Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez Pierre Levy la Ministerul de Externe de la Moscova pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Ucraina, în condițiile în care Kievul a recucerit teritorii cu ajutorul acestor arme, potrivit AFP.

Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat Caesar Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

"Partea rusă a subliniat pericolele legate de creșterea livrărilor de arme și echipamente către regimul de la Kiev, precum și de intensificarea programelor de pregătire pentru instruirea militarilor ucraineni", a precizat diplomația rusă într-un comunicat.

"Această linie contrazice declarațiile de la Paris ale oficialilor care spun că doresc o soluționare pașnică în Ucraina", a adăugat sursa, precizând că ambasadorul francez a discutat cu un ministru adjunct rus, Alexander Grushko.

La 20 septembrie, Pierre Lévy se întâlnise deja la Moscova cu Grouchko. Într-un comunicat de presă, diplomația rusă judecase atunci "inacceptabilă" continuarea "alimentării forțate a Ucrainei cu arme occidentale, inclusiv franceze".

De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie, Parisul a livrat echipamente militare Kievului, inclusiv 18 obuziere autopropulsate Caesar cu rază lungă de acțiune, care sunt deosebit de formidabile pentru a lovi liniile de aprovizionare din spatele frontului.

Franța are în vedere să furnizeze Kievului între șase și 12 exemplare suplimentare ale acestui obuzier de 155 mm montat pe camion, preluat dintr-o comandă pentru Danemarca, a declarat luni pentru AFP o sursă apropiată, confirmând o informație din cotidianul Le Monde.

Parisul studiază, de asemenea, posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

Ucraina, după ce a primit numeroase livrări de arme occidentale, în special americane, a desfășurat cu succes mai multe contraofensive de la începutul lunii septembrie și a recucerit un teritoriu semnificativ de la forțele rusești.