Președintele american Joe Biden a avertizat joi, pentru prima dată de la Războiul Rece încoace, asupra riscului unei „apocalipse", din cauza amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare din partea Rusiei, ale cărei trupe se află sub presiunea contraofensivei ucrainene.

Război în Ucraina: steagul ucrainean flutură pe o stradă din localitatea eliberată Vîsokopillea, din regiunea HersonFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de vineri, ziua 226 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:40Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că oficialii ruși au început „să își pregătească societatea” pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare în război.

01:06VIDEO Ce conține ranița unui recrut din Siberia trimis la război: O trusă de prim ajutor, o ciocolată și un pachet de tampoane

00:20Rusia: Justiţia ordonă confiscarea birourilor Memorial din Moscova, la doar câteva ore după ce ONG-ul a câştigat Premiul Nobel

00:10 Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 de kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse în cursul ultimei sale contraofensive, lansate la sfârşitul lunii septembrie, a afirmat vineri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Numai în această săptămână soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, 2.434 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru şi 96 de localităţi au fost deja eliberate de la începerea acestei operaţiuni ofensive”, a spus Zelenski în mesajul său către popor transmis la finalul fiecărei zile.

23:39 Imaginea zilei. Rușii au recuperat un tanc din 1943 de pe fundul Mării Barents: „Armata rusă e chiar mai disperată decât credeam”

23:20Rusia a mai demis un comandant militar de rang înalt, pe șeful Districtului Militar de Est

22:53 Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al Kremlinului, s-a enervat după ce nu i-au ieșit calculele cu privire la dimensiunea reală a armatei ruse. „Unde sunt cele două milioane?”, întreabă el, printre altele, în emisiunea sa.

22:32Emmanuel Macron anunţă un fond de 100 de milioane de euro pentru achiziţii directe ale Kievului de material militar. Preşedintele francez a anunţat crearea unui „fond special” pentru ca Ucraina să poată „cumpăra direct de la companiile noastre industriale materialele de care are nevoie mai mult pentru a-şi susţine efortul de război”.

21:32Casa Albă: Nu există indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a unei arme nucleare

21:10Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va merge în Rusia la începutul săptămânii viitoare, pentru discuții privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși de mai bine de șase luni.

Agenția ONU anunțase în urmă cu câteva zile că șeful AIEA „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova” săptămâna aceasta. El s-a aflat la Kiev în cursul zilei de joi.

20:46 Peste 1 milion de refugiaţi ucraineni au intrat în Germania de la începutul războiului

20:23 Încrederea în Vladimir Putin s-a deteriorat puternic în interiorul guvernului rus din cauza mai multor decizii luate de acesta atât înainte de declanșarea războiului din Ucraina, cât și din cauza modului în care a început să se comporte după invazie, scriu jurnaliștii de investigație de la Meduza, citând mai mulți oficiali apropiați de guvernul de la Moscova și de administrația prezidențială a lui Putin de la Kremlin.

19:19VIDEO Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, prezintă situația de pe frontul din sudul Ucrainei: „Încă o victorie ucraineană ar putea duce la căderea Hersonului”

19:05Rușii cer să aibă un rol în ancheta suedeză privind exploziile de la conductele Nord Stream

17:20Zelenski le cere liderilor europeni mai multe arme şi creşterea producţiei militare

16:35Imagini cu luptătorii ucraineni care au eliberat localitatea Makiivka din regiunea Luhansk:

15:58 Premierul rus a trimis o scrisoare guvernului suedez în care solicită ca autoritățile ruse să joace un rol în ancheta privind exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream, a anunțat vineri Ministerul de Externe al Suediei.

O anchetă suedeză la locul faptei în cazul gazoductelor Nord Stream 1 și 2, care duc gazele din Rusia spre Europa, a găsit dovezi de explozii, iar procurorii suspectează un sabotaj.

„La 6 octombrie, a fost primită o scrisoare din partea premierului rus Mihail Mișustin către premierul Magdalena Andersson, prin care se solicita ca autoritățile ruse și compania Gazprom să fie implicate în ancheta suedeză”, a precizat Ministerul suedez de Externe.

15:30 Un organism al ONU pentru drepturile omului a adoptat vineri o moțiune de numire a unui nou expert independent privind încălcările drepturilor omului în Rusia, acuzând Moscova de crearea unui „climat de teamă” prin represiune și violență.

Membrii au votat cu 17 voturi pentru și șase împotrivă, iar 24 s-au abținut. Este pentru prima dată când Consiliul pentru Drepturile Omului, care are 16 ani de existență, a înființat un raportor special pentru a examina situația drepturilor unuia dintre așa-numiții membri „P5", care dețin locuri permanente în Consiliul de Securitate. (Reuters)

Sanna Marin: Soluția pentru depășirea conflictului este ca Rusia să plece din Ucraina.

15:07 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, i-a îndemnat pe luptătorii ruși să depună armele, promițându-le „viață și siguranță” dacă vor face acest lucru.

Într-un videoclip adresat trupelor ruse, Reznikov spune: „Garantăm viață, siguranță și dreptate tuturor celor care refuză să lupte imediat. Și vom obține un tribunal pentru cei care au dat ordine criminale. Încă mai puteți salva Rusia de la tragedie, iar armata rusă de la umilință.” (The Guardian)

14:36Critici vehemente din Ucraina după anunțarea Nobelului pentru Pace: „O interpretare interesantă a cuvântului pace” / „Faliment moral absolut”

14:17 „Parlamentul ucrainean a declarat că Insulele Kurile fac parte din Japonia și că teritoriile nordice ale Japoniei sunt ocupate de Rusia”, scrie pe Twitter parlamentarul ucrainean Roman Hryshchuk

14:03 Premierul finlandez Sanna Marin a dat un răspuns scurt și la obiect atunci când a fost întrebată care este calea de rezolvare a războiului declanșat de Vladimir Putin:

„Soluția pentru depășirea conflictului este ca Rusia să plece din Ucraina. Aceasta este calea de încheiere a conflictului”.

13:38Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia zilei sale de naștere, aplaudându-l pentru „conducerea remarcabilă și voința sa puternică", în cel mai recent semn de aprofundare a legăturilor dintre cele două țări.

În mesajul său, Kim vorbește despre „realizările” lui Putin în „construirea unei Rusii puternice" și susține că liderul rus „se bucură de respect și sprijin ridicat din partea maselor largi de oameni".

Liderii UE se ceartă pe soluțiile de rezolvare a crizei energiei

13:23Diviziunile dintre liderii Uniunii Europene cu privire la plafonarea prețului la gaze și la pachetele naționale de asistență au reapărut vineri, când aceștia s-au întâlnit la Castelul Praga pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a face față crizei de energie din timpul iernii.

12:34 Un membru al cercului de apropiați al lui Vladimir Putin și-a exprimat dezacordul direct președintelui rus în ultimele săptămâni cu privire la modul în care acesta a gestionat războiul din Ucraina, potrivit unor informații obținute de serviciile secrete americane, scrie Washington Times.

Criticile reprezintă cel mai clar indiciu de până acum al tulburărilor din cadrul liderilor ruși cu privire la gestionarea unui război care a mers dezastruos de prost pentru Moscova, notează sursa citată, adăugând că informația a fost considerată atât de importantă încât a fost inclusă în informarea primită zilnic de Joe Biden și dezvăluită și altor câțiva oficiali americani.

12:25VIDEO Un militar rus rănit, prins între un blindat și un zid, către un soldat ucrainean: „Termină treaba, omoară-mă”. Ce a urmat apoi

12:19 Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu Vladimir Putin despre îmbunătățirea legăturilor bilaterale și a reiterat disponibilitatea Ankarei de a contribui la rezolvarea pașnică a războiul din Ucraina, a anunțat vineri biroul lui Erdogan.

Ultimele evoluții din Ucraina, au fost, de asemenea, discutate în cadrul convorbirii, potrivit Directoratului de Comunicare al Turciei.

Premiul Nobel pentru pace, acordat societății civile din Ucraina, Rusia și Belarus

12:05Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru libertăți civile.

11:56 Cartierul general al forțelor armate ale autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR) a afirmat că a capturat trei așezări de la forțele ucrainene din Donețk. Agenția de știri RIA Novosti citează o sursă oficială, care a declarat:

Începând cu 7 octombrie, un grup de trupe ale RPD și ale Republicii Populare Luhansk (LPR), cu sprijinul de foc al forțelor armate ale Federației Ruse, au eliberat Odradivka, Vesela Dolyna și Zaitseve. Cele trei așezări se află în apropiere de Bakhmut.

11:35Bilanțul pierderilor rusești, conform armatei ucrainene:

- 61.680 militari (+350 în ultima zi)

- 2.466 tancuri (+17)

- 5.093 blindate de luptă (+29)

- 1.455 sisteme de artilerie (+31)

- 344 lansatoare multiple de rachete

- 177 sisteme antiaeriene

- 266 avioane

- 233 elicoptere (+1)

- 1.067 drone (+20)

- 246 de rachete de croazieră interceptate

- 15 ambarcațiuni

Rușii, cel mai mare „furnizor” de tehnică militară pentru Ucraina

11:25 Evaluarea britanică de vineri dimineață subliniază că peste jumătate dintre tancurile ucrainenilor au fost „donate” de armata rusă:

  • Echipamentele rusești capturate și refolosite reprezintă în prezent o mare parte din tehnica militară a Ucrainei.
  • Ucraina a capturat probabil cel puțin 440 de tancuri de luptă principale rusești și aproximativ 650 de alte vehicule blindate de la invazie încoace. Mai mult de jumătate din numărul de tancuri ucrainene aflate în prezent pe câmpul de luptă este format din vehicule capturate.
  • Faptul că echipajele rusești nu au reușit să distrugă echipamentele intacte înainte de a se retrage sau de a se preda evidențiază precara lor pregătire și nivelul scăzut de disciplină de luptă.
  • În condițiile în care formațiunile rusești se află sub o presiune severă în mai multe sectoare și cu trupe din ce în ce mai demoralizate, Rusia va continua probabil să piardă armament greu.

Doi ruși au fugit de mobilizare cu barca, până în Alaska

11:09 Ministrul lituanian de externe l-a ironizat pe Vladimir Putin în ziua când președintele rus împlinește 70 de ani, Arvydas Anušauskas făcând referire la distanța pe care Putin o ține față de interlocutorii săi:

„Astăzi, Putin, cu ocazia zilei sale de naștere, a primit o masă nouă și un binoclu pentru a comunica cu vizitatorii. Lituanienii strâng bani pentru niște `focuri de artificii`”, a scris Anušauskas pe Twitter.

10:41VIDEO Imagini dramatice: Momentul când soldații ucraineni trag de la câțiva metri asupra unui militar rus care se ascundea în veceul din curtea unei case

10:31 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că declarațiile lui Zelenski, care a sugerat că NATO ar trebui să lanseze lovituri preventive asupra Rusiei, „au confirmat necesitatea operațiunii speciale" din Ucraina.

Reacția Moscovei vine după ce Zelenski a declarat că el crede că loviturile sunt necesare pentru a exclude orice utilizare a armelor nucleare. El nu a intrat în detalii despre ce fel de lovituri ar fi nevoie și nu a făcut nicio referire la necesitatea unor lovituri nucleare.

10:17VIDEO „Le-au dat lacrimile de râs”. Cum dormeau împreună cu porcii soldații lui Putin din Herson. PLUS: Nu lipsesc mașinile de spălat furate

09:36Doi ruși au fugit cu barca, până în Alaska, de mobilizarea lui Vladimir Putin. Ei au cerut azil în Statele Unite.

08:56 În regiunea nord-estică Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat o mare parte din teren în septembrie, au fost găsite cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, după plecarea trupelor ruse, a declarat Serhiy Bolvinov de la Poliția Națională din Harkov.

Totalul include 447 de cadavre găsite în Izium, relatează Reuters. El a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite drept „camere de tortură".

Principalele puncte ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Utilizarea de către Rusia a dronelor de fabricație iraniană nu generează efecte asimetrice așa cum a făcut-o utilizarea de către Ucraina a sistemelor HIMARS furnizate de SUA și este puțin probabil să afecteze semnificativ cursul războiului.
  • Compania militară privată Wagner a anunțat joi crearea propriului său canal privat pe Telegram, ceea ce indică faptul că finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin, ar putea dori o voce care să fie în mod clar a sa, pentru a concura cu blogerri militari și, posibil, cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, care au cu toții propriile lor canale pe Telegram.
  • Forțele ucrainene au continuat probabil joi operațiunile de contraofensivă în nord-estul regiunii Harkov, în apropiere de Kupyansk, și operațiunile de pregătire a atacurilor contra pozițiilor rusești de-a lungul drumului Kreminna-Svatove din vestul regiunii Lugansk.
  • Este probabil ca trupele rusești să stabilească poziții defensive în partea superioară a regiunii Herson, în urma prăbușirii liniei rusești în nord-estul Herson.
  • Trupele rusești au continuat joi atacurile terestre în regiunea Donețk și probabil au obținut avansuri minore în jurul Bakhmut.
  • Forțele Moscovei au continuat joi să efectueze lovituri de artilerie, aeriene și cu rachete la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Nikolaev.
  • Oficialii locali ruși par să caute cu frenezie modalități de a-și finanța unitățile mobilizate, deoarece Kremlinul se așteaptă din ce în ce mai mult ca administrațiile locale să plătească pentru efortul de război din bugetele proprii.
  • Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat joi că forțele rusești au început mobilizarea forțată a cetățenilor ucraineni din Kremmina și Starobilsk, regiunea Lugansk.

Biden compară amenințările nucleare cu criza rachetelor din Cuba

08:02 Statele Unite „analizează o serie de opțiuni de represalii" în ceea ce privește relația cu Arabia Saudită, după ce Riadul și alte națiuni OPEC+ au convenit săptămâna aceasta asupra unor reduceri importante ale producției de petrol, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

„În ceea ce privește relația (cu Riadul) pe viitor, analizăm o serie de opțiuni de răspuns. Ne consultăm îndeaproape cu Congresul", a spus Blinken, fără a preciza ce măsuri are în vedere Washingtonul. (Reuters)

07:46 Joe Biden a declarat că amenințarea lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare riscă să aducă cel mai mare pericol de acest gen de la Criza rachetelor din Cuba, adăugând că Washingtonul „încearcă să înțeleagă" calea de dezescaladare a lui Putin.

Casa Albă a transmis în repetate rânduri că nu a văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în ciuda amenințărilor mai mult sau mai puțin voalate ale Kremlinului. Dar Biden a precizat joi că îl urmărește cu atenție pe Putin și modul în care ar putea reacționa în condițiile în care armata ucraineană face progrese împotriva invadatorilor ruși.

„Pentru prima dată de la Criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare, dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care au luat-o", a declarat Biden.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un atac cu rachete asupra orașului Zaporojie din regiunea sudică cu același nume a lăsat câteva persoane îngropate sub dărâmături, a declarat guvernatorul regional. „Rușii continuă să lovească în mod deliberat civili pentru a semăna frica”, a spus ministrul ucrainean de externe
  • Liderii UE și ai altor statele europene, printre care Marea Britanie și Turcia, s-au întâlnit joi pentru a discuta despre urgențele de securitate și energie care îi afectează pe toți de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un summit simbolic care a evidențiat izolarea Moscovei
  • UE a impus noi restricții comerciale Rusiei și a extins lista celor vizați de înghețarea activelor și interdicțiile UE de călătorie, ca parte al celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care a intrat în vigoare joi
  • Un oficial susținut de Rusia în Ucraina a criticat public „generalii și miniștrii" președintelui Vladimir Putin pentru că nu au înțeles problemele de pe linia frontului
  • Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale instalate de ruși în Herson, a vorbit cu dispreț despre generalii Moscovei și a sugerat că Șoigu ar trebui să se împuște din cauza eșecurilor
  • Un propagandist rus a propus în direct la televiziunile rusești uciderea unor oficiali din țările NATO pentru a încheia războiul din Ucraina
  • Trupele Moscovei au lăsat în urmă după ce s-au retras haotic mai multe echipamente militare și arme decât a donat orice țară occidentală Ucrainei de la începutul războiului, scrie WSJ
  • Forțele armate ucrainene au avansat cu până la aproximativ 55 km în ultimele două săptămâni în contraofensiva din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat un general ucrainean
  • Pe frontul din sudul Ucrainei, trupele ucrainene își consolidează pozițiile și se regrupează în nordul regiunii Herson, după ce au realizat avansuri majore în ultimele zile
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că organismul de supraveghere nucleară al ONU consideră că centrala nucleară Zaporojia, ocupată de Rusia, este o instalație ucraineană
  • O investigație la locul faptei privind daunele produse la gazoductele Nord Stream 1 și 2 a întărit suspiciunile de „sabotaj grosolan", au spus autoritățile suedeze
  • Norvegia a anunțat că va impune limite pentru navele de pescuit rusești care folosesc porturile sale, într-o nouă înăsprire a măsurilor de securitate după scurgerile de săptămâna trecută la conductele de gaz de sub Marea Baltică
  • Putin a declarat că se așteaptă ca presiunea sancțiunilor asupra economiei rusești să se intensifice, în declarații televizate de la o întâlnire cu oficiali guvernamentali
  • Kremlinul a negat rapoartele potrivit cărora 700.000 de ruși au părăsit țara de la anunțul privind campania de „mobilizare parțială”
  • Agențiile de informații americane cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină capcană din luna august, în care a murit Darya Dugina, fiica unui important naționalist rus, potrivit New York Times.

----------------