Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a făcut o evaluare a situației de pe frontul din sudul Ucrainei, afirmând că apărarea orașului Herson ar putea fi pusă sub semnul întrebării în cazul unei noi străpungeri a frontului de către armata ucraineană.

Situatia de pe frontul din Herson, regiunea controlata de rusi in sudul UcraineiFoto: Captura video

„Inamicul amenință acum cu o străpungere înspre Berîslav iar de la Berîslav vor bloca una dintre cele 4 treceri convenabile care există peste Nipru, în zona [orașului] Nova Kahovka. Dacă inamicul obține succes în această zonă atunci păstrarea controlului asupra Hersonului va fi pusă sub semnul întrebării”, afirmă el cu privire la capitala regiunii cu același nume.

El oferă apoi o explicație pentru succesele înregistrate de ucraineni în această zonă:

„Poți spune că este la fel, totul este la fel. Forțele noastre de pe front, cel puțin cele din linia întâi, reprezintă o rețea de puncte întărite, distanța dintre ele fiind în jur de 2 kilometri, nu mai puțin. Aceste puncte întărite sunt apărate de grupuri de dimensiunea unui pluton, cu 15, 20 sau 25 de oameni, în cel mai fericit caz”.

Ghirkin afirmă că atunci când ucrainenii au desfășurat în zonă 3 batalioane, două mecanizate și unul de tancuri, o parte a grupurilor rusești „au fost zdrobite imediat”, în timp ce altele care erau amenințate cu încercuirea au fost forțate să se retragă imediat.

„De fapt, potrivit informațiilor pe care le-am primit de pe acest front, un rol major în faptul că până la urmă inamicul nu a trecut peste noi până la periferiile Berîslavului a fost jucat de vreme. Din cauza ploilor puternice, vehiculele inamicului au putut să se deplaseze doar pe drumurile cu suprafață solidă sau drumuri de pământ mai bune”, continuă Igor Ghirkin.

„Manevrele rurale și pe câmp pe care ei (ucrainenii) le-au folosit activ la Lîman s-au dovedit imposibile din cauza ploilor”, își încheie acesta evaluarea, o referință la eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk de către forțele ucrainene sâmbăta trecută, la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin a anunțat formal anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Rușii spun că vremea rea a oprit armata ucraineană în Herson

Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale instalate de ruși în Herson, a declarat la rândul său că vremea proastă a oprit ofensiva ucraineană.

„Ei pur și simplu au rămas blocați în noroi și forțele noastre aerospațiale i-au spulberat pe acei ucraino-naziști, dar asta este o altă poveste”, a afirmat el într-o intervenție în emisiunea prezentatoarei Olga Skabeeva de la Rossiya-1.

Multe dintre afirmațiile pe care acestea le-a făcut cu privire la situația de pe front au ridicat însă nedumeriri și în rândul invitaților aflat în platoul postului TV.

Deși Stremousov a dat asigurări că toate atacurile ucrainenilor „se termină în derută completă și eliminarea letală a celor care sunt în ofensivă”, motiv pentru care ocupanții din Herson nu intră în panică, doar o zi mai târziu el a ieșit cu un mesaj foarte diferit.

Într-o înregistrare video de 4 minute postată pe canalul său de Telegram el a sugerat că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu ar trebui să se împuște din cauza situației de pe front.

„Într-adevăr, mulți spun: dacă a fost un ministru al Apărării care a permis o astfel de stare a lucrurilor, ar putea, la fel ca ofițerii, să se împuște singuri”, a afirmat acesta, adăugând că „dar știți că cuvântul 'ofițer' este un cuvânt de neînțeles pentru mulți.”

El a lăudat în schimb eroismul de care spune că au dat dovadă soldații ruși de pe front, spunând că „ministerul Apărării nu este format doar din miniștri, generali, tâlhari corupți și alți diverși ticăloși, ci din toți acei eroi care și-au dat viața astăzi, care stau până la capăt”.

Deși superiorul său, Vladimir Saldo, este șeful autorităților de ocupație rusești din Herson, Stremousov este cel mai cunoscut oficial instalat de ruși aici datorită numeroaselor sale intervenții în presa rusească și a mesajelor video pe care le postează cu regularitate pe canalul său de Telegram.

Fostul comandat al separatiștilor din Donbas a desființat și ultima ofensivă a armatei ruse

Într-o altă evaluare făcută cu privire la situația de pe front la sfârșitul lunii septembrie, Igor Ghirkin a vorbit în termeni sumbri despre ultima ofensivă pe care armata rusă o mai desfășura în Ucraina, în direcția orașului Bahmut din regiunea Donețk.

Greul ofensivei rusești de aici era dus de grupul Wagner, armata de mercenari privați ai Kremlinului.

„[Mercenarii] Wagner vor continua să avanseze până când nu vor mai primi întăriri”, răspunde Ghirkin la întrebarea unuia dintre urmăritorii săi, explicând apoi că luptătorii Wagner avansează în „umbra operațională” a ofensivei ucrainene din nordul așa-zisei republici populare Lugansk (în Harkov).

Igor Ghirkin a afirmat că acest lucru înseamnă că, indiferent de succesul înregistrat de atacul de pe axa Bahmut, acesta își va pierde valoarea și trupele rusești vor fi nevoite fie să se oprească, fie să se retragă cu totul către alte poziții fiindcă ele sunt flancate deja.

„Dacă inamicul reușește să cucerească Lîmanul, dacă reușește să ajungă la Svatove, atunci chiar dacă între timp forțele noastre cuceresc Bahmutul acest lucru nu va aduce niciun beneficiu pentru forțele noastre”, afirma Ghirkin pe 26 septembrie.

Armata ucraineană intra victorioasă în Lîman nici o săptămâna mai târziu, pe 1 octombrie. Deocamdată nu este clar în ce stadiu se mai află ofensiva din Bahmut, sau dacă rușii au renunțat complet la ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 226-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.