotriva competenței instanței. Nu s-a stabilit încă o dată pentru o astfel de audiere, dar se așteaptă să fie în câteva luni.