General-colonelul în retragere Andrei Kartapalov, în prezent președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, cere Ministerului Apărării de la Moscova să nu mai mintă în actualizările sale zilnice privind evoluția războiului.

Andrei Kartapolov (stanga), alaturi de alti doi generali rusiFoto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

„În primul rând trebuie să ne oprim din mințit. Am vorbit despre asta nu o dată. Margarita Simonian a vorbit despre asta foarte explicit”, afirmă Kartapalov cu referire la șefa postului Russia Today.

„Însă cumva mesajul aparent nu ajunge la indivizi cu funcții înalte. Ieri și astăzi citeam actualizările militare ale biroului sovietic de informare (principala agenție de știri a Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial) din 1941. Din iunie, iulie, august, octombrie, când germanii avansau înspre Moscova, fiecare actualizare spunea că în anumite locuri noi ne retrăgeam, în altele respingeam cu încăpățânare atacuri ale forțelor inamice superioare, în unele locuri am abandonat așezări, dar fiecare actualizare spunea că brigada tovarășului X a realizat ceva, că piloții noștri glorioși au doborât 10 avioane inamice, că noi am pierdut 7 avioane”, relatează generalul rus.

Acesta subliniază apoi că rușii care citeau la momentul respectiv marile ziare ce circulau în URSS ca Pravda sau Izvestia (cel mai vechi cotidian din Rusia) erau la curent cu faptul că situația este dificilă. „Ei erau conștienți că există un pericol față de patria noastră mamă fiindcă inamicul este pe pământurile noastre”, subliniază acesta.

Andrei Kartapalov susține că rușii nu sunt proști

General-colonelul, care a fost ministru adjunct al Apărării înainte să fie ales deputat în Duma de Stat pe listele partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin și a comandat grupul militar rusesc din Siria între 2016 și 2017, face apoi mai multe afirmații îndoielnice privind atacuri ale ucrainenilor pe teritoriul Rusiei, deși cu un minut înainte tocmai ceruse Ministerului Apărării să ofere o imagine mai realistă privind evoluția războiului.

„Noi aflăm de aceste lucruri de la tot felul de persoane, de la guvernatori regionali, de la directori ai unor canale de Telegram, de la corespondenții nostri de război, dar de la nimeni altcineva”, susține el.

„Actualizările Ministerului Apărării practic nu se schimbă în ceea ce privește conținutul 'am doborât 10 rachete, am lovit 50 de ținte, am eliminat sute de naziști' și nimic altceva”, parafrazează el.

„Dar oamenii știu. Iar de-aici începe principala problemă. Oamenii din țara noastră nu sunt proști. Sunt departe de a fi proști. Dar ei pot vedea că nu se consideră necesar să li se spună măcar o parte din adevăr, cu atât mai puțin totul. Asta nu este deloc bine. Ar putea duce la o pierdere a încrederii”, pretinde el.

Kartapalov a făcut afirmațiile într-o intervenție în emisiunea Soloviov Live a prezentatorului TV Vladimir Soloviov, care în urmă cu o zi a deplâns „pofta” cu care atacă forțele armate ucrainene trupele rusești, afirmând de asemenea că NATO „a mirosit sângele” armatei ruse.

Generalul rus a propus aducerea copiilor ucraineni în Rusia

Din funcția de președinte a Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapalov este cel care i-a „sfătuit” pe bărbații ruși să nu circule nici măcar în interiorul țării după decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin în data de 21 septembrie.

La începutul lunii august Kartapalov a propus de asemenea ca copiii ucraineni din teritoriile ocupate de forțele armate ruse să fie luați cu forța de la părinții lor și să fie aduși pentru a fi educați în Rusia, susținând că „așa vor avea un viitor”.

„Trebuie să ne ocupăm de copii. Poate chiar în școlile noastre de cadeți Suvovorov și Nahimov, ar exista înrolări suplimentare și i-am putea trimite pe acești copii acolo”, afirma acesta la momentul respectiv, adăugând că copiii luați cu forța din Ucraina ar putea fi trimiși gratuit și la alte universități din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate vinerea trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 225-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.